Hlavní obsah

Zlín - Sparta 2:0Sparta prohrou 0:2 potvrdila, že se jí ve Zlíně nedaří

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Kraus 1 : 0
79. Vyskočil 2 : 0

ZLÍN

Bojovnost a přesnější koncovka vynesly fotbalistům Zlína v 21. kole první ligy nečekané vítězství 2:0 nad Spartou. Vedoucí branku vstřelil těsně před koncem poločasu Kraus, druhý gól přidal v 79. minutě Vyskočil. Zlín v posledních šesti vzájemných zápasech na domácím hřišti se Spartou neprohrál a počtvrté získal plný počet bodů.

Článek

Zlín v sobotu vsadil na aktivní hru, kterou doplňoval dokonale zajištěnou defenzivou. Sparta si s touto taktikou nevěděla rady; kombinovala sice ve středu pole, do šancí se však přes pozorné domácí zadáky nedostávala. Nebezpečného střelce Pražanů Doška pokryl obránce Zbožínek a k většině nakopávaných míčů se Došek nedostal. Přestože měla Sparta mírnou územní převahu, její snaha končila pouze rohovými kopy. Po jednom z nich Došek v 18. minutě hlavičkoval těsně nad břevno.

I když Zlín útočil rychleji a přímočařeji, do šancí se také často nedostával. První ránu mezi tyče vyslal v 22. minutě zdálky aktivní Opiela, jeho střela však mířila jen do náruče brankáře Blažka. O čtyři minuty později nejistému gólmanovi Sparty vypadl centrovaný míč a dostal se k Opielovi, před kterým se otevřela odkrytá branka, jenže zlínský středopolař tvrdou ranou z deseti metrů trefil pouze břevno.

Těsně před koncem poločasu sparťanský obránce Drobný na pravé straně bezhlavě odkopl míč do středu pole přímo na nabíhajícího Krause, který tvrdou ranou k tyči z dvaceti metrů vstřelil gól a po 410 minutách ukončil neplodnou sérii Zlína.

Sparta byla druhý poločas nebezpečnější 

Vedoucí branka dodala domácím fotbalistů sebevědomí a po změně stran se nebojácně pustili do útočné hry. Pomohla jim k tomu i Sparta, která se snažila o rychlé vyrovnání. Na obou stranách se střídaly gólové příležitosti. Dvě šance měl domácí Červenka, který jednou netrefil po Vidličkově centru dobře míč a podruhé po Krausově akci místo střely hlavou poslal míč nepřesně zpět.

Sparta na rozdíl od prvního poločasu útočila mnohem nebezpečněji, v brance Zlína se ale činil gólman Zlámal. Ten kryl dvě Kuličovy tvrdé střely, vyrovnat mohl po hodině hry hned po svém příchodu na hřiště Jun, který ale z šesti metrů branku vysoko přestřelil. Další vyloženou šanci po Doškově přiťuknutí hlavou spálil Kulič, který se také netrefil mezi tyče.

Chyby Sparty trestal Zlín bleskovými protiútoky. Možnost zvýšit skóre promarnil v 65. minutě Bača, který po sólu přehodil s brankářem Blažkem i branku. Sparta znervózněla, často chybovala v rozehrávce. V 79. minutě se dostal odražený míč k Vyskočilovi, jehož se pokoušel přetlačit Kučera, ale tísněný domácí hráč přesnou střelou k tyči přidal druhou branku. Sparta se i potom dál snažila o zvrat, v závěru si vypracovala převahu, proti srdnatě bojujícím zadákům Zlína se ale neprosadila.

Gambrinus liga - 21. kolo:
FC Tescoma Zlín - AC Sparta Praha 2:0 (1:0)
Branky: 45+1. Kraus, 79. Vyskočil. Rozhodčí: Příhoda - Slavík, Kubáň. ŽK: Penner, Šmahaj - Kulič. Diváci: 4672.
Zlín: Zlámal - Vidlička, Švach, Zbožínek, Penner - Kraus (74. Dian), Vrtělka (52. Bača), Opiela, Červenka - Vyskočil (83. Zúbek), Šmahaj. Trenér: Hoftych.
Sparta: Blažek - Pospěch, Drobný (80. Horváth), Š. Kučera, Kadlec - Kolář (73. Ančic), Hušek, Sylvestre (59. Jun), Matušovič - Došek, Kulič. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: