Hlavní obsah

Sparťané se po debaklu styděli, Jablonec ovládla euforie

Takový vstup do jarní části ligy, jaký v neděli předvedli fotbalisté Sparty, nečekal mezi příznivci pražského klubu asi ani největší pesimista. Třígólový debakl s Jabloncem označili sami sparťané za katastrofu, Severočeši naopak zářili spokojeností. Ještě žádný tým totiž nedokázal v Toyota Areně od roku 1993 vyhrát tříbrankovým rozdílem.

Článek

Nedělní výhra nad ligovým lídrem měla pro hráče Jablonce zvlášť prestižní nádech. I kvůli tomu, že v jabloneckém týmu bylo devět hráčů, kteří ve Spartě dřív působili, nebo jsou na Letné třeba jako záložník Milan Petržela ještě pod smlouvou. „Byla to katastrofa. Chtěli jsme do utkání vlétnout aktivně, nenechat soupeře rozehrát, ale bylo to úplně naopak. Jablonec byl od první minuty lepší ve všech herních činnostech a vyhrál zcela zaslouženě,“ ocenil sportovně výkon soupeře trenér Sparty Michal Bílek.

Jeho svěřenci byli po utkání zdrcení, těžký debakl s nimi viditelně zamával. "Udělali jsme ostudu Spartě i sami sobě," hlesl po zápase záložník Pavel Horváth. "Musíme si to všichni hodně rychle vysvětlit. Čeká nás asi dlouhá a bezesná noc," doplnil Horváth, který na hřišti strávil jen první poločas. "Můj výkon nebyl takový, jaký by měl být. Hrál jsem špatně, a proto mě trenér vystřídal," uvedl Horváth.

Hodně hořká byla i ligové premiéra Marka Kuliče ve sparťanském dresu. Bývalý špílmachr Mladé Boleslavi prý ještě nikdy nezažil tak šokující porážku, jako v neděli. "Je to hrozný výsledek, prostě katastrofa. Musíme na to rychle zapomenout a v Příbrami začít zase od nuly," řekl reprezentační útočník. "Ale nepamatuji si, že bych někdy byl u takového výbuchu," podotkl Kulič.

Loučkova satisfakce 

Jablonečtí fotbalisté naopak po zápase netajili nadšení. Sami sebe prý mile šokovali. "Je to taková satisfakce," řekl záložník Luboš Loučka, autor krásné vedoucí branky a jeden z jabloneckých hráčů, kteří Spartou prošli. "Ale neřekl bych, že to beru jako nějakou pomstu. Člověk spíš chtěl sám sobě dokázat, že na to prostě má. Já mám Spartu pořád v srdci, vyrostl jsem tady. Když jsem se ale dvakrát dostal do prvního mužstva, tak jsem svoji šanci nevyužil a o mé služby nebyl zájem," líčil Loučka.

Záložník Jozef Weber si patřičně okrášlil svůj jubilejní 400. start v nejvyšší soutěži. Dalšího z bývalých sparťanů v jabloneckém dresu ani tolik nemrzelo, že se na hřiště dostal až na posledních deset minut. "Jsem rád i za to. Protože do té doby kluci hráli výborně a nebyl důvod sahat do sestavy. Takže, to, že jsem nehrál od začátku, přebolelo hodně rychle," vysvětloval.

"Z toho vítězství máme obrovskou radost, udělat takový výsledek na Spartě je fantazie. V kabině je pokaždé cítit něco zvláštního, když se blíží zápas proti Spartě. Možná nám pomáhá, že tady hodně kluků hrálo a nerozklepou se nám tady kolena," dodal Weber.

První Bílkova prohra v lize 

Prohra s Jabloncem se zapsala do sparťanské kroniky černým písmem. Pražané si ve čtrnácté prvoligové sezóně po rozdělení federace připsali 14. porážku na vlastním stadiónu a byla to současně prohra nejvýraznější. Ještě žádný tým totiž nedokázal v Toyota Areně od roku 1993 vyhrát tříbrankovým rozdílem.

Nedělní porážka byla současně první ligovou prohrou pod vedením trenéra Michala Bílka po jeho příchodu na Letnou a první po deseti měsících. Naposledy totiž sparťané prohráli doma loni v květnu s Plzní (1:3).

Fotbalová Sparta prohrává doma jen výjimečně a v letech 1996 až 2001 se jí dokonce podařilo udržet domácí neporazitelnost téměř pět let. Současní fotbalisté se naopak zapsali do klubové historie tím, že zaznamenali nejkrutější prohru a Jablonec se stal teprve pátým českým klubem, který dokázal na Letné vstřelit alespoň tři branky.

Rekord drží Bohemians a Slavia - v jednom případě nastříleli jejich fotbalisté na sparťanské půdě čtyři góly. Zatímco slávistům stačily čtyři trefy v sezóně 2000/01 jen na remízu 4:4, "Klokani" zde dokázali v ročníku 1996/97 vyhrát senzačně 4:3. Tři góly inkasovali sparťané ještě při prohře 2:3 od Teplic (2004/05) a také v posledním ligovém utkání minulé sezóny s Plzní (1:3).

Reklama

Související témata: