Hlavní obsah

Sparta - Most 5:0Sparta nastřílela do mostecké branky pět gólů a slaví titul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Došek 1 : 0
15. Kulič 2 : 0
47. Došek 3 : 0
64. Kisel 4 : 0
71. Kulič 5 : 0

PRAHA

Nejvyšší výhrou sezóny se probili sparťanští fotbalisté ke 34. mistrovskému titulu své historie a současně prvnímu double po 18 letech. Sparta v posledním kole porazila Most 5:0 a vyprodaný stadión na pražské Letné slaví. Nový mistr po celý zápas jednoznačně dominoval, úvodní dva góly nastřílel v první čtvrthodině, o pět branek vedla dvacet minut před koncem. Nádherné loučení prožil brankář Jaromír Blažek, který odchází do Norimberku.

Článek

Před úvodním výkopem se loučil brankář Jaromír Blažek a dočkal se ovací vyprodaného stadiónu, který sparťanské legendě aplaudoval vestoje. Domácí gólman v pondělí nastoupil s kapitánskou páskou a jeho spoluhráči jako by mu chtěli co nejvíce jeho loučení ulehčit. Zcela zapomněli na své úvodní tápání z minulých zápasů a spustili na mosteckou branku útočný festival, který jim přinesl už v úvodní čtvrthodině dva góly.

Všechno začalo v 5. minutě: Došek sice nejdříve nestačil zpracovat Rezkův centr, ale po uklouznutí Trubily se znovu dostal k míči a přestože všichni čekali přihrávku před branku, z ostrého úhlu s pomocí tyče propálil Vaniaka a dostal Letnou do varu.

Sparta hrála uvolněně, jako by ani nepochybovala, že soupeře převálcuje. Kulič, ze středové řady vydatně podporovaný dvojicí Horváth - Sylvestre, se často dostával za obranu soupeře a připravoval šance sobě i spoluhráčům.

Kulič dal Spartě jistotu 

A pak v 15. minutě předvedl gól, na který se budou dlouho vzpomínat: položil si na zem obránce i Vaniaka a ještě než míč doputoval do branky, Toyota Arena byla na nohou. Všichni na stadionu pochopili, že to byl právě ten gól, který korunoval nového mistra. Stadiónem se prohnala první oslavná vlna.

Od té chvíli bylo jasno, že Most v pondělí nebude soupeřem, který by mohl cestu nového mistru zatarasit. Hra se sice opticky po druhém gólu vyrovnala, ale Mostečtí neměli žádné šance, aby zápas alespoň zdramatizovali.

Definitivní úder jim zasadili noví šampioni hned po změně stran. Rezek s Doškem si zopakovali akci z úvodu utkání a Doškova hlava přinesla už třetí gól. Hlediště už nepokrytě slavilo, skandování "mistři" střídalo vyvolávání jména sparťanského gólmana a fanoušci byli v euforii, zvlášť když Kisel s Kuličem přidali další dva góly do sítě bezmocného soupeře.

Sparťanská lavička mohla pomalu oblékat mistrovská trička, ideálního loučení se dočkal brankář Blažek, kterého minutu před koncem jeho 281. utkání ve sparťanském dresu vystřídal Tomáš Poštulka. Ale to už nikoho samotný zápas ani nezajímal, Sparta a její fanoušci si začínali užívat desátý titul v samostatné české lize. Letnou znělo tradiční "Kdo neskáče není sparťan, hop, hop, hop," a teklo šampaňské.

Sparta Praha - SIAD Most 5:0 (2:0)
Branky: 5. a 47. Došek, 15. a 70. Kulič, 64. Kisel. Rozhodčí: Kovařík - Goňa, Gallo. ŽK: Zabavník (Sparta). Diváci: 19.102.
Sparta: Blažek (89. Poštulka) - Pospěch, Drobný, Kučera, Zabavník - Kisel, Sylvestre, Horváth, Rezek - Kulič, Došek (75. Jun). Trenér: Bílek.
Most: Vaniak - Prášil (69. Macek), Procházka, Suchý, Krejčí, Trubila (37. Jendruščák) - Škoda, Vozábal, Gašparík - Pikl (46. Štípek), A. Mendy. Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: