Hlavní obsah

Sparta se vrátila ke kořenům a přepsala historii

PRAHA

Návrat k tradičním hodnotám se vyplatil čerstvému mistru fotbalové Gambrinus ligy - pražské Spartě. Ta se po vzoru své hokejové jmenovkyně obrátila na své bývalé hvězdy, které jí pomohly zpět na trůn a jako prvnímu celku v historii nejvyšší české soutěže získat double. Sparta měla nejodolnější tým ligy a také nejkvalitnější lavičku náhradníků. Její hlavní soupeři byli silní, ale v klíčových okamžicích neobstáli.

Článek

Sparta vstoupila do sezóny katastrofálně a po debaklu 0:3 v 5. kole v Mladé Boleslavi skončil trenér Stanislav Griga. Z Plzně přišla další bývalá hvězda letenských Michal Bílek a jako asistenta si vzala někdejšího kanonýra Sparty Horsta Siegla. Ten ukončil hráčskou kariéru v Mostě.

Sparta se zvedla, ze zbývajících dvanácti podzimních duelů k osmi výhrám přidala čtyři remízy a usadila se na špici soutěže. Optimismus sparťanů rázně utnul hned první jarní zápas, v němž Sparta vyhořela proti Jablonci. Přes klopýtnutí ve Zlíně a v Českých Budějovicích zvládli sparťané klíčové zápasy proti přímým konkurentům a první místo si pojistili závěrečnou kanonádou proti Mostu. Ukázala se oproti podzimu lepší psychická odolnost týmu, který dirigoval řízný Řepka a na jaře výborný Horváth. Jeho gól z poloviny hřiště v Olomouci je jedním z vrcholů sezóny. Sparta těžila z nejlepší lavičky v lize a dobré kondice, dokázala do ochozů přilákat i diváky.

Slavia doplatila na nezkušenost

Druhá skončila Slavia, která doplatila na nevyzrálost svého kádru. Sešívaní po většinu sezóny předváděli atraktivní útočný fotbal, ale v závěru jarní části se nevypořádali s krizí a vypadli z boje o titul. Mohou děkovat štěstí a gólům Davida Kalivody, které jim v dramatickém závěru přinesly konečnou druhou příčku, zaručující předkolo Ligy mistrů.

Slavia měla po 21. kole čtyřbodový náskok před druhou Spartou a směřovala za titulem, prvním od mistrovské sezóny 1995/96. Pak ale přišla remíza na hřišti posledního Slovácka, prohra s Plzní a porážka v derby. Sebevědomí slávistů bylo v prachu, náladu jim zlepšil až finiš ligy a konečná druhá příčka po výhře v Českých Budějovicích. Trenér Jarolím musel spoléhat na mladíky, což Slavii v boji o titul nestačilo.

Pecka neměl mezi kanonýry konkurenci

Stejně jako před rokem se o účastníkovi Ligy mistrů rozhodovalo v souboji Mladé Boleslavi s Libercem. Tentokrát ale Severočeši neměli jistý titul a byli pod tlakem. Ten neustáli a přes kvalitní výkony v průběhu sezóny skončili na čtvrtém místě, zaručujícím jen účast v Poháru Intertoto. Tým příliš oslabily zimní odchody kapitána Zápotočného a brankářské jedničky Marka Čecha. Mladá Boleslav se po výhře 4:0 vyhoupla na třetí příčku a bude hrát Pohár UEFA. Na střelecké výsluní se prostřílel Luboš Pecka, který se stal s 16 góly nejlepším ligovým kanonýrem.

Úspěšně může sezónu hodnotit i Jablonec. Jeho výkony na jaře sice pokulhávaly za těmi podzimními, ale dokázal se probojovat do finále Poháru ČMFS, což mu i po finálové prohře s mistrovskou Spartou zaručilo účast v poháru UEFA. Od týmu přesto odchází trenér Petr Rada. V popředí tabulky se mírně překvapivě objevila Ostrava, nečekalo se ani šesté místo Plzně. Tu k úspěchu dovedl kouč Stanislav Levý, jenž nahradil Michala Bílka.

Návrat do lepších časů možná čeká i Brno, naopak více se čekalo od Teplic. Silný severočeský klub se potýkal s problémy, pro zdravotní potíže musel na lavičce skončit trenér Vlastislav Mareček. Nástupci Jiřímu Bartlovi se už tak nevedlo.

Příbram plánuje rychlý návrat

Cíl v podobě záchrany se podařilo splnit Českým Budějovicím a Kladnu, ale zejména na jihu Čech budou těžko hledat náhradu za končícího Karla Poborského. Nad hranicí sestupu skončily Most a Zlín, do předposledního kola se o setrvání v lize strachovala Olomouc. Ta doplatila na odvolání zkušeného Petra Uličného po minulé sezóně. Jeho nástupcům Paličkovi, resp. Petrželovi se nepodařilo zlepšit hru ani výsledky. Sigma navíc po častých protestech nepatří k celkům s dobrou image.

Potíže z nesportovní oblasti přispěly k sestupu Příbrami a Slovácka. Středočeši doplatili na problémy svého šéfa Jaroslava Starky, jenž se nemohl naplno věnovat chodu klubu a nepomohl ani příchod zkušeného trenéra Jiřího Kotrby. Slovácko bylo outsiderem od startu ligy, trpělo nešikovnými tahy majitele Řezníka.

Pozitivem sezóny je i nárůst návštěvnosti, po loňském korupcí poznamenaném ročníku našlo cestu do ochozů stadiónu více než milión diváků. Prim hrála Sparta, na níž v průměru chodilo téměř 12 000 fanoušků. Na derby proti Slavii jich dorazilo dokonce 20 565.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články