Hlavní obsah

Přestupy v lize začaly, do ciziny jich bude méně

PRAHA

Většina českých prvoligových klubů ještě nezačala přípravu na novou sezónu, ale přestupový fotbalový trh už se v Česku rozjel naplno. Moc bombastických transferů se však v létě čekat nedá a z tuzemska do kvalitních zahraničních klubů už skoro vůbec ne.

Článek

Zřejmě se na tom podepíše i propadák jednadvacítky na mistrovství Evropy, protože právě tam mohli hráči zaujmout manažery předních evropských celků. „Určitě to prodej hráčů z české ligy do ciziny hodně ztíží. Ti kluci tam měli být jako výkladní skříň českého fotbalu, ale místo toho tam byli vystavováni jako kusy dobytka. Ještě jsem nezažil, aby si na takovém turnaji zahráli všichni nominovaní kromě náhradních brankářů,“ uvedl hráčský agent Ondrej Chovanec.

Ten v úterý dotáhl přestup zkušeného útočníka Luďka Zelenky z Brna do Jablonce, kde autor 92 ligových gólů s velkým fotbalem v roce 1995 začínal. Ve středu by měl na severu Čech podepsat dvouletou smlouvu. „Velkým lákadlem je start v Poháru UEFA, ve třiatřiceti letech musím myslet i na zadní kolečka. A Jablonec mi zaručuje možnost zůstat u fotbalu i po skončení aktivní kariéry,“ řekl Právu Zelenka.

„S přítelkyní čekáme druhé dítě a i z toho pohledu je návrat domů lepší,“ uvedl liberecký rodák. „Pomoc rodičů při hlídání budeme potřebovat,“ přiznal Zelenka. V klubu se sejde se svým někdejším spoluhráčem ze Slavie Lubošem Kozlem, který se stal novým koučem Jablonce. „Je to férový kluk, jedná na rovinu. I on byl jedním z důvodů, proč jsem do Jablonce šel,“ dodal kanonýr, který v lize už kromě Jablonce a Brna působil na Žižkově, ve Slavii, Teplicích a Blšanech.

Do Liberce má zase namířeno obránce Adam Petrouš, který se do české ligy vrací po angažmá v tureckém Ankarasporu. Usilovala o něj také Slavia, ale vše ztroskotalo na výši odstupného, které se podle informací Práva pohybuje kolem 3,5 miliónu korun. „Liberec se ozval v pondělí večer. V úterý jsem se potkal i s novým trenérem Zachem, mluvili jsme spolu asi hodinu,“ prozradil Petrouš.

Besta na Žižkově

„Je to lepší i kvůli rodině, že budeme pořád spolu. V Turecku jsem zůstal sám a často to bylo těžké,“ uvedl 29letý obránce, který do Ankarasporu odešel v zimě 2006 ze Sparty. Za sebou má I zahraniční štace v Kazani a Austrii Vídeň. V Liberci by měl vytvořit novou stoperskou dvojici s Brezinským. Další stoper Pavel Košťál je na odchodu do Sparty stejně jako plzeňský kapitán David Limberský. Oba by měli na Letné už v pondělí zahájit přípravu.

První novou posilu hlásí i Viktoria Žižkov. S Baníkem Ostrava se nováček soutěže domluvil na přestupu obránce Pavla Besty. „Kluby jsou na podmínkách dohodnuty, Pavel by měl v nejbližších dnech podepsat tříletou smlouvu,“ uvedl hráčův agent Chovanec.

Další zahraniční akvizice hlásí Most, mužstvo se suverénně největším počtem cizinců. Podle informací ČTK podepsal tříletou smlouvu australský brankář Acevski a dvouletý kontrakt s roční opcí uzavřelo vedení s Američanem Philipakosem, který může hrát v útoku či záloze.

Reklama