Hlavní obsah

Řepka přiznal, že chtěl skončit s fotbalem

Fotbalista Tomáš Řepka loni uvažoval, že předčasně ukončí kariéru. Kapitán Sparty Praha to přiznal v rozhovoru pro nové číslo magazínu Hattrick, které vyjde v pátek. Řepku prý po návratu z Anglie zklamala negativní atmosféra kolem českého fotbalu. Je podle něj dokonce horší, než když před devíti lety z vlasti odcházel na zahraniční angažmá.

Článek

Řepka se vrátil do Sparty před rokem před jarní sezonou, kdy nečekaně kvůli rodinným důvodům ukončil angažmá ve West Hamu United. Na rozdíl od jiných legionářů sice v české lize potvrdil svůj vysoký herní standard, ale kvůli věcem okolo fotbalu prý někdy litoval, že se k návratu rozhodl.

"Čekal jsem, že atmosféra kolem fotbalu bude pozitivnější, kladnější, a bylo pro mě hrozné zjištění, že jsem se vrátil po osmi letech a je to ještě horší, než když jsem odcházel. Návratu jsem nelitoval, vždycky jsem věděl, že se sem vrátím. Ale určitě jsem si kolikrát říkal, že jsem ještě mohl zůstat venku, zvlášť po těch aférkách," uvedl sparťanský stoper.

Za krátký čas stačil způsobit dvě aféry: jihlavského kouče Karla Večeřu nazval kreténem, v Teplicích zase ukázal prostředníkem na diváky, kteří ho skandováním uráželi. A dvakrát se dostal před disciplinární komisi, která mu udělila tvrdé finanční sankce. Tehdy prý opravdu zvažoval konec kariéry. "Chtěl jsem s fotbalem úplně skončit, definitivně. Ze Sparty bych ale už nikam jinam nešel, potřebu odcházet z klubu jsem neměl," prohlásil Řepka.

Anglie je na průšvihy fotbalistů připravená 

Chyby sice přiznává, ale ve srovnání s Anglií se podle něj v Česku všechno příliš rozebírá a táhne. "V Anglii jsou fotbalisti, kteří dělají o sto procent horší průsery, než já tady: bitky, bouračky, znásilnění, drogy. Ale ta společnost je na to připravená a ví o tom. Novináři si to umějí ukočírovat, vědí, co můžou pustit a co ne. A fotbal přesto vymalují do takové atmosféry, že na něj lidi chodit budou," porovnal.

V Anglii prý také nikdo průšvihy neodpouští. "Vědí, že se Lampard tamhle ožral a udělal to a to, ale píšou o tom dva dny a tečka. Jedeme dál. Taky by mohli Lamparda zašlapat, úplně ho zlikvidovat. Co tady dělám a v Anglii jsem to nedělal? Tam jsem měl problémy s rozhodčími, tady je mám taky," vysvětlil fotbalista, o němž mnozí experti tvrdí, že pokud by dokázal zvládnout své emoce, byl by v současné formě přínosem pro národní tým.

Nejhůř mu prý ale nebylo po návratu kvůli fotbalovým událostem, zažil i horší chvíle. "S fotbalem to určitě nesouviselo, šlo o rodinnou záležitost. Fotbalové záležitosti bolí, promítnu si to v hlavě, ale během půlhodiny hodiny je to fuč a už je to pravěk. Rodinné věci jsou o hodně horší, to mě zasáhlo nejvíc," dodal.

Reklama