Hlavní obsah

Sparta - Jablonec 0:3Sparta na úvod jara dostala lekci od Jablonce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
34. Loučka 0 : 1
54. Zeher 0 : 2
89. Smíšek 0 : 3

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha prohráli v neděli na svém hřišti s Jabloncem 0:3 a už v pondělí mohou v případě vítězství Slavie v Liberci přijít o vedení v ligové tabulce. Sparta podala nejhorší výkon v sezóně a na svém hřiště prohrála poprvé po třinácti měsících.

Článek

Jablonec se raduje z vítězství na Letné poprvé ve své historii, navíc jeho záložník Jozef Weber nastoupil do 400. zápasu v nejvyšší soutěži.

Sparťanská sestava byla podle očekávání bez Huška s Doškem, ale překvapivě se v ní neobjevil ani Kolář. Ale překvapení nachystal i hostující kouč Petr Rada, který nechal na lavičce mezi náhradníky kapitána týmu Webera, který měl dnes odehrát 400. ligový zápas.

Jenže i bez Webera se představil Jablonec jako konsolidovaný tým, který dobře ví, že by toho na Letné s velkou defenzivou mnoho nedokázal. A tak po celý první poločas předváděl aktivní fotbal s velkým pohybem všech hráčů, což ostře korespondovalo s nezáživnou hrou Sparty. V její sestavě se snažil nejvíce rozhýbat statickou hru útočník Kulič, občas zaujal dlouhý pas Horvátha, ale jinak to byla ze sparťanské strany velká bída.

Kisela ukvapeně minul branku

A tak přibývaly šance především na straně hráčů v zeleném. Poprvé brankáře Blažka vystrašil už v deváté minutě trestným kopem Flachbart, ale domácí gólman ještě stačil zasáhnout.

Sparta se nejvíce snažila mezi 20. a 30. minutou, kdy dokázala soupeře více zatlačit před šestnáctku a měla i první možnosti. Ve 20. minutě se Kulič uvolnil přes Zábojníka a našel ideálně Kisela, jenže ten ukvapeně minul branku. Více přesnosti v sobě měla Horváthova rána pravačkou z dvaceti metrů, kterou Špit vyboxoval na roh.

A pak už zase začali úřadovat hosté. Varováním pro Spartu měla být 26. minuta a průnik Zehera, který však ještě branku překopnul. Jenže ve 34. minutě si vzpomněl Loučka na své sparťanské časy, opřel se 25 metrů od branky do míče a jeho rána napnula síť. Spartu ale ani inkasovaný gól neprobudil a těsně před poločasem málem inkasovala podruhé, ovšem Svátkova rána minula branku.

Fanoušci brzy začali nespokojeně pískat

Slušně zaplněná Letná čekala, že se něco změní alespoň po přestávce. To už domácí hráli s dvěma novými hráči, protože zraněné Rezka s Horváthem vystřídali Jun a Kolář, ale na výkonu Sparty se nic nezměnilo a fanoušci brzy začali nespokojeně pískat. Jejich nevole ještě zesílila poté, co při rohu v 54. minutě neuhlídali stopeři Zehera a ten hlavou přidal druhý gól.

Sparta mohla rychle odpovědět, jenže neproměnila ani stoprocentní možnost, v níž se po chybě Špita objevili Kulič a následně Kolář. Ten pro změnu nedokázal přes ležícího Zábojníka prostřelit míč do jinak zcela odkryté branky. A šanci měl stejný hráč i v 69. minutě, kdy postupoval na Špita z pravé strany.

Fanoušci krátce poté s nadšením přivítali střídání Kisela, který podal opakovaně slabý výkon a na lavičku ho doprovázel hromový pískot. Naopak jeho náhradníka Sylvestreho lidé nadšeně vítali. Ovšem to už bylo na obrat pozdě, Sparta se trápila a její křečovitý výkon k bodům nevedl, navíc v 89. minutě přidal Smíšek třetí gól. Už v pondělí proto může letenský tým přijít o prvenství v ligové tabulce.

Sparta Praha - FK Jablonec 0:3 (0:1)
Branky: 34. Loučka, 54. Zeher, 89. Smíšek. Rozhodčí: Franěk - Chytil, Pelikán. ŽK: Řepka - Baranek, Zeher. Diváci: 11.741.
Sparta: Blažek - Pospěch, Řepka, Kučera, Zabavník - Šimák, Kisel (70. Sylvestre), Horváth, Matušovič - Kulič, Rezek (31. Jun). Trenér: Bílek.
Jablonec: Špit - Laciga, Zábojník, Fukal, Flachbart - Baranek, Kordula, Loučka, Petržela (81. Weber) - Svátek (90. Eliáš), Zeher (75. Smíšek). Trenér: Rada.

Reklama

Související témata: