Hlavní obsah

Sparťanský titul zachránil Řepkovi kariéru

PRAHA

Fotbalisté Sparty dokázali ve 30. kole Gambrinus ligy rozstřílet odevzdaný Most 5:0 a získali vytoužený double, vzhledem k tomu, že Pohár ČMFS vybojovali již ve čtvrtek proti Jablonci. Šťastně tedy nakonec skočila pro letenské sezóna plná problému. Satisfakci cítí trenér Bílek, který během podzimu na lavičce vystřídal neúspěšného Grigu, i odcházející ikona klubu, brankář Jaromír Blažek.

Článek

Sparťané tak získali již 34. ligový titul v historii a současně první double po osmnácti letech. „Oproti minulým zápasům jsme zvládli úvod, vstřelili jsme krásné branky po parádních akcích a měli zápas pod kontrolou,“ komentoval rozhodující duel trenér letenského týmu Michal Bílek. Ten ani tentokrát příliš nepoodkryl tvrdou slupku. „Uvnitř jsem šťastný a spokojený, double po tolika letech je obrovský úspěch,“ oponoval Bílek.

Podobně chladný byl v pondělí i trenér týmu, který si odvezl pětibrankový příděl, mostecký Zdeněk Ščasný. „Gratuluji Spartě k titulu i vítězství, které jsme jí dali v podstatě zadarmo. Byl to zápas, který mě nechal úplně chladným,“ vykládal Ščasný novinářům bez emocí. Rozdíl mezi trenéry byl i v tom, že narozdíl od pravděpodobně zůstávajícího Bílka, Ščasný svůj současný tým vedl v utkání naposledy.

„Pokud mi bude nabídnuta nová smlouva, rád ji přijmu,“ ujišťoval sparťanský lodivod Bílek a s jistotou v hlase dodal: „V Čechách není větší pocty, než být ve Spartě.“ To kouč Mostu viděl své setrvání u týmu daleko černěji. „Sednu si s vedením v tomto týdnu, ale již jsem deklaroval, že můj odchod je více než pravděpodobný,“ odpověděl Ščasný.

Dalším, kdo prožil v zápase loučení, byl po sedmi letech na Letné brankář Jaromír Blažek. Svůj poslední zápas si doopravdy užil - na ruce měl kapitánskou pásku, diváci celý zápas skandovali jeho jméno a nejhezčí dárek mu k odchodu nadělil obvyklý kapitán Sparty Řepka, který nemohl nastoupit kvůli trestu za nasbírané karty. „Tomáš za mnou po utkání přišel a řekl mi, abych pohár převzal já. Za to mu ještě jednou děkuji,“ vysvětlil dojatý Blažek novinářům.

Řepkovo gesto nebylo jediným, které vůči lidem v klubu v této sezóně udělal. „Před dvěma měsíci jsem prezidentovi klubu poslal textovou zprávu, že pokud neuděláme titul, skončím s fotbalem,“ přiznal Řepka po utkání a rezolutně dodal: „Udělal bych to. Být kapitánem ve Spartě byl můj cíl a byl jsem ochoten nést zodpovědnost.“

Reklama

Související témata: