Hlavní obsah

Šlágr na Letné neměl vítěze, liga skončí dramatem

PRAHA

Vítěze neměla pondělní dohrávka 28. kola Gambrinus ligy mezi Spartou a Libercem. Souboj domácího lídra tabulky s druhým Slovanem skončil 1:1 a dvě kola před koncem tak situace na špici soutěže zůstává dramatická. Na vedoucí Spartu ztrácí severočeský obhájce titulu bod, dva pak třetí Mladá Boleslav. Liberec poslal v pondělí do vedení Nezmar, ještě do přestávky vyrovnal Matušovič.

Článek

Trenér Liberce Lavička poslal do hry jediného útočníka Nezmara, v pětičlenné záložní řadě nechyběl s poraněným kolenem laborující Hodúr. Domácí kouč Bílek, který s Lavičkou pět let válčil ve sparťanském dresu, nasadil očekávanou sestavu. Liberec neprohrál devět utkání v řadě, jeho středeční remíza se Zlínem ale poslala do čela tabulky Spartu. Severočeši tak měli nůž na krku, v případě prohry by jim největší konkurent dvě kola před koncem utekl na rozdíl čtyř bodů.

Sparťanští hráči úvod totálně zaspali. Už po dvou minutách se obránci nedohodli a nechali projít centr Pudila z levé strany. Papoušek ve skluzu zamířil vedle. Po další šanci ještě zvládli domácí odvrátit na roh, ale z něj posadil Papoušek míč na hlavu Jana Nezmara a ten nedal Blažkovi šanci. Sparťané se ale nepoučili a v 9. minutě mohl zvýšit znovu Nezmar. V ideální pozici ale netrefil míč podle svých představ.

Sparta se postupně z šokujícího startu oklepala a začala myslet i na ofenzívu. V 18. minutě Řepka poslal dlouhý centr, míč se od libereckého beka Košťála dostal k Miroslavu Matušovičovi a ten křižnou střelou vyrovnal. Od půlky centrující sparťanský kapitán si pak radost vychutnal s domácí střídačkou. Navíc o chvíli později mohl být rád Hodúr, že jeho zákrok na Pospěcha prošel bez karetního napomínání.

Sparta se dostala před zaplněnými ochozy do tempa, střelu Kuliče z otočky vyrazil fantastickým zákrokem Hauzr, jenž odvrátil i Horváthův centr. Liberecký gólman svůj tým zachránil i po půl hodině hry, kdy vytáhl střelu Kuliče, dorážka Koláře ztroskotala na hrázi těl před libereckou brankou. Pro Hodúra šlágr kola skončil ještě před poločasem, zraněné koleno víc jak 43 minut nedovolilo. Slovenského špílmachra nahradil teprve sedmnáctiletý krajan Vlasko.

Pudila vychytal Blažek

I po přestávce zahájil náporem Liberec. Mladík Vlasko se prokličkoval až k šestnáctce, posunul na Pudila, jehož střelu Blažek vyškrábl na roh. Sparta byla aktivnější a měla územní převahu. Liberecká obrana ale byla připravená a do vyložené pozice soupeře nepouštěla.

Na obou týmech byla cítit snaha především neinkasovat. V jedné ze šancí vychytal Hauzr Kuliče, pět minut před koncem se ukličkoval Došek a pak trefil jen pravou tyč. Branku už osmnáct a půl tisíce diváků na Letné v dramatickém závěru nevidělo a souboj o titul tak zůstává dramatický. Po remíze dvou nejlepších celků navíc vzrostly šance třetí Mladé Boleslavi, jež ztrácí ne vedoucí Spartu dva body.

Sparta Praha - FC Slovan Liberec 1:1 (1:1)
Branky: 18. Matušovič - 4. Nezmar. Rozhodčí: Jílek - Wilczek, Slavík. ŽK: Pudil, Hodúr, Vlasko (všichni Liberec). Diváci: 18 557.
Sparta: Blažek - Pospěch, Kučera, Řepka, Zabavník - Kolář (69. Kisel), Hušek, Horváth (86. Rezek), Matušovič - Došek, Kulič. Trenér: Bílek.
Liberec: Hauzr - Matula, Košťál, Brezinský, Janů - Šinglár (20. Parks), Papoušek, Bílek, Hodúr (44. Vlasko), Pudil - Nezmar (88. Jonáš). Trenér: Lavička.
28. kolo fotbalové Gambrinus ligy
Zlín - České Budějovice2:1
Mladá Boleslav - Ostrava2:0
Teplice - Olomouc2:2
Kladno - Most2:2
Jablonec - Brno0:1
Plzeň - Slovácko2:0
Příbram - Slavia0:2
Sparta - Liberec1:1

Reklama

Související témata: