Hlavní obsah

Za kritiku sudích ve fotbalové lize bude pokuta 50 tisíc korun

Kritika výkonu rozhodčích v průběhu 24 hodin po utkání bude od nastávajícího 23. kola první fotbalové ligy pokutována částkou 50 tisíc korun. Tento trest schválili funkcionáři na úterním jednání ligového shromáždění v pražském hotelu Pyramida. Zároveň odsouhlasili, že za stížnost na výkon rozhodčích se bude skládat kauce ve stejné výši. Klubu se vrátí jen za předpokladu, že stížnost bude uznána jako oprávněná.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Rozhodčí Jaroslav Jára

Článek

Ve druhé lize se bude platit v obou případech deset tisíc korun. Shromáždění tak vyhovělo přání předních klubů z takzvané "skupiny G8", která v lednu navrhla, aby se těmito opatřeními zkultivovalo chování v rámci první ligy. Některé kluby totiž v řadě případů špatné výsledky svalovaly výhradně na rozhodčí. "Opatření platí okamžitě, může být využito už při nejbližším 23. kole," uvedl mluvčí svazu Václav Tichý.

Šéf soutěžního úseku ČMFS Ivo Lubas tak získal pravomoc bez větších průtahů i zásahů disciplinární komise řešit negativní výroky trenérů na tiskových konferencích po zápasech. Nedávno takto například kritizoval výkon rozhodčích olomoucký kouč Vlastimil Petržela, naposledy se před novináři nelichotivě o sudích vyjadřoval zlínský sportovní ředitel Ladislav Minář po nedělním duelu v Příbrami.

Pravomoc Lubas nehodlá zneužívat

V budoucnu by zřejmě oba pokutě neušli. "Nehodlám svoji pravomoc zneužívat, ale upozorníme na opatření delegáty, můžeme reagovat i na přímé výroky v tisku," řekl Lubas. Připomněl, že podobně mohl postupovat podle soutěžního řádu už dříve, ale přesná částka v něm zakotvena nebyla.

Stížností na rozhodčích ubylo už dříve poté, co byla částka za stížnost zvýšena ze tří na deset tisíc korun. Do budoucna se dá očekávat, že se budou objevovat zcela výjimečně. Naposledy si stěžoval na výkon sudího Michala Patáka v pondělí právě Zlín.

Licenční manažer Stanislav Rýznar zástupcům klubů vysvětlil novou kategorizaci stadiónů, jak ji schválila Evropská fotbalová unie (UEFA). "Stadióny se rozdělují do tří skupin, přičemž v první lize nemáme ani jeden stadión, který by spadal do té nejnižší. Do nejvyšší, na níž lze pořádat mezinárodní zápasy, spadá stadión Sparty, Teplic, Liberce a Olomouce," uvedl Rýznar. V nejbližší době bude výkonný výbor svazu projednávat další opatření projektu Stadióny 2012, který má dál vylepšovat komfort a bezpečnost v českých fotbalových arénách.

V budoucnu může dojít paradoxně k tomu, že svaz od některých náročných podmínek částečně ustoupí. Dnes již sice nelze hrát první ligu na stadiónu, kde nejsou všechna místa k sezení, ale zástupci Bohemians 1905 přišli s návrhem, aby minimálně místa pro fanoušky hostů mohla být výhradně k stání. "Nezdá se mi být i z ekonomických důvodů ideální, abychom rušili dříve stanovené podmínky. Musím ale přiznat, že totéž nám několikrát navrhla i policie, protože sedačky se v těchto sektorech stávající spíše zbraní," připustil Lubas, že se kluby návrhem ještě budou zabývat.

Změny možná přijdou v poháru

Na jednání byly předneseny i další návrhy, kterými se hodlají kluby zabývat na květnovém jednání. Jedním z nich je možnost, aby se domácí pohár hrál od čtvrtfinále na dva zápasy. "Kluby argumentují, že v tomto období už není tolik zápasů, každý by dostal výhodu domácího stadiónu," řekl Lubas.

Upozornil, že Česká republika bude mít v příštím ročníku Poháru Intertoto jednoho zástupce. "Do 11. května se musí nahlásit všichni případní zájemci, do 3. června chce znát jméno českého zástupce UEFA," uvedl funkcionář. Potvrdil tak, že v Nyonu zamítli českou žádost o účast dvou klubů. Od loňska se hraje Intertoto pouze ve třech kolech, z nichž tak vede rychlejší cesta do Poháru UEFA.

Šéf reprezentačního úseku mládeže Jiří Nevrlý se s kluby domluvil na zásadě, že každý juniorský reprezentant může nastupovat pouze v jednom národním týmu. Nemůže proto dojít k přetěžování mladíků, kteří by mohli teoreticky startovat na červnovém evropském šampionátu jednadvacítek a následně i na letním mistrovství světa hráčů do dvaceti let.

Reklama