Hlavní obsah

Kandidáti na titul se postaví týmům v ohrožení

PRAHA

Na jedné straně tým toužící po mistrovském titulu, na druhé klub zoufale bojující o zachování prvoligové příslušnosti. I tak budou vypadat zápasy velikonočního 21. kola první fotbalové ligy, které může hodně napovědět o dalším vývoji na obou pólech tabulky.

Foto: ČTK/Roman Vondrouš

Slávisté budou před domácím publikem hájit ligové vedení.

Článek

Jeden ze tří zápasů klubů z čela a závěrů tabulky uvidí Liberec, kam přijede Slovácko bojovat o záchvěv možnosti udržet si ligové bytí. Jenže muselo by hodně změnit statistiky, protože pod Ještědem ještě nikdy nevyhrálo a jeho jediná výhra v rozehrané sezoně se zrodila loni v červenci. Po sérii pěti remíz Slovácko vyšlo dvakrát bodově zcela naprázdno a jeho situace je kritická. Libereckým svěřencům Vítězslava Lavičky může pomoci, že se o nich v boji o titul příliš nemluví.

Sparta si nemůže dovolit dále ztrácet, ale teď ji čeká možná nejtěžší jarní duel na hřišti soupeřů. Ve Zlíně totiž nezvítězila dvanáct let od dob, kdy v základní sestavě stáli například Jozef Chovanec a Horst Siegl. Venku letenský tým ale neprohrál už sedm zápasů za sebou, přičemž Zlín trápí především střelecká impotence; gól nevstřelil přes šest hodin.

Domácí by nicméně rádi tradici neporazitelnosti udrželi. "Sparta už letos také ukázala, že může mít problémy," tvrdí domácí trenér Pavel Hoftych. Sparťanský trenér Michal Bílek si pochvaluje, že náhlý obrat s Mladou Boleslaví týmu pomohl psychicky. "Ale rozebrali jsem si i řadu negativních věcí. Jednu sérii jsme v pondělí protrhli a ve Zlíně bychom v tom chtěli pokračovat," řekl Bílek, jenž bude znovu postrádat kapitána Řepku.

Slavia chce zůstat v čele 

Slavia se vyšvihla do čela tabulky a ráda by tam zůstala i po duelu s Mostem. Doma se sice na výhru často trápí, ale zaváhání si nesmí dovolit. Její poslední prohra se zrodila právě v Mostu, od té doby drží čtrnáct utkání neporazitelnost. "Očekávám, že Most k nám jako většina mužstev přijede bránit a čekat na protiútok. Důležité bude vyvarovat se laciné inkasované branky, potom by byl zápas mnohem těžší," řekl trenér Karel Jarolím.

Most je však přesně týmem, které ofenzivně laděná Slavia nemiluje: pět ze šesti posledních zápasů Severočechů skončilo remízou, poslední tři gól nepřinesly vůbec. "Během zimy jsme na defenzivě zapracovali a rádi bychom u dobré obrany zůstali. Samozřejmě ale chceme hrát lépe dopředu, navíc na Slavii jen defenziva na úspěch nestačí, to by byla sebevražda," míní trenér Zdeněk Ščasný.

Mladá Boleslav dostala na Letné tvrdou lekci a ráda by si vylepšila náladu proti Příbrami, která sbírá bod k bodu, aby se dostala z nebezpečných pozic, ovšem její střelci mlčí už 542 minut. Trenér Kotrba ví, že každý bod by byl ziskem. "Mladá Boleslav má velkou kvalitu, ale k našemu plánu nám jeden bod chybí," naznačil, že by s remízou byl spokojen. Znovu však postrádá potrestaného Martina Haška.

Cipro řeší problémy s obranou

České Budějovice už podle všeho zastavily jarní výsledkový propad a s Kladnem by chtěly navázat na vítězství na Slovácku. Kladno se sice sérií remíz blíží k záchraně, ale na výhru se nezmohlo už šestkrát po sobě. Domácí nezapomínají, že jejich hlavním cílem je stále záchrana. Starosti má jako v celé sezóně kouč Cipro se složením obrany, ve které bude muset nahradit tři potrestané hráče.

Olomouc se utápí v krizi a další ztráta proti Plzni by její situaci výrazně zkomplikovala. Západočeši ale nejsou oblíbeným soupeřem, Hanáci nevyhráli ani jeden ze tří posledních vzájemných zápasů. Trenér Vlastimil Petržela chce navíc oplatit podzimní prohru 0:2, po níž si stěžoval na rozhodčí. Plzeň zastihl úvod jara ve formě. Západočeši získali ze tří duelů sedm bodů a naposledy prohráli v listopadu na Spartě. V Olomouci si chtějí svěřenci kouče Stanislava Levého vzít příklad ze Slavie a odehrát proti Petrželově týmu otevřenou partii.

Sedm z posledních deseti zápasů mezi Teplicemi a Jabloncem skončilo remízou. Nyní by ale mohly oba týmy předvést více než pouhé taktické manévry - oba totiž hrají v klidném středu tabulky. Domácí se už potřebují chytit, po odchodu trenéra Vlastislava Marečka ještě nedokázali vyhrát. Jablonečtí své jediné tři jarní góly vstřelili na Spartě.

V soubojích Ostravy s Brnem se daří tradičně domácím týmům. Poslední výhry dosáhlo Brno na severu Moravy před jedenácti lety. Baník navíc na jaře neprohrál a jeho pondělní soupeř vybízí k prodloužení série; Brno se totiž na Bazalech z vítězství neradovalo už dlouhých jedenáct let. Poslední vzájemné zápasy se nesou v duchu zvláštní tradice: ve čtyřech z pěti se o výsledku rozhodlo až v devadesáté minutě. Brno se musí obejít bez brankáře Lejsala, který si zlomil v posledním utkání s Libercem palec na ruce.

Reklama