Hlavní obsah

Stadión Slavie roste, má na něm hrát i reprezentace

PRAHA

Za plotem v Edenu, kde se staví nový stadión fotbalové Slavie, stojí každou chvíli pár zvědavců. Okukují, jak se buduje nejmodernější stánek v republice. Roste jako houby po dešti, všechno jede podle plánů. Stavba bude dokončena v březnu příštího roku a v sezóně 2008/2009 na něm už bude Slavia doma. Dokonce by na něm měla hrát i česká reprezentace.

Článek

„Nějaká jednání s fotbalovým svazem už proběhla a příslib tady je,“ prozrazuje Alexandr Kliment, manažer pro marketing společnosti E Side Property Ltd., která je investorem výstavby stadiónu.

V tuto chvíli je stavba možná lehce za půlkou. Téměř hotové jsou tři tribuny. „Východní, severní a jižní. Dokončen už byl i jihovýchodní oblouk. V květnu se začala stavět západní tribuna, vlastně nejsložitější část celého areálu,“ říká Kliment.

Právě v útrobách západní tribuny budou kromě hráčských kabin ještě kanceláře Slavie, VIP boxy, fitness centrum, kavárna a provozovna rychlého občerstvení. Tribuny by měly být dokončeny na přelomu června a července. „V létě se začne montovat poměrně unikátní konstrukce střechy a s dokončením hrubé stavby se počítá v září,“ přibližuje Kliment.

I ti největší pesimisté už pomalu začínají věřit, že nový stadión v Edenu skutečně bude. Navíc je místně orientován úplně stejně, jako stařičký Eden. Přesto se však v některých médiích objevily zprávy, že stavbu brzdí nedostatek financí. „Je to absolutní nesmysl, dostali jsme obnovený rating od Evropské ratingové agentury, která ten projekt opět hodnotila jako velmi dobrý,“ říká Kliment.

Žádné ploty, žádné sloupy

Má to být stadión těch nejvyšších parametrů v souladu s přísnými předpisy FIFA i UEFA. Kapacita 21 000 míst k sezení, bezprostřední kontakt s hráči, žádné ploty ani sloupy, které by bránily ve výhledu. Fotbalový fanda má dostat veškerý komfort jako třeba v Anglii. „Byli jsme na inspekci na stadiónech v Boltonu, Readingu, Tottenhamu a Wiganu. Inspirovali jsme se i stadiónem v Basileji, který je řešen podobně. Troufám si říci, že Eden bude co se týče komfortu pro fanoušky v České republice unikátní,“ přiznává Kliment.

Stadión by měl být slavnostně otevřen v létě 2008 a v tuto chvíli už se jedná o tom, jak bude úvodní paráda vypadat. „Zatím existuje úvaha, že by úvodním zápasem bylo utkání s Oxfordem, což byl historicky první anglický soupeř Slavie. Jsme s nimi v jednání,“ prozrazuje Kliment.

Kromě fotbalu se počítá i s komerčním využitím například pro koncerty. „Stadión navíc nebude obehnán žádným plotem. Celý areál bude otevřen sedm dní v týdnu.“ Mohlo by vůbec ještě něco dokončení nového stadiónu zhatit? „Snad jen válka, zemětřesení nebo světová povodeň, jinak nic,“ usmívá se Kliment. „Pochybovačů, že stadión vyroste, už je opravdu málo. Stačí se projít kolem a každý musí vidět, jak práce pokračuje.“

Reklama

Související témata: