Hlavní obsah

Liberec - Jablonec 3:1Liberec otočil derby s Jabloncem a přiblížil se Spartě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Zeher 0 : 1
16. Parks 1 : 1
64. Homola (vlastní) 2 : 1
66. Hodúr 3 : 1

LIBEREC

Fotbalisté Liberce otočili nepříznivý vývoj utkání 23. ligového kola proti Jablonci a po výhře 3:1 se v tabulce přiblížili druhé Spartě na rozdíl jediného bodu. Slovan pro sebe pohledné severočeské derby rozhodl během dvou minut v polovině druhého poločasu, kdy se s přispěním hostujícího stopera Homoly trefil nejprve Nezmar a po jeho přihrávce krátce nato Hodúr.

Článek

Jablonečtí se tak ani ve čtvrtek nedočkali prvního ligového vítězství v Liberci.

Žádný z rivalů nevstupoval do zápasu v nejlepším psychickém rozpoložení. Liberec v zápasech se Slováckem a v Mostě pouze remizoval, Jablonečtí zase chtěli protrhnout svoji střeleckou nemohoucnost, která se před dnešním zápasem protáhla už na 361 minut.

Oba trenéři také proto udělali oproti minulému zápasu hned několik změn. Domácí kouč Lavička nechal jen mezi náhradníky záložníka Papouška, posunul levého beka Janů netradičně do zálohy a na jeho místo postavil poprvé od začátku slovenského mladíka Jonáše. Jeho protějšek Rada vyrukoval s pětičlennou zálohou a jediným vysunutým hrotem Zeherem.

Aktivněji začali domácí a už po pěti minutách měli blízko k otevření skóre. Na Pudilův roh si naskočil Brezinský a brankář Špit se hodně zapotil, aby vytáhl jeho hlavičku na břevno. Dorážející Bílek už nestačil zareagovat a uklidit míč do odkryté branky.

Liberec se rychle otřepal

Ve 12. minutě nečekaně udeřilo na druhé straně. Na pravém kraji zálohy zacentroval Baranek a domácí obránci úplně zapomněli na nabíhajícího Zehera, který střelou bez přípravy k levé tyči poslal hosty do vedení. Domácí se ale z úderu rychle otřepali a už za pět minut bylo vyrovnáno. Parks, který na hrotu zastoupil potrestaného Blažka, roztančil v pokutovém území Homolu a o Flachbartovu kopačku poslal míč za Špitova záda.

Liberečtí ožili, po standardní situaci se dostal k balonu Janů a ranou z dobrých 23 metrů pořádně provětral rukavice jabloneckého gólmana. Po atraktivní půlhodině tempo trochu opadlo a hra se odbývala především ve středu hřiště. Až minutu před pauzou zahrozil podařenou střelou z dálky Fukal, ale Hauzr vyrazil.

Do druhého poločasu vtrhli domácí jako velká voda, aktivitou hýřil především Nezmar, který svými průniky motal hlavy hostujících zadáků. V 50. minutě zkoušel štěstí zdálky, o chvíli později neuspěl po chytré příhře střídajícího Papouška, ale v 65. minutě už se dočkal. Hodúr přihrál na levou stranu Pudilovi, ten odcentroval a Nezmar s přispěním bránícího Homoly otočil skóre.

Hodúr chladnokrevně zvýšil

Hosty inkasovaný gól uzemnil a o pár chvil později dostali další úder. Agilní Nezmar vybojoval ve středu hřiště míč, poslal jej uličkou k Hodúrovi a ten sám před Špitem chladnokrevně zvýšil na 3:1.

Hostující kouč Rada se pokusil oživit skomírající ofenzivu nasazením druhého útočníka, ale Liberečtí získali s uklidňujícím gólem sebevědomí a zbytek zápasu si již vychutnávali skandovaný potlesk domácího hlediště. Jablonec tak po nečekaném triumfu na Spartě v úvodu jara znovu prohloubil svoji krizi, naopak Slovan se rázně vrátil do hry o mistrovský titul.

Slovan Liberec - FK Jablonec 97 3:1 (1:1)
Branky: 17. Parks, 65. Nezmar, 67. Hodúr - 12. Zeher. Rozhodčí: Příhoda - Filípek, Lhoták. ŽK: Rick, Janů - Kordula. Diváci: 6085.
Liberec: Hauzr - Šinglár, Košťál, Brezinský, Jonáš (53. Papoušek) - Hodúr, Bílek, Janů, Pudil (78. Liška) - Nezmar, Parks (63. Rick). Trenér: Lavička.
Jablonec: Špit - Fukal, Homola, Eliáš, Flachbart (56. Svátek) - Baranek, Valenta, Loučka, Kordula (70. Smíšek), Petržela (82. Weber) - Zeher. Trenér: Rada.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice