Hlavní obsah

Liberci se nelíbí, že reprezentační devatenáctce uvolní Blažka

LIBEREC/PRAHA

Fotbalovému klubu z Liberce se nelíbí, že reprezentaci do devatenácti let musí na její květnová kvalifikační utkání o postup na mistrovství Evropy uvolnit v době vrcholící ligové sezóny tři hráče v čele s útočníkem Janem Blažkem. Liberečtí funkcionáři tvrdí, že pokud by o ně přišli, byl by tým v závěru ligy výrazně oslaben a narušila by se tím regulérnost soutěže.

Článek

Svaz však argumentuje tím, že všechny ligové kluby na začátku března s nominačními pravidly byly včas seznámeny a žádný z nich proti tomu v té době nic nenamítal.

Teď se ale v Liberci bouří. "Přístup svazu se nám ale nelíbí, nic nekonzultuje s námi, ani hráči samotnými. Prostě oznámí nominaci a hráče si od nás automaticky vytáhne. To mi nepřijde ze strany určitých lidí dost profesionální," řekl ČTK ředitel Slovanu Liberec Libor Kleibl.

Ředitel oddělení reprezentačního úseku svazu Jiří Nevrlý ale tvrdí, že jsou liberecké stížnosti naprosto neopodstatněné. "Když jsme se o tom v březnu bavili, věděli jsme, že ke kolizi kvalifikace devatenáctky a závěru ligy dojde. A kluby i s Libercem samy souhlasily s tím, že žádné kompromisy se v nominacích jako v minulosti dělat nebudou. Teď ale vrcholí liga a každý má najednou svoji pravdu a svůj rozum," ohradil se Nevrlý.

Ten prý chápe liberecké zájmy, ale podle něj není možné jednomu klubu ustoupit. "Pravidla musí platit stejná pro všechny," dodal Nevrlý v rozhovoru s ČTK. "Musím hájit zájmy reprezentace. Devatenáctka o šanci hrát na mistrovství Evropy bojovala dva roky a navíc to také stálo spoustu peněz, několik miliónů. A teď by na rozhodující zápasy měl jet kádr druhé garnitury? Pod to se rozhodně nepodepíšu," zdůraznil Nevrlý.

Mladíci přijdou o dvě kola domácí soutěže 

Reprezentační devatenáctka hraje kvalifikační turnaj v Anglii v termínech 15., 17. a 20. května proti Nizozemsku, Rusku a domácímu výběru, na závěrečný turnaj postoupí jenom vítěz. Tým kouče Augustina Chromého má v Praze sraz už v sobotu a na ostrovy odletí v neděli, takže ligové kluby budou své mladé talenty postrádat v zápasech 28. a 29. kola první ligy.

Nejvyšší soutěž vrcholí, proto se dá čekat, že se neohradí pouze Liberec. Ten má ve výběru kromě útočníka Blažka, který ve třech zápasech po sobě skóroval a výrazně pomohl Liberci do čela ligy, i záložníka Jakuba Dohnálka a obránce Jana Poláka.

"Když přijdeme o tři hráče, je to velmi citelný zásah. Můžou přijít žluté karty a těžko to budeme nahrazovat," poznamenal Kleibl. "V Anglii jde o dorosteneckou soutěž, ale tihle hráči jsou vlastně už seniory," pokračoval Kleibl, s nímž nesouhlasil kouč devatenáctky Chromý.

"Když vyhovíme Liberci, tak se ozve Slavia, že neuvolní Suchého, Necida a Dočkala, Příbram nebude chtít pustit Halamu, Kladno Gecova, Ostravě se nebude líbit uvolnění Řezníka a Jablonci zase to, že mu bude chybět Valenta," argumentoval Chromý. "Je to prostě patová situace, střet zájmů. Těžko se bude hledat nějaké optimální řešení. Vím, že kluby hráče v této fázi sezóny potřebují, ale ani my se nechceme vzdávat elitních hráčů," podotkl trenér výběru.

Blažek se podřídí konečnému verdiktu

Během týdne zřejmě ještě dojde k jednání svazu a jednotlivých klubů, na kterém se bude diskutovat o možném kompromisu. Kluby se však do války se svazem pustí jen těžko. Pokud by odmítly své hráče pro potřeby reprezentace v termínu stanoveném UEFA uvolnit a fotbalista vzápětí v domácí soutěži nastoupí, hrozí klubu disciplinární řízení a odečet bodů.

Také hráči cítí, že jsou pod tlakem. Na jednu stranu musí respektovat plnění klubových povinností, ale ctí i potřeby reprezentace. "Je to složité, potřeboval bych se rozpůlit, abych se zavděčil všem," vystihl situaci talentovaný liberecký kanonýr Blažek.

"Teď ale spíš cítím, že bych chtěl zůstat v Liberci, kde hrajeme o titul. Na druhou stranu chci určitě pomoci i reprezentaci, tam nám také jde o hodně. Počkám prostě na to, jak se dohodne svaz s klubem. A konečnému verdiktu se podřídím, ať dopadne jakkoliv," řekl ČTK Blažek.

Pro český fotbal nejsou spory klubů se svazem ohledně nominací mládežnických výběrů žádnou novinkou. V živé paměti zůstává především konflikt, který doprovázel tvorbu olympijského výběru před hrami v Sydney v roce 2000. Tehdy se klubům nelíbilo, že budou své hráče postrádat na začátku sezóny a v zápasech evropských pohárů. Tehdy si nakonec kluby vymohly, že na turnaj uvolní maximálně dva hráče.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články