Hlavní obsah

Bílek prodlouží ve Spartě smlouvu o dva roky

Petr VlčekSport.cz

Sezóna plná trápení, která ale nakonec vyústila v nečekaný zisk ligového titulu i Poháru ČMFS, přinesla trenéru Sparty Michalu Bílkovi nabídku na prodloužení smlouvy o další dva roky, kterou položil na stůl předseda představenstva a viceprezident Sparty Daniel Křetínský. Bílek v úterý na posezónní tiskové konferenci prohlásil, že nabídku přijímá.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Sparty Michal Bílek.

Článek

Křetínský novinářům prozradil, že Sparta je s prací dvaačtyřicetiletého kouče spokojená. „Ve Spartě je cílem koncepční práce a proto jsme nabídli trenéru Bílkovi prodloužení smlouvy o další dva roky, věříme, že jí přijme,“ řekl šéf letenského klubu.

Šok pro novináře sparťanský lodivod v zásobě neměl. „Splnili jsme vytyčené cíle, které jsme měli, když jsem do Sparty přicházel,“ řekl Bílek. „Pro každého trenéra je to velká čest trénovat Spartu, takže nemám důvod nabídku odmítnout a samozřejmě rád přijímám,“ prohlásil kouč, který od svého příchodu po pátém ligovém kole dovedl Spartu v pětadvaceti zápasech k šestnácti vítězstvím a pouze třikrát utrpěl porážku.

Stejně jako fanoušci, tak i nejvyšší vedení věří, že Sparta definitivně překonala období chyb a dlouhodobou krizi, která podle mnohých odborníků započala nečekaným odvoláním trenéra Františka Straky v prosinci 2004. „Už jsem o tom mluvil mnohokrát, bylo to nešťastné. Ne to samotné odvolání, ale způsob a jeho načasování byla z dnešního hlediska chyba,“ vrátil se Křetínský k tři a půl roku staré záležitosti. „I potom jsme udělali několik chybných rozhodnutí, ale věřím, že je to za námi,“ řekl letenský boss.

Podařil se návrat ke sparťanství, říká Chovanec

Podle prezidenta Sparty Jozefa Chovance hrálo zásadní roli také to, že Sparta se dokázala vrátit ke svým vrozeným tradicím. „Rozhodlo také to, že se nám podařilo vrátit se k takovému našemu tradičnímu sparťanství,“ řekl Chovanec a měl tím na mysli návrat nejen svojí osoby, ale třeba také příchod Bílkova asistenta Horsta Siegla, který neváhal ukončit svojí fotbalovou kariéru v Mostě a usednout na lavičku v klubu, kde se stal v minulosti střeleckou ikonou.

Hlavním úkolem Sparty teď bude dostat se ze třetího předkola do hlavní fáze Ligy mistrů. Otázkou je, s jakým kádrem se o to český mistr pokusí. Zatím se totiž mluví více o odchodech než o posilách. „Záleží na konkrétních nabídkách, které za hráče dostaneme. Musíme zvážit, jestli bychom jim třeba neměli bránit v jejich dalším fotbalovém vzestupu, ale cílem je z těchto transakcí vyjít silnější,“ řekl Křetínský.

Šanci dostanou i kmenoví hráči z hostování

„Před kvalifikací do Ligy mistrů potřebujeme kádr určitě posílit na stoperu, levém obránci a zvýšit konkurenci ve středu zálohy,“ byl konkrétnější Bílek. „Musíme se herně ještě více posunout vzhledem k Lize mistrů, ale nějaké masivní změny v kádru dělat nebudeme, musíme spíš vhodně doplnit," řekl Bílek s tím, že šanci dostanou i kmenoví hráči Sparty, kteří působí na hostováních. „Máme jich tam hodně a třeba Petržela udělal velký výkonnostní skok. Bude záležet jen na nich, šanci v přípravě určitě dostanou," dodal Bílek.

I nadále však Bílek zřejmě hodlá stavět na osvědčené ose veteránů Řepka, Horváth, Kulič, kterou opouští zatím pouze brankář Blažek, který míří do Norimberku. „Na věku nezáleží, tihle hráči brali v klíčových momentech odpovědnost na sebe a třeba i společně s Kiselem, který se obdivuhodně zvedl, se rozhodující měrou podíleli na našem úspěchu,“ řekl sparťanský kouč, který má ale podle všeho tu nejtěžší práci ještě před sebou.

Reklama

Související témata: