Hlavní obsah

Derby nerozhodne, ale napoví, shodli se trenéři Sparty i Slavie

PRAHA

V pondělí přivítá vyprodaná Letná 151. derby pražských „S“. Jak Sparta tak i Slavia své poslední ligové zápasy prohrály a proto půjde do derby Slavia s dvoubodovým náskokem na svého největšího rivala. Oba tábory se shodují, že právě derby bude ideální možností, jak před fanoušky odčinit své předchozí nezdary.

Článek

„Derby Slavie a Sparty je zkrátka utkání dvou největších českých klubů. V současnosti je okořeněné tím, že je to také boj o titul. Utkání bude mít fantastickou kulisu,“ soudí slávistický trenér Karel Jarolím. „Zápasy se Slávií bývají ty nejkrásnější i když my teď máme svoje problémy,“ říká trenér Sparty Michal Bílek.

„Máme ale jedinečnou možnost se dostat na první místo tabulky, to je pro nás obrovská motivace,“ vidí Bílek možnost, jak napravit dojem z nepodařené jarní části fotbalové ligy. „Už aby bylo pondělí,“ shrnuje stroze, ale výstižně svoje pocity kapitán Sparty Tomáš Řepka.

Oba celky ale před očekávaným zápasem zaváhaly. Sparta předvedla ve středu v Českých Budějovicích další mizérii a podlehla 0:2. Slávisté se pro změnu doma na Strahově proti Plzni ukázali svojí největší nemoc v podobě neproměňování šancí a soupeř si odvezl překvapivě tři body za výhru 1:0. „Nejen ta středeční, ale i předchozí dvě porážky nás poznamenaly, ale derby s možností být opět v čele nás dostatečně motivuje, řekl Bílek.

Vlček: Byli jsme v horších situacích 

„Porážka z Plzní před vlastními fanoušky pro nás byla obrovským zklamáním, derby je naše možnost, jak si je udobřit," dodal Jarolím. „Derby bude ale nový zápas,“ říká s optimismem kapitán Slavie Stanislav Vlček. „Už jsme se dostali z horších situací, do Boleslavi jsme jeli se šestibodovou ztrátou a porážka by tam znamenala konec nadějím na titul, ale dokázali jsme tam zvítězit,“ připomněl Vlček podzimní duel, v němž Slavia udržela kontakt se špičkou tabulky. „Proto věřím, že se proti Spartě vrátíme ke svému stylu hry,“ dodal kanonýr Slavie.

Oba trenéři budou muset také řešit změny v sestavách a to kvůli kartám v případě Slávie nebo kvůli špatným výkonům v případě Sparty. "Sestavu v hlavě ještě nemám, variant je několik, ale promítne se do toho náš výkon v Budějovicích," řekl sparťanský lodivod Bílek.

Trenéři se shodují, derby o titulu nerozhodne 

"U nás je jasná absence Lukáše," připomněl stop za čtyři žluté karty svého syna a zároveň kapitána trenér Slavie Jarolím. "Nemůže hrát také Dosoudil, kdo je nahradí bude také záležet na zdravotním stavu Latky a Jandy. Oba již ale naplno trénují," prozradil stav slávistických rekonvalecsentů Jarolím.

Trenéři i hráči zároveň vyvracejí, že bude derby rozhodujícím zápasem v boji o titul. "Derby nerozhodne, ale napoví," myslí si Bílek i jeho slávistický protějšek. "Souhlasím s Michalem, derby ještě zdaleka nemusí být rozhodující, říká Jarolím. "Derby o titulu nerozhodne, ve hře je ještě hodně bodů, vítěze ligy může určit klidně až poslední kolo," myslí si slávistický útočník Vlček.

Reklama

Související témata: