Hlavní obsah

Liberec se odbrzdil, Lavička je nadšený z efektivity

LIBEREC

Liberecký expres v neděli doma rozdrtil Příbram a poslal varovný vzkaz Spartě: v boji o druhý titul v řadě nehodláme složit zbraně! Přitom ještě před čtrnácti dny vypadal tým trenéra Lavičky jak zadýchaná lokálka, která na čelo ligového pelotonu nebude stačit.

Článek

„Udělali jsme velký pokrok v produktivitě. To je nesmírně pozitivní. Mužstvo se odbrzdilo, nabralo sebevědomí,“ radoval se Vítězslav Lavička, trenér Liberce.

V pondělí oslavil čtyřiačtyřicáté narozeniny a hráči mu věnovali pětibrankové vítězství nad Příbramí. Tu nejkrásnější oslavu by si však Lavička přál až o pět kol později. „Máme svůj cíl, z něhož nehodláme slevit,“ odmítl však byť jen vyslovit slovo titul kouč obhájců ze severu.

Fanoušci pod Ještědem však mají jasno. „Zvládneme to i potřetí,“ vzkazoval hráčům obří transparent při nedělní bitvě s Příbramí v narážce na touhu ukořistit nejcennější fotbalovou trofej v Česku potřetí v historii severočeského klubu.

Ještě pár kol zpátky, ale taková euforie na severu nevládla. Remízy se Slováckem a s Mostem, to byly těžké direkty pro ambiciózní klub. „Tohle období bylo hodně složité,“ kaboní se i s odstupem Lavička. Hráči dostali pokuty, ještě proti Jablonci v minulém týdnu slyšeli v 1. poločase pískot. Pak ale bitvu s rivalem zvrátili. „Byl to obrovský impuls. Vítězství morálky,“ pojmenoval Lavička klíč k obratu.

Ze začátku lajdačili

S Příbramí jeho svěřenci úvodních deset minut prolajdačili. „Zaspali jsme. Úvod nás zastihl v nedbalkách. To je nepřípustné. Ale z našeho návratu do zápasu a následného obratu mám velmi dobrý pocit,“ hodnotil Lavička hladké vítězství.

Inkasovaný gól v druhé minutě byl strašně hloupý. Byla to velká nekoncentrovanost. I proto jsme si o přestávce při tříbrankovém vedení zdůrazňovali, že nesmíme polevit,“ potvrdil slova trenéra liberecký útočník Jan Nezmar, který vysoký triumf pečetil pátým gólem.

Cítí, že jeho tým nabral dech. Pět kol před koncem ale nehodlá nikoho v boji o titul podcenit. „Slavii se pár zápasů nepovedlo, tak uvidíme co to s ní udělá. Sparta má obrovskou sílu, velké zkušenosti. Udivuje mě, že se zapomíná na Boleslav. Je v závětří a má formu. Útok ze zadních pozic jí může vyhovovat,“ dumal Nezmar o síle rivalů z čela tabulky.

Zcela opačné starosti mají v Příbrami. I přes nadějný začátek v Liberci zůstal odstup Středočechů na čtrnáctou pozici znamenající záchranu stále čtyři body. „Protože po dobrém začátku jsme chtěli hrát s Libercem vyrovnané utkání. To si prostě nemůžeme dovolit, my momentálně na velký fotbal nemáme,“ kroutil hlavou příbramský trenér Jiří Kotrba.

Hašek si hrál na Maradonu 

Zápas po trestu od disciplinární komise za kritiku sudího sledoval ze středu hlavní tribuny. V kontaktu s asistentem Kopačem, dirigující tým z lavičky, byl přes mobilní telefon. „Nejraději bych ho mrštil na hřiště, ale to už bych příště nesměl na stadión,“ usmál se Kotrba.

Byl zaskočený, že selhali zkušení borci, o něž by se tým měl opírat. „Nevím, jak je to možné,“ krčil rameny. Nejprve totiž Hašek kličkováním ve vápně, ztrátě míče a následném faulu nabídl Liberci gólový přímý kop, pak zase selhal dvakrát Mácha. „Hašek si hrál na Maradonu a místo nákopu na útočníka v jasné situaci řešil vše kličkou v nebezpečném prostoru, za což jsme pykali,“ zlobil se příbramský trenér v reakci na druhý inkasovaný gól.

„Byla to jednoznačně moje chyba. Byť jsme vedli, tak jsme vlastními přehmaty ani nedopustili, aby Liberec znervózněl. Za takovou hru jsme si nezasloužili ani bod,“ přiznal Martin Hašek, záložník Příbrami. Kotrba během přestávky i po zápase hráče v kabině řádně vyplísnil. „Překvapilo mě, že někteří zkušení by se v poločase nejraději nechali vystřídat. Ale pak by to měli příliš jednoduché, nechal jsem je kalich hořkosti vypít celý. Do příštího zápasu se prostě musíme vrátit ke hře, kterou si můžeme dovolit a musíme se vyvarovat naivity,“ přemítal už Kotrba o bitvě s Českými Budějovicemi, když jeho tým vyprovázelo posměšné skandování domácích tribun narážející na jednoho z loňských nešťastníků: „Pozdravujte Blšany.“

Reklama

Související témata: