Hlavní obsah

Kapitán Sparty Řepka: Věříme, že už by Slavia mohla klopýtnout

PRAHA

Po dvouzápasovém trestu za osm žlutých karet se do sestavy fotbalistů pražské Sparty v sobotním utkání 22. ligového kola proti Teplicím vrátil kapitán Tomáš Řepka. Stejně jako jeho spoluhráč Marek Kulič vyzdvihl především drtivý nástup, díky němuž si letenský klub hned v úvodu vypracoval rozhodující dvougólový náskok.

Foto: PRÁVO

Fotbalisté Sparty se radují z branky do sítě Teplic.

Článek

Sparťané si i přes obavy o výsledek v závěru duelu pochvalovali, že se díky výhře 2:1 přiblížili vedoucí Slavii na jediný bod, a doufali, že jejich pražský rival v následujících zápasech zaváhá.

"Pro mě je nejdůležitější, že jsme vyhráli a trošičku stáhli Slavii. Věříme, že už by mohli někdy taky klopýtnout," řekl novinářům Řepka. Přestože z úst trenéra Michala Bílka zazněla na jeho spolupráci se sobotním druhým stoperem Michalem Kadlecem slova chvály, Řepka svůj výkon nepřeceňoval. "S Kácou (Kadlecem) se mi hrálo výborně, ale pro mě je hlavní, že jsme vyhráli," uvedl sparťanský bek.

Na návrat na hřiště po karetním potrestání se prý hodně těšil. "Když jsem nemohl hrát, byla to muka. Měsíc jsem pořádně nehrál fotbal, jen trénujete. Bylo to na mně zpočátku znát, trochu jsem se v úvodu trápil," přiznal Řepka, který litoval branky Teplických na 2:1. "Škoda zbytečného gólu. Udělali jsme chybu už u lajny, nedorazili jsme je. Pak přišel takový polostřílený balon, až to spadlo ke Džekovi," popsal okamžik z 53. minuty.

Teplickým vlila vstřelená branka krev do žil a sparťané se začali strachovat o výsledek. "Po tom gólu jsme začali trochu zmatkovat, přece jen jsme potřebovali nutně bodovat. Teplice ale neměly žádnou pořádnou střelu, jen standardky. Hlavní ale je, že máme tři body," řekl Kulič.

Kulič se obětoval pro mužstvo 

V minulém domácím utkání proti Mladé Boleslavi ho kouč Bílek za nepříznivého stavu stáhl z útoku do záložní řady a úspěšný tah zopakoval i v sobotu, tentokrát už od úvodního hvizdu. "Bavili jsme se o tom v týdnu. Trenér to takhle postavil, nemůžu si vybírat. Je to nezvyklý post, možná jsem až trošku moc lítal tam, kde jsem neměl být, ale obětoval jsem se pro mužstvo a získali jsme tři body," prohlásil spokojeně.

Na hřiště prý vyběhli sparťané s jasným pokynem na soupeře vlétnout a co nejdříve skórovat. "To nám dokonale vyšlo, první poločas byl z naší strany velmi dobrý. Nemůžete potom celých devadesát minut presovat, to by nikdo zvlášť v tomhle počasí nevydržel," vysvětlovat reprezentační útočník, proč domácí po inkasované brance vyklidili střed hřiště.

"V tomhle vedru to není jednoduchý. Jen být na tomhle sluníčku je utrpení, a ještě u toho běhat. To prostě celý zápas nejde," doplnil ho Řepka. "Řekli jsme si, že na to od začátku šlápneme, což se povedlo," liboval si sparťanský bouřlivák.

Řepka si pochvaluje nahuštěný zápasový program 

V závěrečných minutách ale svojí hrubkou pořádně pocuchal nervy domácích fanoušků, když nechtěně připravil šanci hostujícímu Dortovi. "Čekal jsem, že si Bláža zavolá. Nic ale neříkal, musel jsem se ve zlomku vteřiny rozhodnout. Netrefil jsem to dobře a namazal Dortovi. Hrklo ve mně, ale zaplaťbůh to netrefil," uvedl Řepka.

S Kuličem si pochvalovali nadcházející "anglický" týden, díky němuž ve středu nastoupí v Českých Budějovicích a na chvíli si uleví od přísnějšího režimu po blamáži ve Zlíně. "Pro nás je to určitě lepší, že tady aspoň nebudeme zavření od rána do večera. Týden rychleji uteče, já jsem na to zvyklý, pro mě to bude lepší," řekl Řepka.

Ani Kulič neviděl ve zhuštěném programu problém. "Jedná se navíc jen o jeden týden," upozornil. "Duel v Budějovicích je teď pro nás základ. Nejdřív Budějovice a potom derby. Kdybychom tam ztratili, tak by výhra nad Slavií nic moc neřešila," uvažoval Kulič. "My už si nemůžeme dovolit další Jablonce a Zlíny. Jedeme si tam jen pro tři body, nic víc nás nezajímá," prohlásil bojovně Řepka.

Pevnější režim na Letné podle něj atmosféru v týmu nenarušil. "Sice to není nic příjemného být tady osm hodin, ale bylo to nařízené a s klukama to bereme. Může nám to pomoci k většímu soužití a že se budeme víc bavit o fotbale," dodal sparťanský kapitán.

Reklama