Hlavní obsah

Bílek: V téhle situaci jsme nechtěli být

Propadák ve Zlíně, ztráta na čelo tabulky čtyři body. Původně si fotbalisté Sparty představovali Velikonoce asi jinak, nakonec ale na hřišti Tescomy prodloužili dvanáct let trvající zlínskou noční můru. „Mužstvo má kvalitu, ale musí ji projevit na hřišti,“ má jasno letenský kouč Michal Bílek, který po porážce sáhl k důrazným opatřením.

Foto: SPORT.CZ/David Kadlec

Trenér letenského týmu Michal Bílek.

Článek

Po vítězství nad Mladou Boleslaví jste vy i hráči hovořili o psychické vzpruze a nastartování v boji o titul. Kam ta vzpruha v sobotu ve Zlíně zmizela?

Nevím a jsem z toho hodně zklamaný. Skutečně jsem si myslel, že nás vítězství 4:1 nastartuje. Především herní způsob, jakým jsme ho dosáhli v závěrečné čtvrthodině. Věřil jsem, a mužstvo se tak v týdnu projevovalo, že nás to nakopne a lepší bude i naše hra. Bohužel se tak nestalo, realita byla úplně jiná.

Vždyť mužstvo snad ani nechtělo ve Zlíně vyhrát…

To si rozhodně nemyslím. Chtělo, a moc! Jenže v první půli byla naše hra stereotypní a špatná. Jen jsme nakopávali míče dopředu na Doška. Nedostali jsme se do hry. Nedali jsme pár šancí a sami dostali gól do šatny po naší chybě. Ve druhé půli jsme se zlepšili, ale neproměnili jsme spoustu věcí, vychytal nás Zlámal a po další chybě jsme opět inkasovali. Těch chyb v zápase bylo moc. Zejména u stoperské dvojice. Nadšeně hrající soupeř nás za chyby tvrdě trestal.

Stoperská dvojice a vůbec obrana byla strašná, to tolik chybí Řepka?

Drobný byl hodně nervózní, chyb udělal víc. Jistý nebyl ani Kučera, ten zase před druhým gólem podklouzl. Nemá ale cenu mluvit o tom, že chybí Řepka. Máme dost široký a kvalitní kádr, abychom tuto absenci zvládli. Nepřítomnost Řepky nás neomlouvá.

Sparta ve Zlíně dvanáct let nevyhrála. Neměli hráči v hlavách i tohle?

Nemohou něco takového brát v úvahu, pokud hrají o první místo.

Jenže Sparta o ně teď už možná definitivně přišla…

Ještě zbývá hodně zápasů a my se musíme dát rychle dohromady. Bohužel už nemáme boj o titul zcela ve svých rukách. V téhle situaci jsme nechtěli být a musíme se z ní dostat sami.

Víte jak?

Musíme lépe pracovat ve všech směrech. Podáváme strašně kolísavé výkony.

To jste slibovali už po podzimu a jaro je po čtyřech kolech ještě horší. Má mužstvo na to, aby se zlepšilo?

Představovali jsme si to jinak. Pořád ale hrajeme o titul i domácí pohár. Musíme v sobě najít sílu jako na podzim, tedy zápasy vybojovat, získávat body a čekat na klopýtnutí největších konkurentů. Mužstvo má kvalitu, ale musí ji projevit na hřišti.

Jaké jste ze sobotní ostudy vyvodili důsledky?

Nešlo jen o sobotní utkání. Šimák a Drobný byli přeřazeni do rezervy, a záleží na nich, zda si poctivou prací dokážou najít cestu zpět. Vedení klubu sáhlo také k opatření, které zasáhlo hráče nejen ekonomicky, ale ovlivňuje i jejich volný čas. Musejí více pracovat, trávit víc času v Toyota Areně nejen tréninkem, ale i regenerací a přípravou na další zápasy.

Reklama

Související témata: