Hlavní obsah

Fotbalovou ligu čeká možná nejvyrovnanější boj o titul v historii

PRAHA

Nejvyrovnanější boj o mistrovský titul od rozdělení federace slibuje první fotbalová liga, která o víkendu odstartuje svou jarní sezónu. Zatímco v minulých letech se před jarem scházelo více adeptů na sestup, letos se očekává hlavně velká bitva o první místo. Sparta, Slavia, Liberec a Mladá Boleslav se seřadily v rozmezí šesti bodů, jiné adepty na titul už zřejmě soutěž nepřinese.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zastaví slávisté Spartu v boji o ligový titul?

Článek

Experti odhadují, že z nadcházejícího třináctikolového boje vyjde jako vítěz letenský klub. Důvodů je je více: v čele je s dvoubodovým náskokem před Slavií, v zimě šikovně doplnil kádr o zkušené hráče včetně reprezentanta Kuliče, a také má výhodný los. Všichni největší soupeři totiž v průběhu jara přijedou do Toyota Areny, a to může být sparťanský trumf. Už na podzim se lídr tabulky těšil velké podpoře fanoušků, která během jara i díky marketingovým akcí zřejmě ještě zesílí.

Slavia na podzim spíše překvapila a bude zajímavé sledovat, zda mladíkům kolem kanonýra Vlčka nedojde dech. Trenér Karel Jarolím je ale přinejmenším zárukou, že je nenechá zpychnout a vymáčkne z mužstva maximum. Slávisty navíc mohou hřát myšlenky na vyrůstající stadión, ale musí si dát pozor, aby v případě klopýtání nezačali hledat chyby mimo svoji kabinu jako loni, kdy v domácím duelu s Libercem odešli na protest proti rozhodčímu ze hřiště.

Ani v Liberci kádr příliš neposílili. Příchod Nezmara se jako velký přestup nejeví a největším překvapením je, že by měl nahradit Zbyňka Pospěcha, kterého klub uvolňuje do Norska. Zákulisí severočeského klubu se zdá být nečitelné, pozice trenéra Vítězslava Lavička nevypadá příliš jistě, a jen stěží lze odhadnout vývoj ve Slovanu. Hráčský výprodej ale nemusí příliš znamenat, vždyť ten zažil Liberec už před mistrovskou sezónou.

Boleslav opustila vydobyté pozice

Mladá Boleslav už loni měla vše, co silný klub potřebuje: dostatek peněz, zákulisí znalé funkcionáře, ambiciózního trenéra na vzestupu i odpovídající hráčskou kvalitu. Jenže nastoupený trend neudržela - po vyřazení v Poháru UEFA kádr zeštíhlel, přišel o Kuliče, který sice na podzim nedával góly, ale dokázal je připravovat.

Mezi pátým a dvanáctým místem tabulky měli trenéři klidnější zimu. Počínaje pátým Jablonce totiž nelze věřit, že by někdo mohl nabourat elitní kvarteto. Na druhé straně mezi sestupem ohrožené kluby se dají těžko zařadit Most s Olomoucí, přestože by k tomu jejich bodový zisk mohl nabádat. Jejich ambice jsou daleko vyšší, nemluvě o trenérských rutinérech na lavičkách obou týmů. Mostečtí navíc získali zkušené hráče.

V horší pozici jsou mužstva na posledních čtyřech místech. Nejnadějněji vypadá pozice Kladna, ale nováček zatím krušné záchranářské boje nezažil a navíc se zdá být nevýhodou, že začíná doma s Příbramí, která je v podobné situaci. V případě prohry by mohl přijít psychický tlak, na který není Kladno zvyklé. Příchodem Hamouze a Williamse ale klub získal na síle a na rozdíl od Příbrami či Zlína disponuje věrnými fanoušky.

Zlín podle expertů ligu udrží  

Oba nejbližší sokové třináctého Kladna mají mírný odstup, ale minimálně experti nevěří, že by Zlín sestoupil. Asi hlavně proto, že doma dokáže porazit kdekoho. Jinak toho ale příliš v klubu pro posílení svých nadějí neudělali, příchod rychlonohého Žůrka se asi projeví více mimo domácí hřiště, své může hrát i nezkušenost kouče Pavla Hoftycha.

Škarohlídi jízlivě upozorňují, že si ve Zlíně řekli o pád angažováním obránce Miroslava Pennera. Ten asistoval u sestupu už v Uherském Hradišti, Karviné a dvakrát také v Českých Budějovicích.

Příbram nasbírala během podzimu ještě o bod méně, ale v zimě byla nejaktivnějším klubem vůbec. Překvapení to bylo o to větší, že klubový šéf Jaroslav Starka většinu přestávky strávil ve vazbě. Jenže příchod trenéra Jiřího Kotrby umdlévající klub postavil na nohy - přišlo devět nových hráčů včetně několika hostování, a tak se Marile dávají velké naděje na rychlý skok na vyšší příčky.

Situace Slovácka se zdá být bezvýchodná. Klub má jen devět bodů, zmítá se v dluzích a najít zkušeného fotbalistu v kabině je takřka nemožné. Ve Slovácku se tak mohou nejspíš utěšovat jen tím, že naděje umírá poslední.

Reklama