Hlavní obsah

Fotbalové jaro odstartovalo, Jablonec smetl Spartu

PRAHA

Jarní část nejvyšší fotbalové soutěže se naplno rozjela. Po sobotní remíze Slovácka s Teplicemi se v neděli hrálo dalších šest zápasů. Lídr ligy Sparta překvapivě nestačil na Jablonec, který na Letné vyhrál 3:0. Mladá Boleslav ztratila dva body bezbrankovou remízou v Plzni, stejně skončily zápasy Most - Zlín a Kladno - Příbram. Ostrava vyhrála v Olomouci 3:1, Brno porazilo České Budějovice 5:0.

Článek

Sparta stejně jako v prvním kole proti Kladnu odehrála špatný zápas. Ve 34. minutě její hráči nechali volný prostor Luboši Loučkovi a bývalý hráč Sparty parádní trefou poslal Jablonec do vedení.

V 54. minutě vedoucí tým soutěže prohrával už o dva góly. Robert Zeher si naskočil na centr Baranka z rohového kopu a hlavou nezadržitelně skóroval. Prakticky z protiútoku mohl po chybě brankáře Špita vyrovnat střídající Kolář, ale trefil jen na brankové čáře ležícího Zábojníka. V závěru zápasu přišel do hry hostující Jozef Weber, pro kterého to byl čtyřstý zápas v nejvyšší soutěži. Trápení Sparty podtrhl dvě minuty před koncem parádním lobem Petr Smíšek.

Jablonec na Letné bodoval po dvanácti letech a poskočil tak díky lepšímu skóre na páté místo tabulky před Brno. Sparta zůstala první, ale v pondělí ji může na čele tabulky vystřídat vítěz dohrávky mezi Libercem a Slavií.

Mladá Boleslav ztratila v Plzni 

Nedělní program odstartovala bezbranková remíza Plzně s Mladou Boleslaví, která tak ztratila další důležité body v boji o čelo tabulky.

Bezbrankovou remízou se rozešly týmy Kladna a Příbrami, které na dálku bojují o záchranu v nejvyšší soutěži. Příbram tak ani na osmý pokus nevyhrála a zůstává předposlední, Kladno čeká na vítězství už čtyři utkání.

Fotbalisté Mostu v utkání 18. kola první fotbalové ligy remizovali se Zlínem 0:0. Nepříliš pohledné utkání se sice neslo po většinu času v režii domácích, ti však na pozorně a důrazně bránící Zlín recept najít nedokázali. Šance tak přišly až v samém závěru utkání, v němž dokonce domácí Pikl nastřelil břevno, ale s výsledkem ani on pohnout nedokázal.

Brno smetlo České Budějovice 

Excelentní výkon podložený i přesnou koncovkou vynesl fotbalistům Brna jasné vítězství nad Českými Budějovicemi 5:0. První tři branky padly už v první půlhodině, kdy domácí fotbalisté přehrávali svého soupeře ve všech směrech. Fotbalisté Budějovic sice po změně stran srovnali krok, v závěrečných deseti minutách ale inkasovali další dva góly. Brno už dvacet zápasů po sobě na domácím stadiónu neprohrálo a po utkání připravilo vedení klubu fanouškům ohňostroj.

Jako jediný dokázal na hřišti soupeře uspět ostravský Baník, který vyhrál 3:1 v Olomouci. Už ve 4. minutě otevřel skóre Lukeš a po trefě Varadiho vedl Baník 2:0. Domácí stihli ještě do přestávky snížit, více se jim ale nepodařilo. V závěru potvrdil výhru Ostravy Střihavka.

V pondělí se kolo dohrává šlágrem třetího Liberce s druhou Slavií.

18. kolo Gambrinus ligy
1. FC Slovácko - FK Teplice2:2
Branky: 59. Němčický, 60. Görner - 39. Džeko, 70. Lukáš.
Viktoria Plzeň - Mladá Boleslav0:0
FK SIAD Most - FC Tescoma Zlín0:0
SK Kladno - Marila Příbram0:0
1. FC Brno - SK Dynamo České Budějovice5:0
Branky: 9. vlastní Homoláč, 25. vlastní Peroutka, 30. Polách, 80. Zelenka, 86. Pacanda.
Sigma Olomouc - Baník Ostrava1:3
Branky: 38. Hubník - 4. Lukeš, 34. Varadi, 89. Střihavka.
AC Sparta Praha - FK Jablonec 970:3
Branky: 34. Loučka, 54. Zeher, 89. P. Smíšek.
Slovan Liberec - Slavia PrahaPO 17:15

Reklama