Hlavní obsah

Spartě stačí k titulu získat stejně bodů jako Liberec

PRAHA

Boj o mistra české fotbalové ligy se protáhl podle očekávání až do posledního 30. kola, které se bude hrát v pondělí 28. května. Šanci slavit první místo mají už pouze Sparta s Libercem, o druhém místě, znamenajícím účast v druhém předkole Ligy mistrů, mohou snít navíc i Mladá Boleslav a Slavia. Sparta už nemůže skončit hůře než druhá.

Článek

Letenský tým má na první pohled nejjednodušší cestu k návratu na ligový trůn, kde byl naposledy před dvěma lety. Stačí mu totiž v utkání proti Mostu získat tolik bodů jako Liberec v Mladé Boleslavi. Při výhře nemusí sparťany výsledek ze středních Čech vůbec zajímat, ale mohou se radovat dokonce i v případě porážky. To za předpokladu, že i Liberec prohraje.

Liberec má před sebou nejtěžší zápas posledních let. Může totiž skončit na prvním, stejně jako až na čtvrtém místě, což by mu zajistilo jen účast v Poháru Intertoto. Zatímco v boji o mistra má klíčové karty v ruce Sparta, v duelu o druhé místo jsou na tom nejlépe právě svěřenci Vítězslava Lavičky. K druhé pozici jim totiž stačí i remíza, při níž by zůstali v tabulce nejen před svým pondělním soupeřem, ale také před Slavií.

V horší pozici jsou Mladoboleslavští, kterým k obhájení loňské druhé příčky nemusí stačit dokonce ani výhra nad Libercem. Pokud totiž Slavia současně vyhraje v Českých Budějovicích, bude druhá. V tom případě by se totiž Liberec, Mladá Boleslav i Slavia sešly na zisku 58 bodů a o druhém místě by rozhodla minitabulka ze vzájemných zápasů všech tří soupeřů. A v ní by na tom byl nejlépe pražský klub.

Jak se stanou mistrem (3. předkolo Ligy mistrů):
1. Sparta (momentálně 59 bodů, skóre 39:20 - soupeř: Most doma): získá alespoň stejně bodů jako Liberec
2. Liberec (58 bodů, 44:18 - Mladá Boleslav venku): získá alespoň o jeden bod víc než Sparta (v případě rovnosti bodů mají týmy stejnou vzájemnou bilanci, celkové skóre však mluví pro Liberec)
Druhé místo (2. předkolo Ligy mistrů):
1. Sparta: získá méně bodů než Liberec
2. Liberec: neprohraje v Mladé Boleslavi a Sparta současně nezíská méně bodů
3. Mladá Boleslav (55 bodů, 44:27 - Liberec doma): vyhraje nad Libercem a Slavia nevyhraje v Českých Budějovicích
4. Slavia (55 bodů, 42:22 - České Budějovice venku): vyhraje v Českých Budějovicích a současně Mladá Boleslav vyhraje nad Libercem
Minitabulka pro případ shody 58 bodů u tří týmů (aktuální stav):
1. Slavia45:47
2. Liberec33:24
3. Mladá Boleslav33:52

Reklama