Hlavní obsah

Siegl dres Sparty proti Mostu neoblékne

PRAHA

V úvodu sezóny oblékal útočník Horst Siegl dres Mostu, ale už během podzimu vyrazil za voláním sparťanského srdce a nečekaně rázně ukončil aktivní kariéru. Po pondělním vzájemném souboji obou týmů se může radovat z mistrovského titulu, ale jak sám tvrdí, rozhodně si nepřipíše svůj třináctý titul v roli aktivního fotbalisty. A to i přesto, že přesně tak by si ideální loučení s poslední aktivní sezónou představoval.

Článek

Ještě v létě loňského roku nejlepší kanonýr samostatné české ligy vyprávěl novinářům, že s kariérou nehodlá zatím končit. Cítil, že stále má na to, aby přidával další branky a postupně se v severočeském klubu také připravoval na trenérskou dráhu v roli hrajícího asistenta Zdeňka Ščasného.

Jenže pak se nečekaně všechno zkomplikovalo: Sparta nezvládla úvod podzimu a nový letenský kouč Michal Bílek si přál, aby mu Siegl pomáhal v roli asistenta. Ligový kanonýr tak ze dne na den pověsil kopačky na hřebík a vydal se zachraňovat svůj klub.

Když na Letnou přišel, svěřil se, že by rád ještě jednou na konci sezóny za Spartu hrál, ale jeho tajný plán nevyjde. Jednak jeho hráčská práva vlastní divizní Votice, jednak sparťané ještě nemají titul v ruce a na benefice není jednoduše čas.

Siegl se s tím proto smířil. "Jsem hráčem Votic, s tím se nedá nic dělat. Ale je fakt, že při těch ztrátách by se nám každý hráč hodil," vyprávěl Siegl novinářům před posledním soubojem sezóny, v němž se jeho svěřenci střetnou v pondělí s Mostem. Nechystá proto podobné překvapení, jaké připravil v roce 1995 Jozef Chovanec před derby se Slavií, když se nečekaně z manažerského saka vrátil do kopaček.

Chlebíčky a šampaňské do Mostu ještě nedorazily 

Mostečtí hráči před týdnem Spartě pomohli, remízou s Mladou Boleslaví ji odstranili jednoho soupeře v boji o titul. "Taky se hned přihlásili, zda přiletí nějaké šampaňské a chlebíčky," svěřil se Siegl, který prý ale poděkování na sever Čech ještě neposlal.

Čeká ho to až po sezóně, jejíž konec mu podle něj naopak bývalí spoluhráči zkomplikují. "Mají dostatek motivace se vytáhnout. Na Spartě bude plno, budou chtít zaujmout, třeba i nás jako trenéry soupeře," připomněl nynější letenský asistent, že rozhodně neočekává přátelskou výpomoc v podobě odevzdaného protivníka.

Jemu samému se nepodařilo s Mostem pořádně rozloučit, přestože mu tam zůstalo mnoho kamarádů. "Já jsem se chtěl rozloučit při našem podzimním duelu v Mostě. Dokonce jsem měl nachystány i oba dresy, že je hodím fanouškům, ale nakonec z toho sešlo," řekl Siegl a trochu ho to mrzelo. Důvodem prý bylo, že Most prý při každém loučení s bývalými hráči doma propadl, a tak funkcionáři tuto možnost z pověrčivosti zavrhli.

Už si prožil krušné chvilky

Když přišel Siegl na podzim do Sparty, o zisku titulu si nechával jen zdát. "Musím přiznat, že s tím jsme nikdo v úvodu nepočítali. Jenže hodně nám pomáhali fanoušci, a i když se stále někde objevovalo, jak pokulháváme za ostatními, nakonec k němu máme nejblíže," připomněl kritiku, která se na sparťanskou upracovanou hru ozývala ze všech stran.

Už si ale ve Spartě stačil po návratu prožít také krušné chvíle. "Při pohárové prohře ve Waregemu nebo na jaře při duelu s Jabloncem, to mi bylo nejhůř," ohlédl se za sezónou, která nakonec může vyústit v největší úspěch Sparty od vzniku samostatné české ligy.

Jeho svěřenci to ještě ale musejí potvrdit v pondělním duelu. A letenského asistenta moc těší, že v dresu soupeře nevyběhne na trávník kanonýr Horst Siegl. "On totiž vůbec není špatnej," zakončil tradičně žertem osmatřicetiletý trenér předzápasové výhledy pro duel s bývalým zaměstnavatelem.

Reklama

Související témata: