Hlavní obsah

Vysmáli se všem od ředitele po uklízečku, běsnil trenér po debaklu

Radek MalinaSport.czPrávo

Hlas mu zadrhával a nebýt před kamerami, možná by i slzu uronil, jak se cítil vytočený a zostuzený výkonem, který jeho svěřenci v pátečním večeru předvedli. Trenér Teplic Stanislav Hejkal jen těžko přijímal fakt, že Severočeši prohrou 0:8 vytvořili rekord v podobě prohry na domácím stadionu a současně vyrovnali rekordní brankový rozdíl v dějinách tuzemské nejvyšší soutěže. O tom, že hned v úvodním duelu nadstavby 1. ligy Skupiny o Evropu ztratili v konfrontaci s Mladou Boleslaví naději na postup ani nemluvě. „Jsem předvedeným výkonem naprosto zdrcen," hlesl devětačtyřicetiletý trenér Severočechů.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zoufalý trenér Teplic Stanislav Hejkal po utkání prohraném vysoko 0:8.

Článek

Čím si vysvětlujete výkon, kterým se váš tým v souboji s Mladou Boleslaví prezentoval?

Z přístupu hráčů jsem zděšený. Před zápasem jsme s kolegy hráčům říkali, jak se mají v soubojích s Mešanovičem a Komličenkem chovat, jak je bránit. Ale inkasovali jsme góly přesně ze situací, na které jsme se chystali. Navíc po prvních dvou inkasovaných brankách pro většinu kluků zápas skončil. Byl jsem jako asistent trenéra u vítězství Teplic o sedm branek na Slavii. A nemohu použít jiný výraz, než že mě neskutečně ser... okamžik, kdy jsem podepsaný pod osmibrankovou domácí prohrou.

Bylo možné vůbec na průběh duelu reagovat? Co jste hráčům říkal o přestávce za stavu 0:6?

Problém byl, že jsme od začátku nedostupovali protihráče, nechávali je rozběhnout. Naše obrana měla respekt z protivníka, přitom to má být naopak. Každá návštěva boleslavského týmu na naší polovině přinesla buď stoprocentní šanci nebo branku. Soupeř prostě chtěl vyhrát, zatímco můj tým šel zápas jen odehrát. Snažil jsem se v šatně apelovat na zbytky morálních sil, protože kluci velmi dobře věděli, že do hry nedali všechno. Z jejich strany zněly falešné výkřiky, že musí bojovat. Nabádal jsem je, aby zápas neskončil ještě hůře.

V průběhu celého duelu byl výkon teplického týmu v defenzivě naprosto zoufalý, celkově měl daleko k ligovým parametrům. Souhlasíte?

Byla to naprostá anarchie. Co se v pátek stalo je obrovská ostuda. Hráči se přístupem vysmáli všem lidem v klubu od ředitele po uklízečky. Fanouškům, sponzorům, městu... Není možné, aby měli takový přístup v situaci, kdy je o ně postaráno. Čekal jsem, že po jistotě záchrany a umístění na pozici ve skupině o Evropu z hráčů spadne napětí a předvedou dobrý fotbal. Ale byl jsem zděšený z jejich hry. I proto jsem se šel osobně omluvit fanouškům. Samozřejmě i já jsem pod páteční ostudou podepsaný a cítím odpovědnost. Ukázalo se, že charakterově nemáme dobře poskládaný tým. Záleží na vedení, jaký postoj vůči mé osobě zaujme. Ale pokud bych měl v Teplicích pokračovat, udělám v šatně obrovské změny. Potřebujeme přivést čerstvou krev, tým okysličit. Zatuchlá kabina potřebuje pořádný průvan.

Dokážete si představit, jak bude probíhat dalších devět dnů do odvetného utkání v Mladé Boleslavi za situace, kdy pro vás sezona prakticky skončila?

Musíme odvetu příští neděli odehrát důstojně kvůli fanouškům. Zkusíme dát prostor hráčům, kteří dosud tolik nenastupovali. Není prostě možné, aby stejné mužstvo porazilo Plzeň a Spartu, ale pak si řeklo, že se nemůže nic stát a předvedlo takový výkon. Zažil jsem v trenérské kariéře, že moji svěřenci nedostávali výplaty, ale přesto v každém utkání bojovali, dřeli. Tady v Teplicích hráčům pravidelně chodí výplaty, všechny nasmlouvané závazky klub dodržuje, vedení plní požadavky ze strany hráčů, kteří mají, na co si ukážou. Pečuje o ně tým fyzioterapeutů, masérů... A výkony? Jsem prostě zděšený.

Máte pro danou situaci vysvětlení?

Mám. Ale není publikovatelné.

Kapitán nabízel, že roztrhá kontrakt
Je tváří teplického klubu. Patriotem, který dres Severočechů obléká už dvanáctou sezonu. Nedávno Admir Ljevakovič podepsal kontrakt s Teplicemi na další rok. Po osmibrankovém přídělu od Mladé Boleslavi v pátečním úvodním duelu nadstavbové skupiny o Evropu byl zdrcený. „Omlouvám se za výkon týmu fanouškům. Pokud vedení řekne, abych roztrhal smlouvu a vzdal se pokračování v klubu, udělám to. Za výkon týmu nenese odpovědnost trenér, nesmí to odnést on," říkal v emocích. „O přestávce jsem se bál, abychom nedostali deset branek. A moc k tomu nechybělo. Zažil jsem sedmibrankovou výhru na Slavii. A teď jsem pocítil odvrácenou chuť takového výsledku. Je to obrovská ostuda. Po rychle inkasovaných gólech jsme byli psychicky dole, nevěřili si. Přitom trenér nasadil nejsilnější možnou sestavu."

Reklama