Hlavní obsah

Soud definitivně uzavřel další kapitolu fotbalové korupce

OSTRAVA

Nejpikantnější dějství rozsáhlé korupční aféry, která před třemi lety otřásla českým fotbalem, se dočkalo pravomocného rozsudku. Odvolací Krajský soud v Ostravě rozdal v pátek podmíněné a peněžité tresty rozhodčím Václavu Zejdovi a Jaroslavu Gruberovi a dvěma bývalým funkcionářům severomoravských fotbalových klubů Radomíru Hruboňovi a Gustavu Santariusovi.

Foto: PRÁVO/Aleš Honus

Zleva rozhodčí Václav Zejda a Jaroslav Gruber a bývalí funkcionáři Radomír Hruboň a Gustav Santarius.

Článek

Ojedinělé na případu je, že kromě peněz v projednávané kauze jako úplatek figuruje i nabídka prostitutky sudímu Zejdovi za slib ovlivnění zápasu. Aktéry případu usvědčily odposlechy, ve kterých Zejda svému kolegovi bez zábran popisoval dovádění s nemravnou brunetkou v hotelu. Ani jeden z obžalovaných k soudu nedorazil, a tak byl rozsudek vynesen v jejich nepřítomnosti. Odvolací senát v podstatě potvrdil délku trestů i výši pokut, původně vyměřeným Okresním soudem v Ostravě.

U odsouzených exmanažerů pouze upravil seznam podnikatelských činností, které jim soud zakázal na dobu tří a čtyř let a omezil ho pouze na aktivity spojené s fotbalem. „Rozsah byl nepřiměřeně přísný,“ konstatoval soudce Čestmír Duda.

Zejda dostal sedm měsíců

Rozhodčí Zejda dostal sedm měsíců vězení s dvouletým podmíněným odkladem za to, že v roce 2004 nejen přijal úplatek 200 tisíc korun, ale také využil i nabídky sexu s prostitutkou v horském hotelu v Beskydech, který shodou okolností patří dalšímu a v jiné kauze už dříve pravomocně potrestanému rozhodčímu, Lubomíru Pučkovi.

Bývalý člen vedení prvoligového klubu SFC Opava Santarius, který dámskou společnici Zejdovi zprostředkoval za slib ovlivnění zápasu mezi Opavou a Olomoucí, dostal podmínku šest měsíců s dvouletým odkladem. Oba navíc vyfasovali peněžité tresty - Zejda 130 tisíc a Santarius 50 tisíc korun.

Podmíněné tresty v délce šest měsíců s odkladem na dva roky dostali exředitel druholigových Vítkovic Hruboň a bývalý rozhodčí Gruber. Hruboň Gruberovi v roce 2004 nabízel sto tisíc za vítězství Vítkovic v Mostě, Zejdovi zase padesát tisíc, pokud Vítkovice porazí Drnovice. Peněžitý trest pro Hruboně je vyčíslen na 150 tisíc, pro Grubera na 100 tisíc korun.

Pikantní nádech

Páteční rozsudek, stejně jako původní verdikt prvního stupně z loňska, byl vynesen v nepřítomnosti všech obžalovaných, kteří za sebe poslali pouze advokáty. Hlavní líčení u okresního soudu mělo vzhledem k existenci rozsáhlých odposlechů rozhodčího Zejdy pikantní nádech. O podrobnostech dovádění s prostitutkou, kterou mu měl zaplatit Santarius, se sudí zmínil v telefonátu svému kolegovi Jaromíru Hlaváčovi.

Řekl mu například, že během noci v luxusním hotelu si s prostitutkou zadováděl dvakrát, poskytla mu orální sex a vše se odehrávalo na velkém gauči. „Mám totiž rád hodně prostoru,“ chlubil se do telefonu Zejda. „Jsi zvíře neskutečného kalibru,“ komentoval rozhodčí Hlaváč uvedené podrobnosti.Majitel hotelu hned na druhý den do telefonu řekl Zejdovi, že si nemá dělat starost s placením. „Gusta (Santarius) jí už zaplatil, dal jí prachy, tak ať táhne,“ řekl Zejdovi do telefonu šéf hotelu a bývalý rozhodčí Puček.

Reklama