Hlavní obsah

O titul už bojují jen Sparta a Liberec, Příbram sestupuje

Fotbalisté pražské Sparty v pondělním 29. kole Gambrinus ligy nezaváhali, na hřišti čtrnácté Olomouce vyhráli 2:0. Zůstali tak v čele tabulky s jednobodovým náskokem před Libercem, který porazil 2:0 Teplice. Ze hry o titul vypadla po remíze 1:1 v Mostě Mladá Boleslav, stejně jako Slavia, která oslabený Zlín porazila díky dvěma gólům střídajícího Kalivody 2:1. Druhým sestupujícím je Příbram, která prohrála na Slovácku 0:2.

Článek

Závěr ligy je mimořádně napínavý. V předposledním kole se rozhodlo o druhém sestupujícím, po prohře 0:2 na Slovácku se po deseti letech s nejvyšší soutěží loučí Příbram. Poslední klub z Uherského Hradiště poslal do vedení Brožík, v závěru poločasu zvyšoval Görner.

Jasněji je také v boji o titul. Před posledním kolem je už jisté, že se mistrem stane buď Sparta nebo Liberec. Pražský klub má výhodu jednobodového náskoku. Sparta v pondělí vyhrála v Olomouci 2:0, po trefě Kuliče se parádně z půlky hřiště trefil Horváth. Utkání předcházelo napadení kameramana ČT sparťanskými fanoušky po příjezdu do Olomouce. [celá zpráva] Sparta bude ale v posledním kole proti Mostu postrádat Tomáše Řepku, který po faulu na Hartiga dostal 12. žlutou kartu a pro disciplinární trest bude nuceně odpočívat.

Liberec neměl doma potíže s Teplicemi, které porazil 2:0. Obhájce titulu poslal do vedení v 16. minutě Ivan Hodúr, o jehož startu se pro zranění kolene spekulovalo. I druhý gól Liberce přišel po rohovém kopu, uspěl Miloš Brezinský.

Černým koněm závěru ligy měla být Mladá Boleslav, která neprohrála posledních osm zápasů a s dramatickým finišem má zkušenosti z loňska. Tehdy díky Kuličově hattricku v Liberci vybojovala konečné druhé místo a předkolo Ligy mistrů. Letos už je ale Marek Kulič ve Spartě a Boleslav neuspěla na hřišti Mostu. Remíza 1:1 zhatila naděje Středočechů na titul. Most poslal do vedení tečovanou střelou Ondřej Prášil, remízu zařídil Jan Kysela.

Nejmenší šance na titul měla Slavia. Sešívaným závěr soutěže nevyšel a se čtyřbodovou ztrátou museli doufat v neúspěchy týmů před sebou. Sparta i Liberec ale neklopýtly a slávistům nebyla nic platná ani vydřená výhra 2:1 nad Zlínem. Ten hrál od 26. minuty o desíti, když byl vyloučený brankář Zlámal. Navíc po fatálním zaváhání domácího gólmana Vorla poslal hosty do vedení Jan Kraus. Kouči Slavie Karlu Jarolímovi vyšlo střídání, David Kalivoda se trefil minutu po příchodu na hřiště, navíc v závěru rozhodl o výhře Slavie. Slavia se v tabulce posunula na třetí příčku.

První gól pondělního odpoledne na Bazalech vstřelil Petr Cigánek, jehož hlavička po rohovém kopu poslala Ostravu do vedení v utkání proti Českým Budějovicím. Po čtvrthodině zvyšoval František Rajtoral, skvělý nástup potvrdil Magera a upravil na 3:0. Demolici Jihočechů završil druhým gólem v zápase Magera. Snížit se podařilo Jaroslavu Černému, na 5:1 zvýšil kanonýr Střihavka v 85. minutě.

V dalších utkáních Plzeň hostila Jablonec. Gól diváci viděli až v 82. minutě, kdy závar před jabloneckou brankou ukončil přesnou střelou Fillo. Do Brna přijelo Kladno a po zásahu Vrány prohrálo 0:1.

29. kolo první fotbalové ligy:
SK Sigma Olomouc - AC Sparta Praha0:2
Branka: 65. Kulič, 88. Horváth.
FC Viktoria Plzeň - FK Jablonec 971:0
Branka: 82. Fillo.
1. FC Slovácko - FK Marila Příbram2:0
Branky: 29. Brožík, 45. Görner.
1. FC Brno - SK Kladno1:0
Branka: 76. Vrána.
SK Slavia - FC Tescoma Zlín2:1
Branky: 77. a 89. Kalivoda - 51. Kraus.
FC Slovan Liberec - FK Teplice2:0
Branky: 16. Hodúr, 35. Brezinský.
FC Baník Ostrava - SK Dynamo Č. Budějovice5:1
Branky: 4. Cigánek, 15. Rajtoral, 22. a 38. Magera, 85. Střihavka - 64. Černý.
FK SIAD Most - FK Mladá Boleslav1:1
Branky: 24. Prášil - 61. Kysela.

Reklama