Hlavní obsah

Ostrava - Sparta 2:2Sparta remizovala v Ostravě, Liberec zůstal první

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Bystroň (vlastní) 0 : 1
17. Střihavka 1 : 1
45. Matušovič 1 : 2
81. Rajtoral 2 : 2

OSTRAVA/PRAHA

Fotbalisté Sparty sice na Bazalech drží čtyřletou neporazitelnost, ale po třech výhrách v pondělí v Ostravě jen remizovali 2:2 a ztráta dvou bodů je stála i vedení v ligové tabulce. Pražanům přitom hrálo všechno do karet; soupeře omráčili gólem už z pětadvacáté sekundy a na Střihavkovo vyrovnání odpověděli Matušovičovým zásahem do šatny. Za Baník však srovnal devět minut před koncem Rajtoral a v závěru domácí i bez vyloučeného Cigánka ubránili remízu.

Článek

Vyprodaný stadión hučel už dlouho před začátkem, ale stačilo pětadvacet sekund utkání, aby na osmnáct tisíc hrdel zmlklo. Hrůznější start sotva mohl Baník potkat. Štítový záložník Marek fatálně selhal při plnění defenzivních povinností, uvolnil střed hřiště Horváthovi, a třebaže jeho ostrá rána mířila vedle, stoper Bystroň změnil tělem její směr do vlastní branky. Ostravský fotbalista tak téměř do detailu zkopíroval osudový přehmat jako nedávno proti Brnu.

Psychický otřes domácí čtvrthodinu vstřebávali. Sparta opticky kontrolovala hru, snažila se kombinovat hlavně přes oba krajní záložníky, ale z jejich centrů do pokutového území vzešlo jen pár ošemetných závarů.

Ostrava však postupně znovu nabrala dech. Jak nečekaně kapitulovala, tak překvapivě srovnala. Gólová akce přišla zčistajasna: aktivní Varadi přetáhl svůj pas za hostující zadáky, kde míč hlavou lízl Střihavka a svému někdejšímu klubu zasadil brankový direkt.

Nabuzený Baník pak s diváky v zádech převzal otěže zápasu, jenže Pražané všechny jeho útočné výpady ve finální fázi pochytali. Domácí z mírné územní převahy vytěžili jen několik standardních situací a sérii pěti rohů, po nichž se v nejslibnější situaci ocitl Cigánek, ale hlavou přestřelil. V závěru půle se neprosadil ani Klimpl, když hlavou ze záklonu nezakončil důrazně.

Ostravané už se asi viděli v šatně, když je stihla další rána osudu. Pár vteřin před vypršením dvouminutového nastavení Vašek sice zasáhl proti Rezkově pokusu, ale Matušovič akci dokončil dorážkou z úhlu. Baníku se při střetu s padajícím Rezkem navrch zranil gólman, místo kterého musel do branky náhradník Buček.

Sparta zpřísnila obranu Lukeše

Matušovič v nepřátelském prostředí utlumil vzepětí svých bývalých spoluhráčů. Ti po obrátce neměli moc místa na útočné polovině, a protože jim v pondělí nijak zvlášť nešla ani hra po stranách, Sparta zpřísnila obranu Lukeše a soupeře odsoudila k nakopávaným míčům.

Pražanům postupně logicky přibývalo prostoru pro nebezpečné brejky. Pár nájezdů v přečíslení však pokazili poslední přihrávkou, a tak Bučka pořádně prověřil až jiný exostravský hráč Pospěch, který jej protáhl v 72. minutě přízemní ranou z hranice velkého čtverce. Líp mohl se svou možností naložit i Kolář, ale hlavou zamířil nad břevno.

Trest přišel vzápětí a možná trochu nečekaně ze vzduchu. Sázka na vysoké centry přivála Ostravě úspěch v 81. minutě, když se balon od hlav Střihavky a Magery snesl až k Rajtoralovi, který také hlavou zblízka skóroval.

Příznivci hnali Baník za výhrou, ale Večeřův tým měl v závěru opačné starosti. Pět minut před koncem přišel o vyloučeného Cigánka, který obdržel druhou žlutou kartu za faul v hloubi hřiště. Sparta se snažila o zisk všech tří bodů, Horváth měl v 89. minutě slibnou střeleckou pozici uvnitř pokutového území, ale trefil pouze Bučka.

Baník Ostrava - Sparta Praha 2:2 (1:2)
Branky: 18. Střihavka, 81. Rajtoral - 1. vlastní Bystroň, 45+3. Matušovič. Rozhodčí: Kovařík - Zlámal, Gallo. ŽK: Metelka, Cigánek, Mičola, Rajtoral - Rezek, Kisel, Horváth. ČK: 86. Cigánek. Diváci: 17 053.
Ostrava: Vašek (45+5. Buček) - Řezník, Cigánek, Bystroň, Klimpl - Rajtoral, Marek, Lukeš, Metelka (64. Magera) - Střihavka, Varadi (76. Mičola). Trenér: Večeřa.
Sparta: Blažek - Pospěch, Řepka, Kučera, Zabavník - Kisel, Hušek, Horváth, Matušovič (78. Kolář) - Kulič, Rezek (57. Došek). Trenér: Bílek.
Fotbalová Gambrinus liga - 25. kolo:
Slavia - Kladno0:0
Č. Budějovice - Ml. Boleslav0:3
Brno - Plzeň1:2
Olomouc - Jablonec1:1
Teplice - Zlín1:0
Slovácko - Most1:1
Liberec - Příbram5:1
Ostrava - Sparta2:2

Reklama

Související témata: