Hlavní obsah

Kladno o licenci nepřišlo a může jít do fotbalové ligy

PRAHA

Kladenský fotbalový klub se nemusí bát o to, že by přišel o nejvyšší soutěž. Středočeši, které údajně mají tížit finanční potíže i vnitřní spory v klubu, totiž nepřišli o profesionální licenci. Ta je nezbytnou podmínkou pro start v první lize. ČTK to po jednání s kladenským klubem oznámil licenční manažer ČMFS Stanislav Rýznar.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační fotografie

Článek

"Kladno má licenci na soutěžní ročník 2007/2008, splnilo veškeré podmínky. Podklady, které dnes Kladenští předložili, ji nijak nezpochybnily, není důvod zahajovat další kroky ve věci licence pro SK Kladno," řekl ČTK Rýznar.

Kladenský klub sice licenci pro příští sezónu už dříve získal, ale v minulých dnech se objevily informace o finanční nestabilitě klubu a vnitřních rozporech. Ty vyvrcholily ve čtvrtek večer poté, co rezignoval jeho prezident Michal Kraus. Ten naznačil, že klub může mít ekonomické problémy.

Kladenští dokonce sami připustili, že už jednali s druholigovou Jihlavou o možném odprodeji soutěže. Kdyby Kladnu ale byla licence odebrána, mohl by jeho místo v nejvyšší soutěži zaujmout HFK Olomouc, třetí tým minulého ročníku druhé ligy.

Fotbalový svaz vzápětí začal zjišťovat, zda informace, které Kladno nedávno předložilo při získávání licence, nebyly mylné, což by byl podnět i pro disciplinární řízení. V pondělí však Rýznar řekl, že na možné odebrání licence téměř vůbec nepřišla řeč. "Tato schůzka byla víceméně informativní. Šlo jen o to, abychom si vysvětlili určité věci, které se v minulých dnech objevily v médiích," uvedl Rýznar.

Petera nevlastní Ostravu i Kladno 

Podle něj kladenské vedení všechno dostatečně vysvětlilo. "Chtěli jsme zjistit, co některá prohlášení a výroky v médiích znamenají a kam směrovaly. Ale ta situace je stejná, jako v informacích při licenčním řízení," uvedl Rýznar. "Kladno zkrátka splnilo to, co vyžaduje udělení licence na další sezónu," dodal licenční manažer.

Kladno prý vysvětlilo i otázku, kdo je skutečným majitelem klubu. V minulých dnech se hovořilo o tom, že jím může být podnikatel Tomáš Petera, který se zároveň měl angažovat i v ostravském Baníku. To by odporovalo předpisům ČMFS i UEFA a oba kluby by se vystavovaly hrozbě disciplinárního řízení.

Podle Rýznara ale střet zájmů v české lize nehrozí. "Není tam v tomto smyslu žádný rozpor. Nemám informace o tom, že by některý subjekt měl víc než jeden vlastnický podíl ve více profesionálních klubech," podotkl Rýznar, aniž by chtěl víc popisovat vlastnickou strukturu kladenského klubu.

Reklama