Hlavní obsah

To nejde. Na takový zápas se člověk nemůže přípravit, přiznával sparťanský kapitán Frýdek

Praha
Aktualizováno

Polykal slova, která se mu už tak těžko hledala. Hlas mu přeskakoval a hlavu každou chvíli otáčel stranou. A musel se moc a moc přemáhat, aby mu zpod těkajících víček neukáply slzy. „Ne, to nejde. Na takový zápas se člověk nemůže připravit. To prostě nejde, abychom na Pepu nemysleli,“ doznával sparťanský kapitán Martin Frýdek, jak těžká partie s Baníkem to pro něho i spoluhráče byla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nástup k utkání jako pocta Josefu Šuralovi.

Článek
Fotogalerie

Před začátkem pietní vzpomínka a loučení se spoluhráčem, který s nimi ještě před pár měsíci hrál a seděl v kabině. Hudba z reproduktorů, která jim ho připomínala. Šuralovy fotografie na potemnělé výsledkové tabuli.

„Měli jsme na krajíčku. Vždyť to byl kamarád. Hodný kluk. Pořád tomu nemohu uvěřit," nevěděl Frýdek, kam upřít pohled a kde najít slova, aby vyjádřil, co v něm i jeho spoluhráčích před partií s Baníkem dělo.

Vždyť i ty dresy, v nichž nastoupili a na kterých bylo Šuralovo jméno i číslo, všechno jen umocnily. Pásky na rukávech  rovněž. A černá trička ostravských hráčů s portrétem jejich spoluhráče také. Baníkovci v nich nastoupili i přesto, že Šury byl jejich soupeřem. A v každém zápase nesmiřitelným.

„Nebyl to výkon, jaký bychom si představovali, ale výsledkově jsme utkání zvládli," kvitoval sparťanský kapitán, že jeho tým těžkou a náročnou partii zvládl a Baník porazil.

Trenér Michal Horňák také, neboť on věděl za všech nejvíc, jak těžko se jeho svěřenci s tragickou smrtí kamaráda vyrovnávají.

„Padlo to na nás všechny. Na hráče, na realizační tým. Jakmile jsme se o smrti Pepy dozvěděli, kluci nemohli dva dny vůbec trénovat. celý týden to na nich leželo. A během zápasu také. Až teprve po druhé brance v ostravské síti přišlo trochu uvolnění, ale stejně to nebylo celý zápas nebylo ono," potvrzoval trenér Frýdkova slova, že v podobné situaci nejde hráče na zápas připravit.

„Snažili jsme se o to. My starší a zkušenější se museli s tragickou událostí vypořádat dřív než hráči, abychom se pak pokoušeli působit na hráče. Jen ale pokoušeli, protože v nich to pořád zůstávalo. Na trénincích byli skleslí, v šatně vzpomínali na Pepu," netajil Horňák, jak moc byli jeho svěřenci rozhození a zlomení.

Ani nemusel.

Slova kapitána Martina Frýdka mluvila za vše. Jeho chování a počínání po vyhraném duelu s Ostravou také.

Reklama

Související témata: