Hlavní obsah

Jirásek: Ženy mají do MOV blíž

PRAHA

Jen samou chválu na uspořádání 115. zasedání MOV a krásy Prahy slyšel a dostává do pošty předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek. "Zřejmě jediným nespokojeným bych měl být já poté, co mi vykradli auto," říkal už s úsměvem šéf českého sportu.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge (vlevo) a předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek (vpravo) si připíjejí s prezidentem Václavem Klausem.

Článek

Milan Jirásek sice figuruje na širším seznamu kandidátů do MOV, ale svoje zvolení v horizontu nejbližších let nevidí reálně. "Vzhledem k tradicím a úspěchům českého sportu do MOV náš zástupce patří," soudí.

"Bohužel trend je takový, že počet členů MOV by měl být snížen na 115. Navíc se má vyrovnat poměr mezi kontinenty a Evropa má převahu členů. Dále si nejvyšší sportovní orgán vytyčil za cíl zvýšit počet žen," našel důvody, proč podle něho asi nebude zvolen ani po OH v Aténách.

"Nejsnáze by se do MOV dostala žena. Budeme zřejmě hledat sportovkyni, které se bude chtít funkcionařit. Určitě by však měla nejprve pracovat například v naší komisi sportovců. Nebylo by asi dobré, aby její navržení bylo jen formální a neměla za sebou žádné funkcionářské zkušenosti," hledal Jirásek cestu pro českého zástupce do MOV.

Praha nesmí váhat

Znovu se vrátil i k primátorem Prahy Pavlem Bémem pronesené úvaze, že by české hlavní město kandidovalo na uspořádání OH 2016 nebo 2020. "V tuhle chvíli nejde o to, zda podáme kandidaturu na první nebo druhý zmíněný termín, či ještě později," vysvětlil Jirásek.

"Podstatné je co nejdříve říci, zda vůbec bude Praha o kandidatuře vážně uvažovat. Zatím existují prostory, na nichž by mohla vyrůst olympijská sportoviště a další zařízení, ale za pár let už mohou být pryč a těžko se budou hledat nové," zdůraznil.

O předání medailí Neumannové zatím nejasno

O tom, kdy dostane Kateřina Neumannová medaile ze Salt Lake City, které jí MOV definitivně přiřkl, zatím není konkrétní představa. "Očekávám, že z MOV dostaneme oficiální vyjádření, v němž bude i další postup a dozvíme se, kdy by mohla Kateřina medaile dostat," dodal Jirásek.

Přivítal také rozhodnutí Nejvyššího soudu ve Švýcarsku, který podpořil rozhodnutí nejvyšší sportovní arbitráže o odebrání medailí Lazutinové. To totiž napadli Rusové. "O tom, kdo dostane, nebo nedostane medaile, by měl rozhodnout sportovní orgán, nikoliv civilní," zdůraznil Jirásek.

Nová atašé v Aténách

Poté co se Euthinie Musuliová vzdala z rodinných důvodů funkce atašé ČOV pro OH v Aténách, byla ihned vybrána její nástupkyně. Stala se jí rodačka z Brna Annabella Stenguová.

"Myslím si, že je to atašé na úrovni, přesně jakou potřebujeme. Už s ní hovořil i vedoucí naší mise František Dvořák, který v srpnu pojede znovu do Atén na seminář šéfů misí. Olympijský atašé je na hrách jakýmsi styčným důstojníkem výpravy. Díky znalosti prostředí může sportovcům pomoci při řešení nejrůznějších problémů. Je vyslancem ČOV na organizačním výboru her," řekl Jirásek.

Nesměšovat politiku se sportem

Na rozdíl od šéfa Světové agentury pro boj proti dopingu Pounda si Jirásek nemyslí, že by sportovci ze zemí, jejichž vlády nesplnily svůj závazek vůči MOV v boji proti dopingu, nemohli pochodovat při slavnostním zahájení OH pod vlajkou svojí země.

"Nelze směšovat nesplněný závazek vlády se startem sportovců konkrétní země. Neměli by za to trpět. Důležitější než tyto peníze je i podle MOV skutečnost, že vlády jednotlivých zemí vezmou boj proti dopingu za svůj," uvedl šéf ČOV, jemuž se nelíbí prolínání exekutivy MOV s vedením Asociace národních olympijských výborů, protože tím ztrácí MOV silného oponenta.

Reklama

Související témata: