Hlavní obsah

Minimální cíl splněn, hlásí Horňák. Jeho Sparta je nejmladší za dvacet let

Sezona bude znovu neúspěšná, bez zisku jediné trofeje. Nejhůře třetí příčku v ligové tabulce však mají fotbalisté pražské Sparty tři kola před koncem soutěže jistou, druhá je pouze v teoretickém dosahu. Dočasný trenér Michal Horňák tak může ohlásit: Splněno. „Přišel jsem k prvnímu týmu v zimě, když jsme byli pátí. Minimální cíl byl třetí místo, což jsme splnili,“ poukazuje kouč, který spoléhá na nejmladší tým v klubové historii za posledních dvacet let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Michal Horňák během utkání s Libercem.

Článek

Kolotoč trenérských změn se na Letné točí dál. Sparta kolo před koncem základní části odvolala Zdeňka Ščasného a mužstvo dočasně svěřila jeho asistentovi Michalu Horňákovi.

Vicemistr Evropy z Anglie 1996 se hned při své premiéře zapsal do klubové historie. V Opavě postavil základní sestavu, v níž nenastoupil ani jeden hráč starší 30 let.

Sezona 1999/2000, 8. kolo
Sparta Praha - Bohemians Praha 0:0
Sestava Sparty: Poštulka (25 let) - J. Novotný (29) - Vl. Svoboda (26), Gabriel (26) - Horňák (29), M. Hašek (29), Z. Svoboda (27), Labant (25) - Obajdin (28) - Prohászka (26), Lokvenc (25). Trenér: Ivan Hašek.
Věkový průměr: 26,8

Jak poukázal server csfotbal.cz, Letenští tak ukončili předlouhou sérii 590 ligových zápasů, v nichž se vždy na hřišti alespoň jeden třicátník od začátku v dresu Sparty objevil.

Naposledy chyběl před téměř 20 lety - v 8. kole sezony 1999/2000 proti Bohemians, když mužstvo vedl Ivan Hašek. Oba zápasy spojuje právě Michal Horňák, tehdy ještě aktivní obránce, nyní trenér. A tak trochu také Tomáš Rosický. Tenkrát coby osmnáctiletý střídal Zdeňka Svobodu, nyní se jako sportovní ředitel podílí na řešení trvalého obsazení trenérské lavičky.

Costa jediným třicátníkem

Horňákova jedenáctka z Opavy s teenagery Hložkem a Drchalem vykázala mimořádně nízký věkový průměr 24,0 let. Vinou zdravotní indispozice z ní pak vypadl Štetina a nahradil ho Costa. V Kristových letech jediný hráč sestavy nad 30 let. I tak zvýšil věkový průměr jen na 24,5 roku.

Sezona 2018/2019, 30. kolo
SFC Opava - Sparta Praha 0:3
Sestava Sparty: Heča (28) - Zahustel (27), Radakovič (25), Štetina (27), Hanousek (25) - Karlsson (25), Hašek (23), Frýdek (27), Sáček (22), Hložek (16) - Drchal (19). Trenér: Michal Horňák.
Věkový průměr: 24,0

„Starší už je tady jen brankář Bičík. Naši mladíci mají hodně energie, jsou talentovaní. Trenér se mnou asi počítá pro mé zkušenosti," usmívá se Costa, který je ve Spartě od léta 2013.

Zápasy nadstavby s Baníkem (3:0) a Libercem (1:0)
Sestava Sparty: Heča (28) - Zahustel (27), Radakovič (25), Costa (33), Hanousek (25) - Karlsson (25), Hašek (23), Frýdek (27), Sáček (22), Hložek (16) - Drchal (19). Trenér: Michal Horňák.
Věkový průměr: 24,5

„Kostík samozřejmě komunikuje se všemi hráči, i s mladými. Má obrovský respekt v kabině. Beru ho jako zkušeného hráče, který tady odehrál služebně skoro nejvíc. Je příkladem chování v kabině. Trochu ho limituje, že je cizinec, ale neřekl bych nějak moc," říká Horňák.

Přímý postup by byl ideální

Ve středu nastoupí jeho tým v Plzni, na kterou ztrácí osm bodů. Šance předstihnout ji je utopická. Sparta je smířena s třetí příčkou. Pokud Arsenal vyhraje Evropskou ligu a Slavia ve finále poháru porazí Baník, může z ní postoupit přímo do základní skupiny Evropské ligy a vyhnout se předkolům.

„Takový scénář se úplně nabízí. Ne, že bychom jim přímo fandili, ale byli bychom rádi, kdyby tak všechno dopadlo a mohli jsme jít rovnou do skupiny," přeje si Horňák.

Reklama

Související témata: