Hlavní obsah

Sparta chce double, bouřlivák Řepka si cení důvěry

PRAHA

Před startem jarní části fotbalové Gambrinus ligy si nejúspěšnější klub české historie klade jako vždy ty nejvyšší možné cíle. K zisku ceněného double mají Spartě pomoci nejen posily, ale i úspěšná zimní příprava a nový kapitán. Pásku po Tomáši Sivokovi, který odešel do italského Udine, převzal Tomáš Řepka. „Nemůžu slíbit, že budu hodný beránek,“ říká vyhlášený bouřlivák.

Foto: čtk

Tomáš Řepka (vpravo) na jaře povede Spartu jako kapitán.

Článek

První místo po odehraných sedmnácti ligových kolech dává letenskému klubu velmi dobrou výchozí pozici před startem jarních bojů. V prvním utkání po zimní přestávce přivítá Sparta nepříjemný Jablonec v neděli 11. března.

Před tím jí ovšem čeká ostrá generálka v podobě úterního souboje s Příbramí ve čtvrtfinále Poháru ČMFS. „Cíle pro jaro jsou jasné. Opakujeme to stále, chceme získat double,“ potvrzuje trenér Bílek důležitost obou utkání v příštím týdnu.

Sparta byla jako obvykle nejaktivnějším hybatelem na českém fotbalovém trhu. Na Letnou přišli obránci Mareš z ruského Petrohradu a Kučera, který se vrátil z úspěšného hostování v Jablonci. „Kučera je vysoký, důrazný obránce s poměrně dobrou rozehrávkou. V přípravě se mu dařilo,“ komentoval dovednosti svého svěřence Bílek.

Spolu s vytáhlým bekem pustili  Severočeši definitivně do Prahy defenzivního záložníka Huška, který se ale na závěr soustředění ve Španělsku zranil.

Trenér byl spokojen s bojem hráčů o místo v sestavě

Kouč ale hodnotil přípravu vesměs kladně: „Byl jsem spokojen s podmínkami i přístupem hráčů. Hušek a Horváth k prvnímu zápasu jara na 99 % nenastoupí, což nám trochu nabouralo plány pro základní jedenáctku.“ Vzápětí však vzkázal jásajícím soupeřům: „Máme naštěstí tak široký a kvalitní kádr, že pro nás nebude problém mezery zacelit.“

Dalšími posilami se stali útočník Marek Kulič z Mladé Boleslavi a technický záložník Juraj Ančic z mistrovského Slovanu Liberec. Kulič se v přípravě blýskl pěti góly a základní sestava jej zřejmě nemine.

„K příchodu Kuliče není potřeba říkat nic víc, než že na Letnou přišel reprezentant. Ančic je technicky výborný, oba jsou zkvalitněním kádru,“ řekl lodivod letenského klubu. Spartu naopak opustili, kromě mladíků, kteří byli posláni na hostování, Lustrinelli, Jungr, Homola a především teď již bývalý kapitán Tomáš Sivok.

Řepka kapitánem, nechme se překvapit

Trenéra Bílka tedy čekala volba jeho nástupce. „Vůbec jsem nepochyboval o tom, že by to měl dělat někdo jiný - je to srdcař, bojovník, osoba všeobecně respektovaná,“ komentoval trenér svou volbu v podobě zkušeného Tomáše Řepky.

Známý bouřlivák a účastník několika veřejně propíraných kauz přijetí nabídky dlouze nezvažoval: „Neznám nikoho, kdo by nechtěl dělat ve Spartě kapitána. Je to čest,“ ujistil Řepka novináře a dodal: „Tlak se na mě ještě zvýší. Budu muset mluvit s novináři a účastnit se dalších akcí, ale důvěra trenéra mne velice těší.“

Tomáš Řepka dělal již krátce kapitána při svém působení v italské Fiorentině. "Mojí náturu to nijak nezměnilo, možná také proto, že to bylo spíš za zásluhy a jen na tři utkání," vysvětlil hráč, který v zahraničí hájil také barvy anglického West Hamu.

"Nemůžu slíbit, že ty chvíle, kdy vidím rudě úplně odbourám. Pokusím se ale volit taková slova, která pochopí úplně všichni," předsevzal si Řepka a vzápětí dodal: "Nemůžu slíbit, že budu hodný beránek." Na otázku, zda by byl tak ceněným fotbalistou, kdyby hodným beránkem byl, odpovídá po kratičkém zaváhání: "Určitě ne!"

Reklama

Související témata:
  0 : 1 Teplice - Č. Budějovice 0 : 1 25. min Živě
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava