Hlavní obsah

Petacchi si dojel pro třetí vítězství na Tour

NEVERS

Vyhlášený spurtér Alessandro Petacchi nenašel potřetí na letošní Tour de France přemožitele. Italský cyklista, který zvítězil i v prvním a třetím dějství závodu, odsunul v hromadném finiši 196 kilometrů dlouhé páté etapy na druhé místo Estonce Jaana Kirsipuua. Třetí skončil Australan Baden Cooke.

Foto: ČTK/AP

Ital Alessandro Petacchi zatím zvítězil ve všech lichých etapách Tour de France.

Článek

Žlutý trikot vedoucího jezdce průběžného pořadí udržel Kolumbijec Victor Hugo Peňa. Jeho stájový kolega z US Postal a čtyřnásobný vítěz závodu Američan Lance Armstrong dojel do cíle stejně jako on v hlavním pelotonu, ale ztrácí na něj už jen sekundu. Další člen amerického týmu Pavel Padrnos se udržel na celkově sedmé pozici.

Stejně jako v pondělí se blýskl Francouz Frederic Finot, který jel od 28. kilometru v úniku, jenže ani tentokrát neměl dost sil, aby jej dotáhl do vítězného konce. Slabou náplastí byl pro něj v cíli v rodném Nevers fakt, že se probojoval alespoň do čela soutěže vrchařů. O puntíkovaný trikot připravil svého krajana Christopha Mengina.

Do cíle vletěl jako šíp

"Tým dnes znovu odvedl skvělou práci a já ji zakončil," pochvaloval si Petacchi, jemuž se letos mimořádně dařilo i na Giru, kde vyhrál šest etap. Na vítězství v dnešním dějství si brousil zuby i Němec Erik Zabel, který si po dojezdu do cíle marně zkoušel vybavit, odkud se tak najednou Ital prodral do čela.

"Jakoby kolem nás přeletěl šíp," kroutil hlavou Zabel. "Byla to těžká etapa, která stála všechny hodně sil. Na konci bylo vidět, kdo je nejlepší," dodal zklamaně Němec.

V pátek čeká peloton náročná 230 kilometrů dlouhá etapa se startem v Nevers a cílem v Lyonu. Druhý nejdelší úsek na letošní Tour zahrnuje dvě poměrně táhlá a příkrá stoupání.

TOUR DE FRANCE - 5. etapa
Troyes - Nevers, 196 km
1. Petacchi (It.)4:09:47 hod
2. Kirsipuu (Est.)všichni stejný čas
3. Cooke (Austr.)
4. Zabel (Něm.)
5. McEwen (Austr.)
6. Paolini (It.)
7. Hushovd (Nor.)
8. O'Grady (Austr.)
9. Rodriguez (USA)
10. Nazon (Fr.)
...
54. Padrnos (ČR)
117. Andrle (ČR)
Průběžné pořadí:
1. Peňa (Kol.)17:54:31
2. Armstrong (USA)- 1 s
3. Jekimov (Rus.)- 5
4. Hincapie (USA)
5. Rubiera (Šp.)- 23
6. Heras (Šp.)- 27
7. Padrnos (ČR)
8. Landis (USA)-28
9. Beloki (Šp.)- 33
10. Jaksche (Něm.)- 38
...
73. Andrle (ČR)- 2:15

Reklama