Hlavní obsah

Boleslav ani Slavia se fotbalového titulu nevzdávají

PRAHA

Dva momentálně největší adepti na domácí fotbalový titul Sparta a Liberec se střetnou ve 28. kole až v pondělí, v neděli jdou ale do boje ve vrcholící Gambrinus lize v závětří číhající pronásledovatelé – Mladá Boleslav a Slavia. Boleslavští hostí rozjetou Ostravu, Slavia zavítá na hřiště zachraňující se Příbrami. V boji o udržení v nejvyšší soutěži má nůž na krku Slovácko, které musí na hřišti na jaře výborné Plzně vybojovat minimálně bod.

Článek

„Ve hře je ještě devět bodů, rozhodnout mohou až poslední dvě kola. Ale teď musíme porazit Baník,“ nevzdává bitvu o čelo mladoboleslavský trenér Dušan Uhrin.<br/>Slavia čtvrteční remízou právě s Boleslaví asi definitivně ztratila naději na titul, ale v pokračující honičce o body jde o další pohárové příčky.

Před šesti koly o titulu Slavie téměř nikdo nepochyboval. Jenže od té doby získala tři body a dala jediný gól do sítí soupeřů, ovšem hned dva do vlastní... Ze slávistického hrdiny, trenéra Karla Jarolíma, se stal ohrožený druh. Přitom právě on ze všech zmíněných trenérů držel euforii nejvíc při zemi. „O titulu jsem nemluvil, když jsme vedli tabulku, a nebudu o něm mluvit ani teď. Nehodlám spekulovat,“ konstatoval diplomaticky Karel Jarolím.

<table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="highlight"><td colspan="2">28. kolo fotbalové Gambrinus ligy </td></tr><tr class="invert"><td>Zlín - České Budějovice</td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/clanek/113373-zlin-udelal-vyhrou-nad-jihocechy-velky-krok-k-zachrane.html" target="_blank">2:1</a></td></tr><tr><td colspan="2"><strong>Branky:</strong> 47. Zbožínek, 88. Dian - 43. Adamec. </td></tr><tr class="invert"><td>Mladá Boleslav - Ostrava </td><td> 16:00</td></tr><tr class="invert"><td>Teplice - Olomouc </td><td> 16:00</td></tr><tr class="invert"><td>Kladno - Most </td><td> 16:00</td></tr><tr class="invert"><td>Jablonec - Brno </td><td> 16:00</td></tr><tr class="invert"><td>Plzeň - Slovácko </td><td> 16:00</td></tr><tr class="invert"><td>Příbram - Slavia </td><td> 20:15</td></tr><tr class="invert"><td>Sparta - Liberec</td><td> 14.5.</td></tr></tbody></table>O ultimátu na udržení trenérské židle, prý nic neví. Stoprocentně však tuší, že ani devět bodů nemusí Slavii stačit nejen na titul, ale ani na druhou příčku a kvalifikaci o Ligu mistrů. Pro tým, který hrál po většinu soutěže nejhezčí fotbal, to je tvrdý úder. Zřejmě ještě psychicky nedozrál pro nejtěžší bitvy. I přes čtvrteční herní, nikoliv však gólové vzkříšení, musí čekat na zázrak v podobě pádů soupeřů. Letos je však v lize všechno možné...

Karel Jarolím má těžkosti, z kádru pro zranění, karty a reprezentační povinnosti bude proti výrazně ohrožené Příbrami chybět osm hráčů, mj. Suchý, který si v posledním utkání zlomil jařmovou kost, měl otřes mozku, musel na operaci a na dlouhé týdny si od fotbalu odpočine.  „Předpokládám, že mužstvo ukáže stejné nasazení jako s Boleslaví. Jen škoda, že jsme nevyhráli. Nemá cenu spekulovat o tom, jak soutěž dopadne. Cílem pro nás teď je získat ve zbytku ligy devět bodů,“ sdělil slávistický trenér.

Může se už rozhodnout o sestupu Slovácka. Jen ryze teoretickou naději mu nechá výhra a v případě zakolísání dalších ohrožených i remíza. „Katem“ Moravanů se může stát paradoxně jejich bývalý kouč Stanislav Levý s Plzní. Hlavně, aby ligu v závěru tak jako dosud nekazili sudí. Zápasy by měli řídit ve smyslu dohlížení na dodržování pravidel, nikoliv rozhodovat ve smyslu ovlivňování utkání hrubými chybami. Jejich šéf Luděk Macela proti tomu zkouší učinit opatření.

Všichni rozhodčí, které počítač vybere k řízení závěrečných dvou kol, stráví předzápasovou noc na jednom místě v Praze. Teprve ráno se pak dozví, které střetnutí budou řídit. „Děláme to jako jedno z preventivních opatření k zajištění objektivity řízení,“ uvedl na svazovém webu Macela.

Reklama