Hlavní obsah

Sparta chce na vyprodané Letné stvrdit titul

kft, vap, ešPrávo

Gambrinus liga si snad ani nemohla přát dramatičtější závěr. V posledním kole se v pondělí rozhodne o mistru i obsazení dalších pozic znamenajících start v pohárové Evropě. O sestupu Slovácka a Příbrami bylo jasno již dříve. Sparta bude doma hrát s Mostem o potvrzení prvenství. Liberec ho může obhájit v případě jejího klopýtnutí a svého vítězství v Mladé Boleslavi. Středočeši a Slavia na jihu Čech jsou ještě ve hře o Ligu mistrů a Pohár UEFA.

Článek

Sparta věří, že porazí Most a nebude muset čekat, jak dopadne utkání v Mladé Boleslavi. „Z domácího poháru máme radost, ale naším hlavním cílem je titul. S Mostem nás proto čeká nejdůležitější zápas sezóny. Máme hodně marodů – Kadlece, Matušoviče, Koláře, Ančice, Kóňu a Slepičku. Svalové problémy má i Horváth a Kučera hraje s dlahou na ruce. Kvůli kartám chybějí Řepka a Hušek, který je navíc zraněný. Program je náročný, proto měli hráči v pátek regeneraci, v sobotu volno. V neděli po tréninku si sami řekli o soustředění,“ řekl kouč Michal Bílek.

„Samozřejmě že Most znám, vždyť jsem za něj ještě na podzim střílel góly. Vůbec nepochybuji o tom, že bude chtít na vyprodané Letné uspět. Skalp Sparty byl cenný pro mne, když jsem proti ní hrál a to platí o každém fotbalistovi. Určitě by bylo příjemné si proti Mostu zahrát, ale tahle myšlenka už je minulostí, jsem hráčem Votic,“ vysvětlil Bílkův asistent Horst Siegl, že se mu sen, rozloučit se titulem na trávníku už nesplní. „Mám jich jedenáct jako hráč a těším se na první v nové roli,“ dodal.

Jarolím chce do Evropy 

Zatímco Sparta má přinejmenším jistotu druhé příčky a Ligy mistrů, před Libercem se rozprostírá širší spektrum možností. K titulu potřebuje zakolísání Sparty. Ale v případě své prohry a vítězství Slavie v Budějovicích se bude muset poroučet až na čtvrtou příčku. „Do zápasu jdeme s jasným cílem vyhrát,“ nechal se slyšet klíčový stoper Slovanu Liberec Pavel Košťál. „Chceme soupeři oplatit porážku,“ narážel Košťál na hektické vzájemné utkání před rokem v Liberci, kde Boleslav i s pomocí skandálních verdiktů sudího zvítězila 3:2.

Tehdy Košťál nehrál, nyní tvoří stoperskou dvojici s Brezinským, který ještě na podzim nastupoval právě za Boleslav. „Pro něj to bude specifické utkání. Ale soupeři se dobře znají a hlavně si musíme pohlídat kanonýra Pecku,“ uvedl Košťál. Trenér Vítězslav Lavička už možná nasadí na hrot talentovaného Blažka.

Na Letné bude připraven originál mistrovské trofeje, v Boleslavi bude případně pro Liberec připravena kopie. Jenže i Středočechům jde o hodně, mají stále šanci přes druhé místo proklouznout do Ligy mistrů. „Jsme zvyklí hrát pod tlakem už dlouho, takže by nás důležitost toho zápasu neměla rozhodit,“ uvedl boleslavský kouč Dušan Uhrin. Pikantní jsou spekulace, že si trenéři obou týmů po sezóně vymění posty.

Slávisté mohou pokažené jaro zachránit, a tak jedou do Budějovic pro vítězství, které v součtu s výhrou Boleslavi pro ně znamená Ligu mistrů. „Chceme do Evropy,“ nastínil trenér Karel Jarolím jasný cíl. Spekulace o tom, že by si Slavia jela pro tři jisté body, odmítá kouč Dynama František Cipro, který zažil skvělá léta právě v pražském klubu. „Jsme v Čechách a tady se spekuluje vždy a o všem. My Slavii nedáme nic zadarmo, Karel Poborský si rozhodně nechce pokazit svůj poslední ligový zápas trapasem. Hráčům jde také o dobré jméno i prémie.“

Reklama