Hlavní obsah

Mám před sebou novou výzvu, říká kouč Teplic Rada

Josef PešoutPrávo

Po čtyřech letech v Jablonci se kouč Petr Rada přesunul na lavičku jiného severočeského celku z Teplic. Při svém angažmá u Nisy byl nejdéle sloužícím lodivodem v české první lize, klub ve své poslední sezóně přivedl až do finále Poháru ČMFS, kde Severočeši podlehli pražské Spartě. Osmačtyřicetiletý Rada deníku Právo sdělil své první dojmy z nového prostředí.

Článek

Po čtyřech úspěšných letech v Jablonci, kde jste se stal nejdéle sloužícím ligovým trenérem u jednoho mužstva, máte za sebou první dny v Teplicích. Jak si zvykáte?

V Jablonci jsem prožil hezké období, na které budu vzpomínat. Ale nemá cenu upínat se jen k minulosti. V Teplicích chci navázat na jablonecké angažmá. Proto jsem přijal nabídku, která je pro mě novou výzvou.

Co soudíte o kádru Teplic?

Na naši ligu je dostatečně kvalitní. Ale přesto - jestli s tím bude vedení klubu souhlasit - bych rád uvítal nějaké nové tváře.

Nemrzí vás, že klub si nezahraje v evropských pohárech?

Teplice v nich chybějí po pěti sezónách, což je z hlediska mezinárodních zkušeností samozřejmě škoda. Na druhou stranu nejsem zastáncem Poháru Intertoto, pokud není záruka postupu do Poháru UEFA. A to se českým mužstvům v posledních letech nepovedlo. Vzhledem ke změně trenéra je možná i pro Teplice lepší, že se můžeme soustředit na poměrně dlouhou přípravu jen na ligu. Chci hráče dokonale poznat a mám na to prostor až do začátku srpna.

V úvodním přípravném zápase proti Proboštovu se blýskl hattrickem navrátilec z Turecka Kroupa. Co si od něj slibujete?

Karel Kroupa se z Denizlisporu vrátil s velkou chutí a uvidíme, jestli mu elán vydrží. V útoku je od toho, aby skóroval. A kdyby se aspoň trochu střeleckými schopnostmi přiblížil svému otci, někdejšímu kanonýru Brna, tak by to bylo dobré pro Teplice i celou ligu. Jsem zvědavý i na Rilkeho, jenž na jaře paběrkoval v Příbrami. Po rychlostní stránce je na výši, ale góly jsou pro něj zakleté. Budeme na tom pracovat.

Jak se vám jeví Bosňané Mahmutovič a Ljevakovič, kteří jsou v Teplicích na zkoušce?

Víme, že mají kvality, co se týče hravosti a techniky. Čeká je i fyzická zátěž a teprve při kondičním tréninku se ukáže, zda by mohli být pro tým přínosem.

Reklama

Související témata: