Hlavní obsah

Dokončení slávistického stadiónu je údajně ohroženo

PRAHA

Dokončení výstavby slávistického stadiónu v pražských Vršovicích je ohroženo. Tvrdí to alespoň ve svém novém čísle sportovní magazín Totalsport, podle kterého investor miliardového projektu budí pochybnosti. Podle Totalsportu je největší neznámou právě sama společnost E Side Property Ltd., která na své londýnské adrese nemá ani kanceláře, natož zaměstnance.

Foto: Slavia Praha

Počítačová studie nového stadiónu Slavie, který by měl být uveden do provozu v roce 2008.

Článek

"Jedná se o takzvanou ready-made firmu s poštovní schránkou, již lze založit s kapitálem jedné britské libry z České republiky přes konzultační společnosti, které zajistí registrační adresu a přeposílání pošty," tvrdí autor. Údaje prý čerpal z britského obchodního registru, kde je uvedeno vedle běžných identifikačních údajů i jméno ředitele společnosti, kterým je bývalý šéf fotbalistů Slavie Vladimír Leška.

"Zpochybňování E Side Property Ltd. a financování výstavby vychází z autorovy neznalosti problematiky," ohradil se proti článku v magazínu Totalsport zástupce společnosti Alexandr Kliment. "Společnost má na starosti pouze výstavbu stadiónu. Sídlo má skutečně v Anglii a její organizační složka v České republice sídlí v Praze. Jedná se o standardní schéma. A tyto informace jsou veřejně dostupné v českém obchodním rejstříku nebo na našem webu," uvedl ve středu Kliment.

Před dvěma dny byla navíc podle informací serveru Aktuálně.cz do britského obchodního rejstříku zapsána společnost E Side Developement Ltd. Ta má stejnou londýnskou adresu jako E Side Property Ltd. "Mohu potvrdit, že byla založena nová firma související s projektem. Jedná se o společnost, která bude v budoucnu obstarávat část technického servisu v souvislosti s provozem areálu," řekl serveru Kliment.

Nejpodivnější podle zjištění Totalsportu je skutečnost, že náklady na výstavbu dosud na svých bedrech nese z větší části stavební společnost Hochtief, která celý stadión financuje ze svého provozního úvěru. "To se nezakládá na pravdě. Investorem stavby stadiónu v Edenu je E Side Property Ltd. Výstavba je financována z řádně auditovaných obligací. Kdyby tomu tak nebylo, tak žádná stavební společnost, tedy ani Hochtief, by smlouvu o dílo nepodepsala," dodal Kliment.

Proti informacím Totalsportu se ohradila i společnost Hochtief. "Naše akciová společnost, která je generálním dodavatelem uvedené stavby, není jejím investorem. Financování je skutečně odpovědností společnosti E Side Property Ltd.," uvedla ve zprávě zaslané ČTK mluvčí firmy Alena Čechová.

Podle informací pražského klubu zatím stavba pokračuje bez časového skluzu, stadión by měl být otevřen v březnu příštího roku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články