Hlavní obsah

Trenér Petržela byl odvolán od fotbalistů Olomouce

OLOMOUC

Vedení fotbalistů Sigmy Olomouc odvolalo trenéra Vlastimila Petrželu. ČTK to oznámil předseda představenstva klubu Jaromír Gajda. Olomouc bojovala do předposledního kola první ligy o záchranu, nakonec obsadila čtrnácté místo. Petržela měl smlouvu ještě na rok a půl a v úterý prohlásil, že chce v klubu pokračovat. Středeční zasedání představenstva Sigmy Olomouc však misi svérázného kouče ukončilo.

Článek

Pochybnosti ze strany vedení klubu nad Petrželovou prací se vyrojily už v průběhu jarní části. Zatímco první otřes trenér po katastrofálním úvodu jarní části ještě ustál, podruhé už ho funkcionáři propustili.

Petrželu nepříjemná novina zastihla hned v první den jeho dovolené v lázních v Luhačovicích. "Nevím, že jsem skončil. Jestli ano, je to pro mě poučení pro příště. Jsem blázen, šel jsem do toho úplně zbytečně," řekl dnes večer ČTK překvapený Petržela.

Vlastovi jsme vděční

"Došli jsme k jednotnému názoru, že je třeba udělat změny. Na jaře jsme uhráli jedno vítězství a zachránili se na 26 bodů, což je historický rekord v tříbodovém systému. Olomouc se nemůže takhle placatit u dna. V tom, dalo by se říct, měl Vlastimil smůlu," uvedl Gajda. Podle něj je však klub Petrželovi hlavně za podzimní část sezóny vděčný. "Do kabiny přišla osobnost, mužstvo se zvedlo a tam udělalo základ k záchraně. Vlastovi jsme vděční, že nám na podzim pomohl," řekl Gajda.

Hráčský kádr i realizační tým na Hané v létě projdou rekonstrukcí. Podle Gajdy vše začne u nového hlavního trenéra, na kterého má Olomouc hned několik kandidátů. "Zatím jsme s nikým nejednali, máme dostatek času, abychom do 25. června, kdy začíná příprava, přivedli nového trenéra. A myslím si, že Olomouc je pro sebevědomého kouče, který věří ve své schopnosti, optimální štace," uvedl Gajda. Zákulisní informace hovoří o tom, že číslem jedna na uvolněný post by mohl být kouč Slovácka Pavel Malura. Mluví se i o někdejším olomouckém obránci a momentálně kouči Prešova Romanu Pivarníkovi, Martinu Pulpitovi nebo Pavlu Hapalovi.

Nabídky z východní Evropy má pořád

Petržela bude od Olomouce pobírat ještě tři měsíce plat. Přesně podle klauzule, kterou si při podpisu dvouletého kontraktu v zimě prosadil. "Je tam oboustranná tříměsíční výpovědní lhůta. Paradoxně ji chtěl do smlouvy Vlasta, kdyby dostal nějakou zajímavou nabídku ze zahraničí," uvedl Gajda.

Petržela byl ještě v úterý plný chuti do další práce, dnes už bylo všechno jinak. V posledních dnech se toho na třiapadesátiletého trenéra navalilo hodně. Ke špatným výsledkům se přidaly problémy v soukromí, o kterých psal bulvární tisk. V první reakci však Petržela svého působení v Olomouci nezalitoval.

"V téhle profesi musíte počítat se vším. Nelituju toho, že jsem se nechal přemluvit loni v létě, ani si nejsem vědom, že bych udělal nějakou chybu. Ale šel jsem do toho zbytečně, je to zkušenost," prohlásil.

Dá se čekat, že Petrželu začnou vábit kluby ruské ligy, kde dosáhl v při angažmá v Zenitu Petrohrad největších úspěchů. Nabídky z východní Evropy má prý pořád. "Teď nevím, co bude. Jestli zůstanu v Česku anebo půjdu někam ven. Je to na mě moc brzo, odpočívám v lázních," řekl Petržela.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice