Hlavní obsah

Sparta se po debaklu zvedla, vyhrála v Příbrami

Fotbalisté pražské Sparty vyhráli v utkání 19. kola na hřišti Marily Příbram 2:0 a nejméně do pondělní dohrávky Slavie s Brnem se vrátili do čela ligové tabulky. Všechno podstatné se odehrálo u Litavky už před poločasem, kdy hosté svou herní převahu využili ke gólům Kuliče a Šimáka. Po přestávce už Sparta ubrala ze svého výkonu, domácí si ale šance ke zdramatizování utkání vytvořit nedokázali.

Článek

Sparťanský trenér Bílek udělal v základní sestavě ve srovnání s dabklem od Jablonce hned pět změn a na hře týmu se to výrazně projevilo. Hosté ovládli hru, míč, měli daleko častěji na svých kopačkách a domácí obrana musela velmi často hasit nebezpečné situace. Hráčům Marily se alespoň zpočátku dařilo soupeřovu kombinační hru eliminovat napadáním v rozehrávce, jenže s přibývajícími minutami bylo jasné, kdo bude mít osud zápasu ve své moci. V 16. minutě sice zazlobili i domácí, jenže Tesaříkova hlavička po Jungrově centru byla jen předzvěstí klíčových momentů na druhé straně hřiště. Sparta se mohla prosadit poprvé ve 23. minutě, kdy se po Pospěchově zatažení snažili překonat Pařízka zblízka Horváth s Doškem, ale následný roh Šimáka znovu Pospěch přizvedl a za ním stojící Kulič ho napálil přesně pod břevno. Byla to jeho vůbec první branka nejen ve Spartě ale v celém tomto ligovém ročníku. Domácí se pokoušeli marně vyrovnat ve 29. minutě, kdy Tesařík, hrající 250. ligový zápas, poslal míč na nabíhajícího Huňu, ale jeho jemný lob vybíhající Blažek kryl.

Šimák si naběhl na Kuličovu přihrávku

Pak přišly další velké okamžiky vítězů: ve 31. minutě ještě Šimákův trestný kop Pařízek u tyče vyrazil a hlavička Drobného po rohu skončila nad. Ve 36. minutě rozehrávali roh domácí, jenže sparťané využili zcela odkryté defenzívy, do které na Kuličovu přihrávku naběhl Šimák a vstřelil druhý gól. Sparťané tak beze zbytku naplnili přání fanoušků, kteří dorazili s transparentem "Hrajete za Spartu, tak bojujte" a přimalovali klubový autobus s hrozící sekerou, možná jako připomínku napadení hráčského autobusu před pěti lety po porážce v Jablonci. Aktivita hostů v prudkém dešti po pauze přece jen uvadla, což způsobilo především vynucené střídání Huška, který si obnovil zranění. V 55. minutě měl sice po Drobného hlavičce další šanci Kulič, ale nestačil se včas zorientovat.

Domácí už nebyli schopni vytvořit tlak, kterým by dostali soupeře do úzkých, navíc hosté v defenzívě neměli výrazné problémy. Jedinou kaňkou na jejich výkonu tak je osmá žlutá karta pro Řepku, která vyřadí letenského kapitána z nejbližších dvou utkání.

FK Marila Příbram - AC Sparta Praha 0:2 (0:2)
Branky: 24. Kulič, 36. Šimák. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Lhoták. ŽK: Rilke, Hunal - Řepka, Horváth. Diváci: 7365.
Příbram: Pařízek - Lesák (46. Sviták), Homola, Hunal, Nohýnek - Jungr, Otepka, Kropík, Tesařík (60. Vaculík) - Huňa (64. Polodna), Rilke. Trenér: Kotrba.
Sparta: Blažek - Pospěch, Řepka, Drobný, Kadlec - Kolář, Hušek (46. Kisel), Horváth, Šimák (72. Ančic) - Kulič (90. Zabavník), Došek. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: