Hlavní obsah

Sparta porazila Slovácko a je opět první

Sparťanští fotbalisté se vrátili nejméně na čtyřiadvacet hodin do čela první ligy. Na výhru 3:1 s posledním Slováckem se v sobotu ale pořádně nadřeli, protože hosté od 30. minuty vedli a více než poločas hráli v početní převaze po vyloučení Horvátha. Ve druhém sobotním utkání remizoval Zlín s Ostravou 0:0.

Článek

Ospalé sobotní odpoledne se přeneslo nejen do ochozů, ale i na hřiště, kde Sparta nevlétla na soupeře, jak se dalo očekávat. Hosté přijeli se zdržovací taktikou, snažili se hru rozkouskovat a otupit tak sparťanský tlak. Docela se jim to dařilo, ale nezůstávali jen při tom a snažili se i o rychlé brejky.

Po půlhodině se poklidné odpoledne náhle změnilo v dramatickou bitvu, při které létaly jiskry. Všechno načal vedoucí gól hostů, kteří podle všeho využili ofsajdového postavení Brožíka a jednadvacetiletý fotbalista se dočkal premiérového ligového zásahu. Sparťané cítili křivdu a kapitán týmu Řepka mohl být rád, že za své vehementní protesty u asistenta rozhodčího dostal pouze žlutou kartu. Sparta až po gólu přidala na agresivitě a pohybu.

K vyrovnání měl v 37. minutě blízko Horváth, který pálil z osmi metrů, ale Drobisz vytáhl zázračný zákrok. Sparťanský záložník byl také u dalšího významného momentu, ale určitě by na něj raději zapomněl. Po souboji s Rackem totiž hostující hráč v 39. minutě nejspíš přihrál faul, což mu Horváth vyčítal tak nevybíravě, až ho povalil a uviděl červenou kartu. Sudímu Kociánovi vypadly v té chvíli otěže zápasu zcela z ruky a v krátkém sledu poté udělal ještě několik chyb na obou stranách.

Görner stáhl Řepku

Domácí se do soupeře zakousli vší silou a minutu před poločasem se dočkali odměny v podobě vyrovnání. Hostující Görner totiž v šestnáctce stáhl podle sudího nepovoleným způsobem Řepku a Kocián ukázal na penaltu. Tu Matušovič proměnil a alespoň částečně napravil pochmurný sparťanský poločas.

V tom druhém domácí vůbec nepůsobili dojmem týmu, který hraje v oslabení. Především díky aktivnímu Kolářovi často přečíslili zmatkujícího soupeře a brzy se také dočkali vedoucího gólu, který zařídil právě střídající juniorský reprezentant. V 53. minutě totiž nejlépe zareagoval na sérii akcí uvnitř šestnáctky, kterou načala rána Matušoviče z trestného kopu. Tu Drobisz vyrazil, stejně jako následnou dorážku Kuliče. Jenže Kolář nezmatkoval, počkal si na pohyb obránců i gólmana a vstřelil rozhodující gól.

Deset minut před koncem však přišlo pro nepříliš zaplněné ochozy uklidnění: dva hostující obránci se srazili při rozehrávce na hranici šestnáctky, čehož využil Kulič a nekompromisní ranou k tyči pojistil vítězství.

Zlín čeká na vítězství už pět kol

Fotbalisté Tescomy Zlín uhráli na domácím trávníku bezbrankovou remízu s Baníkem Ostrava a už pět kol čekají na vítězství. Naposledy svěřenci trenéra Hoftycha, kteří bojují o záchranu v nejvyšší soutěži, porazili pražskou Spartu.

26. kolo první fotbalové ligy:
AC Sparta Praha - 1. FC Slovácko3:1
FC Tescoma Zlín - FC Baník Ostrava0:0
SK Kladno - FK Teplice6.5. 16:00
FK Marila Příbram - SK Dynamo Č. Budějovice6.5. 16:00
FK SIAD Most - SK Sigma Olomouc6.5. 16:00
FC Viktoria Plzeň - FC Slovan Liberec6.5. 17:00
FK Mladá Boleslav - 1. FC Brno6.5. 20:15
FK Jablonec 97 - SK Slavia7.5. 17:15

Reklama