Hlavní obsah

Výhra nad Řeky udržela volejbalisty ve hře

MADRID

První výhru v madridském finálovém turnaji Světové ligy si čeští volejbalisté připsali proti Řecku. Gradujícím výkonem dokázali setřást psychickou zátěž úvodní porážky se Srbskem a Černou Horou a stále tak mají šanci postoupit do semifinále prestižní soutěže.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté porazili Řecko potřetí v pátém utkání Světové ligy.

Článek

"Jsem rád, že jsme potvrdili první místo ze základní skupiny a nezavřeli si dveře k postupu mezi poslední čtyři mužstva," radoval se trenér Pavel Řeřábek, kterého ale v prvním setu musel děsit zoufalý servis jeho svěřenců. Šestkrát šlo podání do sítě či mimo kurt a body na řecké straně utěšeně naskakovaly.

Soupeř hned na začátku odskočil třemi míči v řadě a rozdíl ve skóre dál hrozivě narůstal. Řeřábkovi nepomohlo ani trojí střídání, při němž Zapletala nahradil Ticháček a v poli pak Marek Novotný střídal Dubše a Polák Jakuba Novotného. "Alespoň jsme Řeky trochu vyhodili z rytmu," říkal kouč. "I po prohraném setu jsem věřil, že se aktivní hrou prosadíme."

Vrátili se do hry

Druhou sadu začali reprezentanti znovu špatně, jenže čtyřmi míči od stavu 4:7 se při Dubšově servisu vrátili do hry. Vedení jim dalo sílu, navíc se Řeřábkovi osvědčil tah se zařazením M. Novotného místo Kubaly. Řekové se ještě v závěru sady snažili kousat, ale koncovku vzal do svých rukou Lébl, který byl neprůstřelný na bloku a ještě rozdával přesné smeče. "Naši středoví hráči se obdivuhodně rozehráli," chválil i Lébla Řeřábek.

Psychickou výhodu přetavili čeští volejbalisté ve třetím dějství v rychlé vedení, které postupně zvyšovali až na sedm bodů. Jenže Řekové, kteří rovněž hráli o postupovou naději, se chytili stébla a postupně se dotáhli až na jediný míč (20:19). V tu chvíli na sebe vzal kapitánskou odpovědnost Dubš, který důležitými zásahy ovlivnil koncovku. Když se přidala i levačka Marka Novotného, bylo rozhodnuto.

Jednoznačná záležitost

Čtvrtý set už byl jednoznačnou záležitostí Řeřábkových svěřenců. K solidnímu výkonu se rozehrál Rak, pestřejší útok se dařil i díky Zapletalovým přihrávkám. Po 87 minutách hry skončil servis zdeptaných Řeků v síti a Češi tak hned po prvním mečbolu mohli slavit úvodní vítězství ve finálové části. "Fyzicky jsme odešli, nezbývá než Čechům popřát hodně štěstí," kroutil hlavou řecký trenér Stylianos Prosalikas.

Poslední zápas skupiny E sehrají reprezentanti dnes od 20 hodin proti Španělsku, záznam od 23.05 h vysílá ČT 2.

Favorité nevypadli z role

Volejbalisté Srbska a Černé Hory vyhráli i svůj druhý zápas ve skupině E. Nad domácím Španělskem zvítězili v Madridu 3:1 a mohou se podle očekávání těšit na semifinále. O druhé místo svedou ve čtvrtek souboj Španělé s českými reprezentanty.

SKUPINA E
Česká republika - Řecko 3:1 (-18, 19, 21, 15)
Rozhodčí: Wang (Čína), Hobor (Maď.). Čas: 87 min. Diváci: 470.
Česko
Rak, J. Novotný, Dubš, Lébl, Zapletal, Kubala, libero Obdržálek - M. Novotný, Ticháček, Polák.
Řecko
Kurnetas, Gkiurdas, Tsakiropulos, Rumeliotis, Bajev, Chatziantoniu, libero Stefanu - Lappas, Pantaleon, Kyriazis.
Další utkání: Srbsko a Černá Hora - Španělsko 3:1 (19, 20, -20, 18)
1. SČH2206:14
2. Španělsko2114:43
3. ČR2113:43
4. Řecko2022:62

Naděje opět vysvitla i u Italů

Italští volejbalisté ve druhém zápase zvítězili nad Bulharskem 3:1 a udrželi si naději na postup do semifinále. Po úterní prohrané pětisetové bitvě s ruskými obhájci titulu sice dnes zaváhali v první sadě, ale poté už bulharského soupeře zdolali. Při poslední výměně při nich navíc stálo štěstí, protože Bulhaři si nechali lehký odražený míč spadnout přímo doprostřed kurtu.

Ve druhém zápase dnešního programu finále Světové ligy nastoupí čeští volejbalisté proti Řecku, poražený tým si přibouchne dveře do víkendových bojů o medaile.

SKUPINA F
Itálie - Bulharsko 3:1 (-21, 19, 23, 23)

Reklama

Související témata: