Hlavní obsah

Volejbalisté v Madridu na bronz nedosáhli

Své senzační vystoupení ve Světové lize nevyšperkovali čeští volejbalisté ziskem medaile. V madridském souboji o bronz sice nad úřadujícími vicemistry Evropy Italy vyhráli první set, jenže dalších už se nedočkali a po prohře 1:3 skončili coby nováček na čtvrtém místě.

Foto: ČTK

Úspěšné tažení českých volejbalistů světovým pohárem zastavili až Italové.

Článek

Italové získali svou již dvanáctou medaili ze čtrnácti pokusů v soutěži. V Madridu doprovodili na stupně vítězů světové šampiony Brazilce a olympijské vítěze ze Srbska a Černé Hory, kteří se spolu od 18:00 utkají ve finále.

Ve hře v dnešním zápase o třetí místo byly nejen medaile, další tisíce dolarů, ale také odveta za semifinále ostravského mistrovství Evropy 2001. Italové v Madridu zaostávali za svou pověstí, až do zápasu o bronz vyhráli jen jednou a domácí média na nich nenechala nit suchou. Český tým naopak cítil velkou formu a tušil, že vytoužená medaile tentokrát nevisí tak vysoko. Po sobotní rošádě se sestavou se trenéři vrátili k osvědčené šestce, jen ji ve snaze překvapit Italy posunuli o dva posty.

Skvělý první míč

Hned první míč jim vyšel skvěle, po nadraženém útoku orazítkoval podlahu Rak. Zapletal věděl, že na oba blokaře Raka s Léblem, kterého soupeř z italské ligy velmi dobře znal, si Italové dají velký pozor, a tak většinou zapojoval do útoku ostatní. Dubš i Marek Novotný si věděli s italskou obranou rady, stejně jako Jakub Novotný. Po jeho esu český tým odskočil na 15:13 a případný nápor Italů definitivně zastavil čtyřbodovou sérií při Dubšově servisu. Osminásobní vítězové Světové ligy Italové, kteří ve finálové čtyřce ještě ani jednou nechyběli, nestačili na precizní hru českých reprezentantů a byli nuceni chybovat.

Italové na koni díky Černicovi

Úvod druhé sady si vzal do své režie Ital se slovinskými předky Černic a po jeho třech bodech ze servisu se dostal na koně tým trojnásobných mistrů světa. S kvalitní českou obranou na síti se často vypořádal útokem ze zadní zóny a více chyb se tentokrát dopouštěli hráči v modrém. Z prvních jedenácti bodů dali Češi sami jen pět, zbytek nabrali díky zkaženým servisům soupeře. Na hřišti se objevil Pláteník, jenže při vedení 15:11 už stačilo Italům jen ztrátovat. Byli jistější ve všech činnostech, zatímco z českého týmu se vytratil počáteční nápor.

Zkažené servisy zastavily stíhačku

Řeřábek se vrátil k základní sestavě, avšak s Pláteníkem, a pokračovala šachová partie s čekáním na chybu. Těch bylo více na české straně a nepříznivé skóre 10:15 řešil Řeřábek oddechovým časem. Český celek potřeboval dostat soupeře pod tlak servisem, jinou zbraní to v danou chvíli nešlo, jenže italští volejbalisté přihrávali všechny míče bezpečně Meonimu do prstů a skvělými zákroky v poli dali odpověď všem škarohlídům, že hrát o bronz pro ně není motivace. Češi museli také přeřadit na vyšší stupeň, jejich stíhačku na ztrátu však v koncovce zastavily zkažené servisy Staňka i Jakuba Novotného a třetí dějství skončilo stejně jako druhé: zablokováním Pláteníka.

Čtvrtá sada začala slibně, zase to byl český tým, který měl navrch a vedl až do stavu 14:13. Poté opět přišly chyby jako špatný příjem či útok do autu, které hráče srazily k zemi. Na hřiště se po vynechaném setu vrátil Rak, v pohodě hrající Italy však už nešlo zastavit. Díky účasti v elitní čtyřce nicméně odjedou čeští volejbalisté z Madridu se vztyčenou hlavou a prémií dva a půl milionu korun pro mužstvo.

Výsledek - o 3. místo:
Česká republika - Itálie 1:3 (22, -22, -22, -19)
Sestavy:
ČR:
Zapletal, M. Novotný, Rak, J. Novotný, Dubš, Lébl, libero Obdržálek - Staněk, Pláteník, Ticháček, Polák, Kubala
Itálie:
Meoni, Papi, Fei, Giani, Černic, Mastrangelo, libero Pippi
Rozhodčí: Soküllü (Tur.), Hobor (Maď.). Čas: 89 min.

Reklama

Související témata: