Hlavní obsah

Vlček: S nosem nahoru nikdo ve Slavii nechodí

Patnáct zápasů v řadě už neprohráli v první lize fotbalisté Slavie. O velikonočním víkendu přehráli na domácí půdě Most a při zaváhání Sparty ve Zlíně zvýšili svůj náskok v čele tabulky na čtyři body. „Veselejší to je, ale do konce ligy zbývá devět kol,“ říká v rozhovoru pro Právo útočník Slavie Stanislav Vlček.

Článek

Jak se Slavii dýchá, když má v čele čtyřbodový náskok?

Veselejší to je, ale do konce ligy zbývá devět kol. Od začátku se soustředíme sami na sebe a zatím to přináší úspěchy. Doufám, že všichni zůstanou dál stát pevně na zemi.

Potěšilo vás klopýtnutí Sparty ve Zlíně?

Samozřejmě, ale daleko větší radost jsem měl z našeho výkonu proti Mostu. Bylo to o disciplíně a věřím, že takhle k tomu přistoupíme i ve všech zbývajících zápasech.

Trenér Jarolím řekl, že bude brzdit euforii v týmu...

S tím jen souhlasím. Pohlídá si to nejen trenér, ale i my starší hráči na to v kabině dohlídneme. Nepřichází v úvahu, aby někdo lítal v oblacích. Můžeme dvakrát klopýtnout a jsme tam, kde jsme nechtěli být. Je třeba udržet herní kvalitu a nechodit s nosem nahoru. Trenér vždycky říká: vychutnejte si to dva dny a od úterka začínáme myslet na dalšího soupeře.

Takže budete ke všem zápasům přistupovat s pokorou?

To nás provází celou sezónu. Pokora i přístup nás vyšvihly tam, kde jsme. A tak to musí zůstat i dál.

Slavii všichni chválí za nádherný fotbal. Kde se to v ní vzalo?

Je to práce trenéra Jarolíma za ty tři roky, které se tady s námi trápí. Tenhle styl do nás hustí od prvního momentu, co sem přišel. Teď nám to pomalu přináší ovoce a každý vidí, jak je to úspěšný systém. Jsem rád, že jsme to potvrdili proti Mostu. Měl jsem trochu obavy, protože oni na jaře ještě nedostali gól. Ale zvládli jsme to dobře. I tou taktikou jsme je zaskočili, když jsme nastoupili jen s jedním klasickým útočníkem.

V lize jste neprohráli už patnáct zápasů. Co tomu říkáte?

Každá taková série povzbudí. Máme mužstvo na to, abychom ji prodloužili.

Překvapilo vás, že na Strahov našlo o Velikonocích cestu přes 7500 diváků?

Jsme za to strašně rádi, ale kdy jindy už by lidi měli chodit než teď. Jsme v čele tabulky, hrajeme atraktivní fotbal. Kdyby i dál chodilo sedm nebo osm tisíc, bylo by to moc příjemné a kulisa úplně jiná, než když jich je tady 1500.

Vstřelil jste devátý gól v sezóně a stále máte šanci na zisk trofeje pro nejlepšího kanonýra. Zajímá vás to hodně?

Sleduji to, ale nejdůležitější pro mě momentálně je, že jsme čtyřikrát za sebou vyhráli a šlo to i bez mých gólů. Kluci mě střelecky dokázali zastoupit. Tak by to mělo vypadat, mužstvo táhne za jeden provaz. Mám radost, že jsem se proti Mostu po třízápasové pauze trefil, ale důležitější je hra, kterou jsme prezentovali.

V čem je největší síla Slavie?

Asi v tom, že jsme schopni měnit styly během zápasu. Umíme hrát na jednoho útočníka, na dva, na tři nebo čtyři obránce. Variabilita, kterou teď v sobě máme, slaví úspěch, protože ty styly neustále pilujeme.

Reklama

Související témata: