Hlavní obsah

Poborský: Zvažoval jsem kvůli nemoci i konec kariéry

Jan KrůtaSport.czPrávo

Čtyři měsíce bez fotbalu se musel kvůli léčbě borreliózy obejít Karel Poborský. Do jarní části první ligy proto fotbalový veterán z Českých Budějovic naskočí s velkou chutí. „Paradoxně mi to pomohlo. Odpočinul jsem si,“ říká Poborský v rozhovoru pro Právo, v němž dál mluví o hokeji, podnikání, Pavlu Nedvědovi i evropském šampionátu.

Foto: čtk

Karel Poborský

Článek

Na podzim vás ze hry vyřadila na dlouho borrelióza. Co se vám při té nucené pauze honilo hlavou?

Testy se nelepšily a v jednu chvíli jsem dokonce zvažoval i konec kariéry. Byla to jedna z možností. Od doktorů jsem definitivní svolení k návratu do fotbalu dostal až mezi vánočními svátky. Kdyby se to přehouplo až přes Nový rok, tak už bych zřejmě nezačal.

Jak jste na tom teď?

Naprosto v pořádku. Mám velikou chuť do fotbalu. Poprvé v životě jsem musel takhle zastavit a být čtyři měsíce bez fotbalu, ale paradoxně mi to pomohlo. Odpočinul jsem si.

Cítíte se ve formě?

Cítím se zdravý, v pořádku, ale jak jsem na tom, to posoudíte vy, novináři…

Už jste přemýšlel, jestli budete hrát i v další sezóně?

V zimě jsem prodloužil o rok smlouvu, protože mi vypršela. O kratší dobu to nešlo. Ale co bude po sezóně, to zatím neřeším.

Měl jste během pauzy více času na mimofotbalové povinnosti?

Určitě. Nesměl jsem sportovat, ani se zpotit. Věnoval jsem se svým dvěma firmám a samozřejmě Dynamu.

Co vás nejvíc zaměstnalo jako předsedy představenstva klubu?

Pořád se něco řeší. Poslední dobou nás nejvíc zaměstnal hráčský kádr. Máme tady dvě profesionální mužstva, stadión je v pronájmu od města, takže neustále musíme jednat s nimi. Třeba o vyhřívaném trávníku. Pak je tu pořád shánění peněz pro klub.

Jste v tomhle směru úspěšný?

Momentálně nejsme v minusu, takže na tom tak špatně nejsme. Ale vždycky to může být lepší, je to takový nekonečný boj. Fotbal nic neprodukuje, nic nevyrábí, ale musí naplnit rozpočet, který je u nás někde kolem 60 miliónů na sezónu.

A co vaše soukromé aktivity?

Skloubit to jde, zasloužilo by si všechno víc času, ale já takhle žiju. Když si vyberete dobré spolupracovníky, jimž můžete věřit, jde to.

Jak se daří vaší síti sportovních obchodů Steve Sport?

V Praze otvíráme další obchod, když to tak půjde dál, budu spokojen.

Nedávno vypluly na povrch problémy s podnikáním vašeho kamaráda Pavla Nedvěda...

Vnímal jsem je intenzivně. Probírali jsme to spolu. Je to velké ponaučení pro všechny, kdo podnikají. Pavel podniká z ciziny, což je nereálné. Bohužel to dopadlo špatně. Já osobně se snažím svoje firmy hlídat a v maximální míře být informovaný, když tam někdy nemůžu být osobně.

Televize Prima oznámila, že vás chce zlákat na komentování mistrovství Evropy 2008. Můžete o tom něco prozradit?

Dostal jsem nabídku na spolukomentování i zařazení se do celého programu, který kolem toho bude. Pro mě je velice lákavé poznat fotbal i z té druhé strany. Ale celý ten projekt zabere spoustu času a je to veliká zodpovědnost. Jsme s Primou v kontaktu. V tuhle chvíli si netroufám odhadnout, jak všechno dopadne, ale opravdu mě to hodně zajímá.

Co přesně by po vás chtěli?

Dostal jsem na výběr libovolně se do projektu zapojit. Buď tady ve studiích, nebo přímo na šampionátu.

Pokud Češi postoupí, komentovat jejich výkony by pro vás muselo být zvláštní, když jste v mužstvu ještě vloni hrál…

To by byla jedna z nejpříjemnějších věcí. Znám kluky, trenéra, systém, jakým mužstvo hraje.

Byl byste k bývalým spoluhráčům shovívavý?

Hlavně bych byl objektivní…

Nabídku dostal i Pavel Nedvěd. Rozebírali jste to spolu?

Zatím jen okrajově, on tu nabídku dostal přes svého manažera. Bylo by zajímavé sejít se na obrazovce.

Jak jste na tom s golfem? Zlepšujete se stále?

Letos jsem ještě hrát nebyl, ale syn už chodí. Na Hluboké se hraje na zimních greenech. Mně ještě dojíždí hokejová sezóna.

Vy hrajete závodně i hokej?

Okresní přebor za HC Hluboká. Máme první kolo play-off, ale pro mě už sezóna bohužel skončila. Za týden startuje liga a já samozřejmě upřednostňuji fotbal. Nemůžu si dovolit, aby se mi při hokeji něco stalo.

Máte kvalitní tým?

Jsou tam kluci, co hráli profesionálně fotbal i hokej. Z fotbalu třeba Karel Vácha nebo Jirka Povišer. Jsem rád, že jsem do toho týmu mohl vstoupit. Je příjemné se zpotit, dát si v hospodě pivko a užít legraci.

Jste koncový hráč?

To jo, leda že u mě všechno končí… Jsem vrcholový sportovec, fyzicky jsem na tom dobře. Mohu-li týmu něco dát, tak po téhle stránce.

Fandíte místním hokejistům?

Jasně, mám permanentku na celou sezónu. Fotbalisti chodí na Motor, hokejisti zase na Dynamo. Byl jsem i o víkendu na play-off. Byl bych rád, kdyby přes Slavii přešli.

Dáte si na hokeji jako správný fanoušek pivo a párek?

Pivo ne. Jezdím autem a v dnešním bodovém systému to není možné. Ale párek vždycky, jak na hokeji, tak na fotbale, na který jdu jako divák. Nějaký ten buřt stánek je všude.

O synovi jste prozradil, že hraje golf. Co on a fotbal?

Na Hluboké je fotbalovým brankářem. Jsem rád, že si k fotbalu našel cestu. U něj se to zlomilo až na mistrovství světa v Německu, kde byl na každém našem zápase. Zjistil, že nejmíň náročné je to v brance, tak tam zůstal… Ale bere to velice poctivě.

Jde mu to?

Troufám si říct, že ano, ale to asi říká každý táta. Jsem hlavně rád, že nesedí doma u počítače, nefláká se a jde se zpotit s klukama.

Skončí váš syn jednou jako brankář v Dynamu?

Když mu to půjde, proč ne.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články