Hlavní obsah

Výkony českých fotbalových rozhodčích bude hodnotit Němec

PRAHA

Pozvednout kvalitu a zvýšit mezinárodní prestiž českých fotbalových rozhodčích by měl zkušený bývalý německý sudí Aron Schmidhuber. Předseda komise rozhodčích a delegátů ČMFS Luděk Macela se s ním dohodl na spolupráci a šedesátiletý Schmidhuber bude v jarní sezóně působit v roli mentora.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalový rozhodčí

Článek

"V průběhu jarní části ligy k nám pan Schmidhuber přijede třikrát a zhlédne vždy jedno až dvě utkání, ostatní zápasy mu pošleme na videu a on je vyhodnotí. Po skončení soutěže poté vyhodnotíme spolupráci celkově," řekl Macela na tiskové konferenci v Praze. Očekává, že spolupráce s německým odborníkem bude pro české rozhodčí přínosem zejména po stránce taktiky při vedení zápasů.

Úkolem rozhodčího je podle Schmidhubera především sledovat při hře fotbalisty. "A pokud to jen trochu jde, tak je nechat hrát. Teprve když má pocit, že hra překračuje unfair meze, musí zakročit," uvedl Schmidhuber. "Bez dobrého rozhodčího nemůže být odehrán dobrý zápas," tvrdí Němec, který za svoji kariéru odpískal rovných sto mezinárodních utkání včetně zápasů na mistrovství Evropy i světa.

Rozhodčí na sobě musí pracovat

Schmidhuber vedl i finále PMEZ a finále Poháru UEFA, v roce 1989 řídil kvalifikační zápas československé reprezentace, která v Praze na Letné porazila Portugalsko 2:1. Po skončení aktivní kariéry pracoval čtyři roky v mentorském programu UEFA a od roku 1996 je delegátem UEFA i FIFA.

Prvním kontaktem s českými rozhodčími byla jeho přednáška v rámci pravidelného semináře. "Stejně jako hráči, musejí i rozhodčí na sobě pracovat. A když na sobě budou pracovat svědomitě a poctivě, tak nevidím důvod, proč by se z mezinárodního hlediska neměli čeští rozhodčí dostat tam, kde dříve byli," řekl Schmidhuber.

Ze současných českých rozhodčích viděl v akci pouze Jaroslava Járu v zápase Panathinaikosu Atény s Racingem Lens. "Podal dobrý výkon. Jinak toho ale zatím o českých rozhodčích moc nevím," dodal Schmidhuber.

Reklama