Hlavní obsah

Macelu na jaře rozhodčí potěšili, a tak jim koupí další vysílačky

Fotbaloví rozhodčí v průběhu jarních zápasů první ligy uspěli. Domnívá se to jejich šéf Luděk Macela, který ale jedním dechem dodává, že to je jen začátek cesty za trvalým zlepšením mužů s píšťalkami a praporky. A protože se během jara osvědčilo i technické zařízení, jehož pomocí sudí komunikují, rozhodl šéf komise o nákupu dalších vysílaček.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalový rozhodčí - ilustrační foto

Článek

Všechna prvoligová utkání tak budou řídit rozhodčí za pomocí techniky, která je běžná v mezinárodních soutěžích.

Na jaře testovali rozhodčí jednu sadu, nyní dostanou dalších sedm, přičemž každá stojí kolem tří tisíc eur. Na začátku jara Macela hledal způsob, jak získat peníze, a nakonec uspěl. "Již v průběhu jara jsme získali štědrého sponzora, který nám k tomu pomůže," řekl ve čtvrtek šéf rozhodčích novinářům.

V budoucnu chce hledat i další prostředky pro zdokonalování práce arbitrů, jedním ze způsobů mohou být dotace od UEFA. "To však představuje několikastupňový audit a jednou z podmínek je, že v budoucnu přestaneme zveřejňovat známky rozhodčích, podobně jako to dělají v pohárech," vysvětlil funkcionář. V Česku totiž bylo dosud zveřejňování známek považováno za zprůhlednění práce rozhodčích a sám Macela byl důrazným stoupencem otevřeného systému.

Porce zápasů jako v Německu 

Svazové komisi se líbilo, že nejvytíženější rozhodčí odpískali přes dvacet zápasů. "Taková porce zápasů je běžná i třeba v Německu," uvedl Macela, který si pochvaloval i soustředění před závěrečnými prvoligovými zápasy. "Nebyla to ale jen naše aktivita, sami rozhodčí s tím přišli, tlak od klubů se tím výrazně zmenšil," připomněl nečekané rozhodnutí ze závěru ligy.

Už nyní má v hlavě seznam rozhodčích, kteří se probojují na listinu pro nadcházející sezónu. "Bude na ní 62 rozhodčích, kteří budou řídit obě nejvyšší soutěže. Hlavních bude 24, asistentů 38," prozradil Macela své záměry.

Jedním z nich je i příchod druhé ženy po Dagmar Damkové mezi rozhodcovskou smetánku. "Bude to sudí Adámková, kteří dosud řídila velmi dobře MSFL. Tam bude nadále vystupovat jako hlavní, v druhé lize začne mezi asistenty," nastínil své plány a potvrdil, že přes snahy některých klubů bude dál nasazení rozhodčích losovat.

Reklama