Hlavní obsah

Ligu bude na jaře pískat 14 rozhodčích, Damková chybí

PRAHA

Na jarní část první fotbalové ligy bude připraveno 14 hlavních rozhodčích a 24 asistentů. Na listině například nefiguruje Dagmar Damková, první žena v historii, která řídila zápas české nejvyšší soutěže. Plzeňská rozhodčí totiž zatím neabsolvovala fyzické testy, bez nichž nemůže být na ligové zápasy delegována.

Foto: SPORT.CZ/Soňa Škývarová

Rozhodčí Dagmar Damková

Článek

Na tiskové konferenci v Praze to oznámil předseda komise rozhodčích Luděk Macela. Novinkou je, že komise rozhodčích začne využívat pomoci externího zahraničního konzultanta. Tím bude šedesátiletý Němec Aron Schmidhuber, dlouholetý mezinárodní arbitr a současný delegát UEFA a FIFA.

"Nepochybně nám svými zkušenostmi může velmi pomoci, dlouho jsem si přál, abychom takového člověka získali. Díky Schmidhuberově pozici můžeme mít navíc i blíž k UEFA," řekl Macela na adresu muže, který v roce 1992 rozhodoval finále Poháru mistrů evropských zemí mezi Barcelonou a Sampdorií Janov a o dva roky dřív finále Poháru UEFA mezi Juventusem Turín a Fiorentinou.

Na seznamu hlavních rozhodčích pro jarní část první fotbalové ligy jsou Jiří Adam, Tomáš Adámek, Pavel Franěk, Jaroslav Jára, Jiří Jech, Jan Jílek, Radek Kocián, Libor Kovařík, Pavel Královec, Milan Makovička, Radek Matějek, Michal Paták, Radek Příhoda a Oldřich Racek.

Damková se může zapojit do druhé ligy

Damková, která se v současnosti údajně potýká se zdravotními problémy, v nejvyšší soutěži působí od října roku 2003, ale nyní se v jarní části první ligy s píšťalkou neobjeví. "Ale pokud během jara fyzické testy splní, může se zapojit do druholigových zápasů, v tom nic nebrání. Ale listina hlavních rozhodčích na první ligu je na jaro už uzavřená," podotkl Macela s tím, že Damková by se teoreticky v nejvyšší soutěži ve druhé polovině sezony mohla objevit jako asistent.

Macela je přesvědčen o tom, že na jarní část první ligy vystačí se 14 arbitry. Na podzim se jich v lize objevilo o sedm více, ale Macela se prý nyní nechce pouštět do experimentů, proto listinu zúžil. "Ti rozhodčí, kteří o víkendu nebudou delegováni do ligy, půjdou pískat druhou nejvyšší soutěž," nastínil svůj plán Macela, který ale na začátku jara nemůže počítat se zraněnými Járou a Adamem.

K dispozici budou vysílačky

Čeští rozhodčí se mohou těšit na to, že budou mít k dispozici i nejmodernější techniku, speciální vysílačky, které slouží k jejich komunikaci během utkání. K dispozici zatím bude na zkoušku pouze jedna sada, poprvé ji využije trojice arbitrů delegovaných na sobotní zápas mezi Brnem a Českými Budějovicemi. "Po skončení soutěže vyhodnotíme, jestli se vysílačky vyplatily. Pokud ano, uvažovali bychom o zakoupení více kusů," uvedl Macela. Vysílačky totiž nejsou levnou záležitostí, jedna sada může přijít až na 5800 eur (asi 162 tisíc korun).

Macela připustil, že na jaře možná výjimečně na některé zápasy využije i rozhodčích ze zahraničí. Na podzim se v první lize objevili třikrát a přestože kluby v zimě vyjádřily přání, aby ligové duely pískali čeští sudí, komise rozhodčích možnost nasazení zahraničních arbitrů nezavrhuje. "Kluby si to sice nepřejí, ale nemůžou si všechno diktovat. Výjimečně do zahraničí možná sáhneme," uvedl Macela.

Noví delegáti

Na výkony rozhodčích bude během jarní části sezony v první a druhé lize dohlížet 33 delegátů, nově se mezi nimi objevili Miroslav Bubeník, Pavel Císař, Miroslav Starý či dlouholetý ligový hráč Jan Maroši.

Komise rozhodčích dnes zároveň zveřejnila, kteří čeští arbitři se ocitli na mezinárodních listinách. Mezi hlavními je z tuzemských rozhodčích nejvýše Jaroslav Jára, který figuruje ve skupině 1, ta je hned pod nejprestižnější kategorií Elite.

Jára tak může pískat zápasy Poháru UEFA či Ligy mistrů. Pavel Královec s Radkem Matějkem jsou ve skupině 2 pro Pohár UEFA či předkola Ligy mistrů, Jiří Jech s Janem Jílkem figurují v kategorii "nových rozhodčích" FIFA a mezinárodní kariéru odstartují na turnajích mládežnických reprezentačních výběrů.

Na mezinárodní listině asistentů jsou Jan Filgas, Patrik Filípek, Ivo Chytil, Antonín Kordula, Luděk Lhoták, Martin Wilczek, Miroslav Zlámal a do kategorie "nový asistent" přišli Dušan Pospíšil, Petr Slavík a Martin Večeřa. Mezinárodní soutěže žen mohou jako hlavní rozhodčí řídit Damková, Martina Bláhová a Jana Adámková, asistentkami pak jsou Hedvika Mifková, Hana Kalendová, Pavla Turková a Dagmar Žáková.

Reklama