Hlavní obsah

Rada bude Slavii brzdit opět z tribuny

Jablonec

Druhou půlku trestu v podobě zakázané lavičky si odpyká jablonecký kouč Petr Rada ve 3. kole skupiny o titul v duelu se Slavií, která už dnes může slavit titul. Tu první část si odseděl na tribuně, v domácím utkání s Ostravou. I tam se neubránil koučinku a emoce s ním šily.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Petr Rada je impulzivní člověk.

Článek

„Jiný už nebudu. Prožívám to a nezáleží, jestli jsem na tribuně nebo na hřišti, i když tam mě to vtáhne ještě trochu víc. Pokud nemám trávu pod nohama, je to horší," přiznává Rada, který dostal dvouzápasový flastr a pokutu 30 tisíc korun navrch za urážky rozhodčího. „Akceptuji to, ale snad jako první jsem dostal dva tresty za jednu věc, zákaz a ještě pokutu. Připadám si jako pokusný králík..." absorbuje dvojitou sankci se smíšenými pocity.

Přijmout je však musel, a tak partii s Baníkem strávil v hledišti. „Je to hodně jiné, ale naštěstí nejste od hřiště tak daleko," srovnává Rada. Na Střelnici seděl ve druhé řadě. Kousek od stříšky kryjící střídačku. Když měl něco na srdci, stačilo udělat krok a naklonit se. „Na utkání jsme byli připravení, věděli jsme, kdo co má dělat. Ale Petr seděl za námi za lavičkou, on je v každém utkání hodně hlučný, takže hráči ho na hřišti slyšeli. A když něco potřeboval, bavili jsme se normálně přes plot," popisuje komunikaci jeho asistent Zdeněk Klucký.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Petr Rada během utkání.

Ze začátku se Rada ještě držel. „Protože jsem viděl, že hráči do zápasu vstoupili dobře. Poměrně to fungovalo, takže jsem byl v klidu," vysvětluje jeden z největších bouřliváků mezi trenéry.

Postupem času ho partie pohlcovala víc a víc. Když střela z hranice šestnáctky jen těsně přelétla břevno, drbal si hlavu. „Ať Jovo drží stranu, ať Jovo drží stranu," vzkazoval Jovovičovi a upozorňoval na pokyny svým tradičním hvizdem. „Z tribuny to jde slyšet snad ještě víc než z lavičky, takže myslím, že nehrálo žádnou roli, že nebyl na střídačce. Maximálně neměl žádný kontakt s rozhodčími, ale slyšet byl. Já ho slyšel i v Plzni na osmdesát metrů," poznamenává s úsměvem gólman Vlastimil Hrubý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jablonce Vlastimil Hrubý během utkání na Spartě.

V pauze Rada zamířil do kabiny. Když pak brzy po přestávce jeho tým zahrával penaltu, Rada se dostal do svého typického varu. „Byla?" zajímal se. Neposeděl, z druhé řady vyběhl o čtyři stupně výš. Samotnou exekuci nesledoval. Avšak když Michal Trávník desítku proměnil, radostí pumpoval rukou a křičel: „Jóóó!" Pak byl na nohou docela často. „To jsem se pomalu dostával do provozní teploty," uznává. Odložená bunda toho byla důkazem.

„Na tribuně byl jen v uvozovkách," glosuje s úsměvem Michal Trávník. V Edenu to dnes bude jiné. Radovy pokyny ve vřavě nejspíš zaniknou. Obzvláště jestli Plzeň v o dvě hodiny dříve hraném mači se Spartou klopýtne. To pak sešívaným stačí ke zlaté jistotě vítězství.

Reklama

Související témata: