Hlavní obsah

Sparta - Teplice 2:1Spartu dělí po výhře nad Teplicemi od vedoucích slávistů bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Kisel 1 : 0
29. Došek 2 : 0
53. Džeko 2 : 1

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha vyhráli v sobotním 22. ligovém kole nad Teplicemi 2:1. O svém vítězství rozhodli už v první půlhodině, nakonec však byli rádi, že mají další tři body ve své stíhací jízdě za titulem. Vedoucí Slavii se přiblížili na jediný bod, ale pražský rival má před sebou ještě nedělní zápas se Slováckem.

Foto: PRÁVO

Libor Došek ze Sparty Praha (vlevo) a Samir Merzič z FK Teplice v utkání 22. kola první fotbalové ligy.

Článek

Sparťanský trenér Bílek slíbil změny v sestavě a udělal jich nakonec ještě víc, než se očekávalo. Do základní sestavy poprvé poslal Juna, po čase dostali šanci také Zabavník s Kiselem. Ofenzivní složení jedenáctky se ale domácím vyplatilo, protože sevřeli Teplice před jejich šestnáctkou a za prvních deset minut je nechali vniknout na svoji polovinu pouze jednou, zatímco sami si vytvořili několik slibných šancí.

Jako první varoval teplického gólmana Slavíka ve čtvrté minutě Matušovič, jehož trestný kop jen těsně minul pravou tyč. Jenže v jedenácté minutě už byl brankář hostů bezmocný proti projektilu, který mu z 25 metrů poslal do šibenice Kisel. Záložník, kterého fandové po jeho výkonech z úvodu jara zavrhli, tak dostal Spartu do sedla.

Hosté ani po inkasované brance nezměnili taktiku, ustrašený defenzivní výkon bez tvořivého záložníka byl založen pouze na sérii faulů. Soupeř naopak pokračoval v nátlakovém fotbalu a v 19. minutě Došek hlavou jen těsně minul branku. Za deset minut se ale letenský kanonýr dočkal: nejprve vyslal hlavou do slibné možnosti Kuliče, který ještě Slavíka prostřelit nedokázal, ale míč před branku vrátil Matušovič a Došek ho poslal do protipohybu teplického brankáře.

V druhém poločase se Sparta strachovala o vítězství 

Sparta pak sice trochu ubrala ze svého náporu, ale soupeř jí velké potíže nečinil. Naopak hosté mohli být rádi, že proti nim rozhodčí Makovička nenařídil penaltu po zákroku na Matušoviče. Jenže po pauze jako by domácí i jejich fanoušci uvěřili, že se jim nic nemůže stát, a doplatili na to.

V 53. minutě se po akci z pravé strany dostal míč přes celou šestnáctku k nekrytému Džekovi, který neměl problém snížit. Pražané mohli sice brzy odpovědět a znovu u toho byl Kisel, který tvrdě vypálil, ale Slavík opět zasáhl, stejně jako při Kuličově dorážce.

Zápas ale měl jiný obraz než před poločasem. Po příchodu střídajícího Fenina hosté ožili a několikrát sparťanskou obranu pořádně pozlobili. V 73. minutě domácí znovu zcela vyklidili svou levou stranu a Řepkův nepřesný odkop skončil jen u Dorta, který ale vypálil vysoko nad.

Sparťanům v závěru zjevně docházely síly a jejich akce už neměly dostatek agresivity, s níž přehrávali soupeře v úvodu. I proto se už více soustředili na defenzivu a udržení vítězství. V divokém závěru, kdy už hosté hráli bez zraněného Verbíře v deseti, mohla sice Sparta ještě přidat třetí gól, ale několik slibných brejků k šanci nevedlo.

Sparta Praha - FK Teplice 2:1 (2:0)
Branky: 11. Kisel, 29. Došek - 53. Džeko. Rozhodčí: Makovička - Ondo, Goňa. ŽK: Zabavník, Řepka, Horváth - Sabou, Fenin, Merzič, Krmaš. Diváci: 12 102.
Sparta: Blažek - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník - Kisel, Hušek, Kulič (85. Rezek), Matušovič (77. Kolář) - Jun (58. Horváth), Došek. Trenér: Bílek.
Teplice: Slavík - Kaufman, Lukáš, Krmaš, Merzič (61. Doležal) - Štohanzl, Sabou, Klein (41. Fenin), Jirsák (72. Verbíř) - Džeko, Dort. Trenér: Bartl.

Reklama

Související témata: