Hlavní obsah

České Budějovice vyhrály na Slovácku a jsou páté

Poslední tým prvoligové tabulky Slovácko prohrál v jediném sobotním utkání 20. ligového kola s Českými Budějovicemi 0:1. Gól vstřelil už ve 13. minutě zápasu Černý. Slovácko přitom mělo zejména ve druhém poločase výraznou převahu, které ale chybělo zakončení. Touha získat konečně první domácí vítězství v tomto ligovém ročníku a nutnost bodovat domácí fotbalisty svazovaly.

Článek

I když měli územní převahu, do střeleckých šancí se téměř nedostali. Budějovický tým chytře zatáhl obrannou síť a čekal jen na příležitost k rychlým protiútokům.

První možnost se mu naskytla po osmi minutách, kdy Plockovu střelu z pětadvaceti metrů domácí gólman Drobisz jen s námahou vyrazil před sebe. O pět minut později zhruba ze stejné vzdálenosti neobsazený Černý napálil prudce levačkou míč, který ve vzduchu pozměnil směr a přistál v horním rohu branky Slovácka.

Inkasovaný gól ještě víc podlomil sebevědomí domácích hráčů. Jejich hra byla chaotická, akcím chyběla myšlenka, ale hlavně přesná přihrávka. Snaha o nakopávání dlouhých míčů často končila až za postranní čarou. Jediným výsledkem územní převahy byla série rohových kopů, zejména Görner trápil svými zatočenými kopy brankáře Křížka. Náskok Budějovic mohl před přestávkou ještě zvýšit Holenda, jenž obešel dva zadáky soupeře, jeho střelu ale Drobisz chytil.

Malura zkoušel tým probrat střídáním

Trenér Slovácka Malura se pokusil vystupňovat po změně stran tempo svých svěřenců střídáními. Tlak domácího týmu sice vzrostl, v koncovce ale zůstali fotbalisté bezradní. Naopak Budějovice osvědčenou defenzivní taktiku s bleskovými výpady do protiútoků neměnily. V 58. minutě vystihl sólo Táborského v poslední chvíli Drobisz.

Zoufalá snaha Slovácka o zvrat nepřinesla brankový efekt také proto, že v rozhodujících chvílích podržel svůj tým brankář Křížek, jenž kryl z bezprostřední blízkosti pokusy Kaspřáka a Brožíka. V závěru se snažil zapojit na chvíli do útočení i brankář Drobisz, jenž ale svým pokusem jen charakterizoval marnost snažení domácího týmu.

1. FC Slovácko - SK Dynamo České Budějovice 0:1 (0:1)
Branka: 13. Černý. Rozhodčí: Racek - Kordula, Gallo. ŽK: Görner, Mareš - Plocek, Poborský, Volešák, Černý. Diváci: 5621.
Slovácko: Drobisz - Němčický, Šuškavčevič, Ineman, Lysoněk (73. Kubáň) - Mareš, Kúdela (63. Šimáček), Görner, Racko (46. Kaspřák) - Ivana, Brožík. Trenér: Malura.
Č. Budějovice: Křížek - Plocek, Skála, Kladrubský, Peroutka - Poborský, Žižka (79. Dvořák), Volešák, Černý - Holenda, Táborský (90. Adamec). Trenér: Cipro.

Reklama

Související témata: